08/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ροδάκινα που γύρισαν απ’ το… κρύο

Απόγνωση στην Ημαθία και την Πέλλα, καθώς χιλιάδες τόνοι αδιάθετων φρούτων που προορίζονταν για τη Ρωσία μένουν στους καταψύκτες εκτεθειμένα στη φθορά, ρίχνοντας ραγδαία και την τιμή τους.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

«Καταστροφή» χαρακτηρίζουν το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας. Τόνοι ροδάκινων παραμένουν αδιάθετα στα ψυγεία των εργοστασίων στην Ημαθία και στην Πέλλα ώσπου να ξεκαθαριστεί τι μέλλει γενέσθαι… Στο μεταξύ οι τιμές πώλησης βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. «Πόσο να μείνουν στα ψυγεία τα φρέσκα φρούτα;» αναρωτιούνται οι παραγωγοί, που βρίσκονται σε απόγνωση.

 

«Η εξαγωγή φρούτων προς τη Ρωσία ήδη σταμάτησε. Κανένας εξαγωγέας δε φορτώνει, γιατί ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη. Οι Ρώσοι δεν ακυρώνουν τις συμφωνίες, απλά δεν φορτώνουν διότι αν το εμπάργκο ισχύσει, πώς θα επιστρέψουν τα προϊόντα;» εξηγεί ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

 

«Η ζημιά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποτιμηθεί ακριβώς. Θα κυμανθεί όμως μεταξύ 50 και 100 εκατομμυρίων ευρώ» εκτιμά ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βεροίας «Βένους», Θεόδωρος Καραΐνδρος. Μόνο στην Ημαθία αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 10 χιλιάδες τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιριστικών ομάδων, οι μισοί από τους οποίους επρόκειτο να εξαχθούν στη Ρωσία.

 

«Μετά το χαλάζι, ήρθε το εμπάργκο για να μας δώσει τη χαριστική βολή» λένε οι παραγωγοί επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα νωπά ροδάκινα. Το 70% της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού της Ημαθίας προορίζεται για τη Ρωσία, ενώ τον Οκτώβριο ακολουθεί η συγκομιδή ακτινιδίων, με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.

 

Παρόμοια εικόνα και στον γειτονικό νομό Πέλλας, όπου επίσης έχουν ακυρωθεί δεκάδες φορτώσεις προς τη Ρωσία.

 

«Οι συνέπειες του εμπάργκο θα είναι ολέθριες. Ηδη το νεκταρίνι έχει υποχωρήσει στα 0,08 ευρώ το κιλό και ο χυμός στο 0,06, όταν το κόστος παραγωγής φτάνει το 0,18 του ευρώ. Ελπίδες να περιορίσουν τη ζημιά που ήδη έχει γίνει τρέφουν οι κονσερβοποιοί, τα προϊόντα των οποίων έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο και δεν κινδυνεύουν να σαπίσουν άμεσα όπως τα φρούτα των παραγωγών. Η ρωσική αγορά απορροφά περίπου 7 χιλιάδες τόνους ελληνικής κονσέρβας ροδάκινου και 15-20 χιλιάδες τόνους χυμού ροδάκινου, συνολικής αξίας περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ. Εάν τα προϊόντα μας συμπεριληφθούν σε αυτά που θα επηρεαστούν από το εμπάργκο, πρέπει να υπάρξουν αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου, την ώρα που Τουρκία, Χιλή και Αργεντινή καραδοκούν να καλύψουν με δικές τους εξαγωγές το κενό από τις εισαγωγές στη Ρωσία.

 

«Η εξάρτησή μας από τη ρωσική αγορά είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να βρούμε τρόπο να τη μειώσουμε και να επαναπροσανατολίσουμε τις εξαγωγές μας και σε άλλες αγορές» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών στη Ρωσία έφτασαν πέρσι σε αξία τα 108 εκατ. ευρώ (12,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο) και σε όγκο τους 140.000 τόνους. Οι 122.000 τόνοι εξήχθησαν απευθείας από Ελλάδα, ενώ περίπου 20.000 προήλθαν από προωθήσεις από τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες.

 

Scroll to top