Τα προβλήματα στην Ουκρανία θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ευρωζώνη σε σύγκριση με άλλες περιοχές, προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Μιλώντας μετά τη χθεσινή τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο Ντράγκι επισήμανε ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα σε όλο τον κόσμο και ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ευρωζώνη. Είπε ακόμη ότι η ΕΚΤ δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τις επιπτώσεις στην αρχή της κρίσης και να καθορίσει τις επιλογές της για το μέλλον. Επισήμανε πάντως ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης -που παραμένει αδύναμη, εύθραυστη και άνιση- θα συνεχιστεί πιθανότατα αν δεν υπάρξει κλιμάκωση των κυρώσεων και των αντιμέτρων μεταξύ ευρωζώνης και Ρωσίας.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ καθησύχασε τους επενδυτές ότι τα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν στα τρέχοντα χαμηλά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, ενώ δήλωσε πανέτοιμος αν χρειαστεί η λήψη «αντισυμβατικών μέτρων» νομισματικής πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μιας μακροχρόνιας περιόδου χαμηλού πληθωρισμού. Υποστήριξε ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός της ευρωζώνης -0,4%- τον Ιούλιο, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat, δεν αποτελεί έκπληξη, απέρριψε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και τόνισε ότι οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τις τιμές παραμένουν στον στόχο τους. Καθησυχαστικός ήταν και στο ζήτημα της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo, η οποία διασώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι τα προβλήματά της δεν αποτελούν συστημικό επεισόδιο.
Κάλεσε, τέλος, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεχίσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά με πιο φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα, δηλαδή χαμηλότερους φόρους. Ο Ντράγκι επισήμανε ότι στην ευρωζώνη υπάρχουν χώρες που έχουν τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο. Υπογράμμισε όμως από την άλλη πλευρά ότι αν οι χαμηλότεροι φόροι δεν μεταφραστούν σε αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τότε δεν έχουν νόημα.
Μπ.Μιχ.