Η αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στα ανατολικά της χώρας σημαίνει ένταση της πολεμικής αντιπαράθεσης, με τη Δύση να ενισχύει υλικά το Κίεβο, το οποίο παρουσίασε μια νέα εκδοχή για την κατάρριψη του Μπόινγκ
Εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, παγιώνεται και το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας, με κοινό επίκεντρο την ουκρανική κρίση. «Καλούμε τη Ρωσία να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού, να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη μεθόριο και να μη χρησιμοποιήσει μια ειρηνευτική δύναμη ως πρόσχημα για την πρόκληση πολέμου», διεμήνυσε χθες από το Κίεβο -όπου πραγματοποίησε επίσκεψη «αστραπή»- ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, εν μέσω διαδοχικών επαφών με την ουκρανική ηγεσία.
Επισήμως, στην ατζέντα του ήταν η ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων του Κιέβου, καθώς «η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία» και «να υποστηρίζει τους αυτονομιστές», τόνισε ο Ράσμουσεν, που μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «έχει σταματήσει πρακτικά κάθε συνεργασία με τη Μόσχα» και στον αντίποδα προσκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο στη Σύνοδο Κορυφής του NATO, τον Σεπτέμβριο.
Προς το παρόν, στο πλαίσιο της αμυντικής ενίσχυσης, ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες την αποστολή κρανών και τεντών στον ουκρανικό στρατό, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, στο μέλλον κι εφόσον οι περιστάσεις το απαιτήσουν, τονίζοντας πάντως με νόημα ότι «δεν είμαστε σε αυτό το σημείο ακόμη»…
Κατάρριψη ουκρανικού μαχητικού
Οι μάχες εν τω μεταξύ μαίνονται με σφοδρότητα στα ανατολικά εδάφη, όπου οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές κατέρριψαν χθες ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος, κοντά στο σημείο συντριβής του Μπόινγκ των μαλαισιανών αερογραμμών -η κατάρριψη του οποίου, στις 17 Ιουλίου, αποτέλεσε καταλύτη εξελίξεων στο διπλωματικό και στο στρατιωτικό πεδίο. Χθες, το Κίεβο ανακοίνωσε και επισήμως την παύση της εκεχειρίας στην περιοχή, ακτίνας 20 χλμ., όπου βρίσκονται διάσπαρτα τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους, με αποτέλεσμα οι διεθνείς εμπειρογνώμονες να σταματήσουν τις έρευνες για τα αίτιά της.
Σχεδόν ταυτόχρονα, εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες (SBU) ανακοίνωσαν ότι το Μπόινγκ κατέρριψαν μεν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές, πλην όμως… κατά λάθος (!), επειδή -κατά την ουκρανική πάντα εκδοχή, για την οποία παρεμπιπτόντως δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία- στόχος τους ήταν εκείνη την ημέρα η κατάρριψη μιας πτήσης της Aeroflot μεταξύ Μόσχας και Λάρνακας, προκειμένου έτσι να δώσουν το πρόσχημα στη Μόσχα για να εισβάλει στην Ουκρανία!
Ενόσω πάντως Κίεβο και ΝΑΤΟ χτυπούσαν συντονισμένα τα τύμπανα του πολέμου, στο Ντονέτσκ η ηγεσία των ρωσόφωνων ανταρτών προχωρούσε σε σημαντικές ανακατατάξεις. Ανακοινώθηκε λοιπόν η αιφνίδια παραίτηση του (Ρώσου πολίτη) Αλεξάντερ Μποροντάι, αυτόκλητου πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και η αντικατάστασή του στον Ουκρανό Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο.
Πηγές στο πρακτορείο Reuters επισημαίνουν ότι πρόκειται ουσιαστικά για ανταπάντηση των αυτονομιστών, πρωτίστως δε της Μόσχας, στις κατηγορίες της Δύσης ότι το Κρεμλίνο κινεί τα «νήματα» της εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία. Το γεγονός ότι ο Μποροντάι παραμένει αντιπρόεδρος της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» δεν αφήνει βέβαια και πολλά περιθώρια για νίκη σε αυτήν τη μάχη των εντυπώσεων.
Ωστόσο, τα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου -θέατρο της φιλοδυτικής εξέγερσης, που κορυφώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο- σηματοδοτούν την έναρξη μίας φάσης πολιτικών αναταράξεων και για την (απερχόμενη) κυβέρνηση της Ουκρανίας. Στις συγκρούσεις, που ξέσπασαν μετά τη συγκεκαλυμμένη απόπειρα των δημοτικών αρχών να διαλύσουν τους δεκάδες οχυρωμένους στην περιοχή διαδηλωτές, αναφέρθηκαν τουλάχιστον τραυματίες.
Πρόκειται για μέλη των αποκαλούμενων «ομάδων αυτοάμυνας» της πλατείας, που κατά δήλωσή τους επαγρυπνούν για τη διαφύλαξη του δημοκρατικού πολιτεύματος της ίδιας της Ουκρανίας. «Η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει τη φωνή των πολιτών της», λέει στην «Kyivpost» η Ολένα Λεονόβα, μία από τους διαδηλωτές που παραμένουν στο Μαϊντάν. «Ολα παραμένουν όπως ήταν και επί εποχής της προεδρίας του Βίκτορ Γιανουκόβιτς», αναφέρει. «Οι ακτιβιστές του Μαϊντάν είχαν αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις δημοτικές αρχές και την προεδρία, αλλά όπως φαίνεται το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να καθαρίσουν την περιοχή από τη δική μας παρουσία»…
Μαργαρίτα Βεργολιά