Μουσείο Ακρόπολης Νύχτα με Πανσέληνο

08/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

Τα μνημεία περιμένουν την πανσέληνο, οι αρχαιοφύλακες την υπερωρία

Χιλιάδες κόσμου θα κατακλύσουν και φέτος αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία για τις εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι. Ωστόσο πολλές κινδυνεύουν να ματαιωθούν καθώς οι υπεύθυνοι για τη φύλαξη προειδοποιούν πως δεν θα συμμετάσχουν αμισθί.
      Pin It

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Την Κυριακή 10 Αυγούστου (στις 21.19) η μεγάλη κυρία του Ουρανού, η Σελήνη, θα φωτίσει τη νύχτα. Το μεγάλο φεγγάρι του Αυγούστου θα το απολαύσουμε και φέτος. Είτε σε πριβέ συναθροίσεις δίπλα στο κύμα είτε στις καθιερωμένες οργανωμένες εκδηλώσεις, εφόσον τελικά γίνουν.

 

Χιλιάδες Eλληνες και ξένοι τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν σ’ αυτήν τη σύγχρονη γιορτή που ξεκίνησε χαλαρά και σχεδόν αυθόρμητα, αλλά μετατρέπεται σε σταθερή αξία του καλοκαιριού. Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται, με ελεύθερη είσοδο, σε αρχαιολογικούς χώρους ή προαύλια μουσείων. Διοργανώνονται από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και τις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με καλλιτέχνες, τοπικούς παράγοντες και πραγματοποιούνται χάρη σε εθελοντές και στην άμισθη, συνήθως, συμμετοχή των αρχαιοφυλάκων, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Επιτέλους μια σύγχρονη εκδήλωση που δεν στηρίζεται στην εμπορευματοποίηση, αλλά μας φέρνει πιο κοντά στη γη και στον ουρανό, ίσως η μοναδική που κάνει σινιάλο από μακριά στις παγανιστικές καταβολές μας.

 

Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού ωστόσο, θα παιχτεί η διεκδίκηση των αρχαιοφυλάκων «για την πληρωμή της εργασίας μας εκτός ωραρίου». Σε σχετική ανακοίνωση που έστειλε η ΠΕΥΦΑ (Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων), μετά τη συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της με τον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα, επισημαίνει ότι αφού ενημερώθηκε ο υπουργός για τα προβλήματα που απασχολούν τον χώρο τους γενικά, «μας υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων και συμφωνήσαμε να προωθήσουμε άμεσα κοινή υπουργική απόφαση, για την πληρωμή της εργασίας μας εκτός ωραρίου». Μέχρι όμως να υπογραφεί η απόφαση, «οι αρχαιοφύλακες δεν θα συμμετέχουν αμισθί σε καμία προγραμματισμένη ή μη εκδήλωση».

 

Εμμέσως πλην σαφώς η ανακοίνωση μας λέει ότι οι αρχαιοφύλακες δεν θα φυλάξουν τους χώρους στην πανσέληνο της Κυριακής και θα καταγγείλουν μάλιστα στα αρμόδια όργανα τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν χωρίς την παρουσία τους. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Πολιτισμού έστειλε συμπληρωματική λίστα των εκδηλώσεων. Κύκλοι του ΥΠΠΟΑ σχολίαζαν ότι τουλάχιστον το 60-80% των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν, αφού σε πολλές περιπτώσεις διοργανώνονται σε ανοιχτούς χώρους μουσείων ή εκτός των αρχαιολογικών χώρων οπότε δεν χρειάζονται φύλαξη.

 

Αλήθεια, είναι τόσο δύσκολο να επιλύσει κάποιος τα ζητήματα μιας συγκεκριμένης εκδήλωσης που διοργανώνεται κάθε χρόνο και γνωρίζει τεράστια επιτυχία; Οι πολίτες «εκμεταλλεύονται» τη σπάνια ευκαιρία της πρόσβασής τους, για μια νύχτια τον χρόνο, σε εξαιρετικούς αρχαιολογικούς χώρους: το Σούνιο, το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, το Κάστρο των Ιωαννίνων, τον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά, το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, το Ανάκτορο της Κνωσού στο Ηράκλειο, τον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας, το Μουσείο των Δελφών κ.α. Αλήθεια, το υπουργείο Τουρισμού μήπως οφείλει να δείξει το ενδιαφέρον του ενεργά, συμμετέχοντας στη διοργάνωση; Λατρεύουν τέτοιες εκδηλώσεις οι τουρίστες ως γνωστό.

 

Αν η πανσέληνος της Κυριακής κατευνάσει τα πνεύματα και υποχωρήσουν οι αρχαιοφύλακες –που θυμήθηκαν στο παρά ένα να διεκδικήσουν τον μισθό τους εκτός ωραρίου αν και οι ίδιοι επίσης γνωρίζουν την προγραμματισμένη εκδήλωση– τότε το κοινό θα απολαύσει το αυγουστιάτικο φεγγάρι με απαγγελίες και μουσικές.

 

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία σε όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στη γιορτή της πανσελήνου θα είναι ανοιχτά για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, από 21.00 έως 24.00. Η Ακρόπολη θα παραμείνει κλειστή –λόγω της μεγάλης συρροής που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια- και η γιορτή θα γίνει στον αύλειο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης (στις 21.30), με κομμάτια από όπερες, κινηματογραφική μουσική, από την ιστορική Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας. Την ημέρα αυτή, το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα. Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη πρωταγωνιστεί στη βραδιά. Στις 21.19, μόλις βγει το φεγγάρι, σε μια προσπάθεια να ενωθούν νοερά τα νησιά των Κυκλάδων, η Ικαρία, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, τα Ψαρά, αλλά και οι Δελφοί, θα ακουστεί ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους ένα απόσπασμα από το «Αξιον Εστί» με τη φωνή του ίδιου του ποιητή. Ολες οι εκδηλώσεις στον κόμβο του υπουργείου Πολιτισμού http://www.yppo.gr.

 

[email protected]

 

Scroll to top