EUROKINISSI

08/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσπαθούν και με λιγότερα χρήματα τα ελληνικά ΑΕΙ

Στην ετήσια αξιολόγηση της ΑΔΙΠ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καταγράφεται θετική εικόνα για το επίπεδο σπουδών, παρά τους χαμηλούς προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων, αλλά για το μέλλον προτείνει -εμμέσως πλην σαφώς- συρρίκνωσή τους.
      Pin It

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Στους βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής δόθηκε η ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), που θα συζητηθεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Οπως σημειώνεται στα συμπεράσματα, οι παρατηρήσεις των εξωτερικών αξιολογητών κινούνται γενικά σε θετική κατεύθυνση, παρά τις περικοπές στη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Τα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις δαπανών στην Ευρώπη, μαζί με την Κύπρο, τη Λιθουανία τη Λετονία και το Ην. Βασίλειο, ενώ η Ελλάδα στη δημόσια χρηματοδότηση των πανεπιστημίων καταλαμβάνει τη 16η θέση στις 19 χώρες της Ε.Ε. Στα θετικά συμπεράσματα συγκαταλέγεται το υψηλό επίπεδο των Προγραμμάτων Σπουδών, των πτυχιακών εργασιών και της πρακτικής άσκησης, η συνεργασία φοιτητών-καθηγητών, οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας, η αναγνώριση του ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ/ΕΠ από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα (π.χ. δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, διακρίσεις, κ.λπ.).

 

Με διπλωματική γλώσσα

 

Λιγότερο θετικά αξιολογείται η σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα, η αξιολόγηση των διδασκόντων από τους φοιτητές, η ύπαρξη και αξιοποίηση υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τα εργαστήρια. Στις εξωτερικές αξιολογήσεις γίνονται συχνές αναφορές σε μη επαρκή στελέχωση σε διδακτικό προσωπικό, κάτι που η ΑΔΙΠ με διπλωματική γλώσσα «εκτιμά ότι πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού μεταξύ Τμημάτων και Πολιτείας, ειδικά -δε- υπό το πρίσμα των υφιστάμενων χρηματοδοτικών περιορισμών από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας». Συνιστά εμμέσως τη μείωση του φοιτητικού πληθυσμού, με την εφαρμογή του χρονικού περιορισμού στη φοίτηση, όπως το «ν συν 2», θεωρώντας ότι «ο αυξημένος αριθμός εισακτέων, που ορίζει η Πολιτεία, επιδεινώνει την κατάσταση».

 

Μη επαρκής κρίνεται η στελέχωση των ΑΕΙ με Τεχνικό και Διοικητικό Προσωπικό, ενώ σημειώνεται ότι παρά την εφαρμογή του Σχεδίου Αθηνά, αρκετά τμήματα ΑΕΙ δεν πληρούν το κριτήριο της αυτοδυναμίας -δηλαδή να έχουν περισσότερα από 9μελή ΔΕΠ/ΕΠ, κλείνοντας το μάτι σε συγχωνεύσεις τμημάτων.

 

Βιβλιοθήκες χωρίς βιβλία

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες κρούει η επιτροπή, καθώς πολλές εξ αυτών έχουν διακόψει συνδρομές σε σημαντικά επιστημονικά περιοδικά, απαραίτητα για την έρευνα και την εκπαίδευση. Χαμηλά αξιολογούνται οι κτιριακές υποδομές, ενώ στον πάτο της αξιολόγησης είναι η καθαριότητα και η ασφάλεια, οι τομείς δηλαδή που έχουν ήδη εκχωρηθεί σε ιδιώτες-εργολάβους.

 

Σε τεχνοκρατική κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις της ΑΔΙΠ, συνιστώντας -μεταξύ άλλων- «περιορισμό γεωγραφικής διασποράς ΑΕΙ και τμημάτων», «ενίσχυση της εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των Ιδρυμάτων», «συνένωση Διαθέσιμων Πόρων (pooling of resources) για ορθολογικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών», προτάσεις που μπορούν να ερμηνευθούν κατά το δοκούν, βαφτίζοντας εξορθολογισμό τη συρρίκνωση και εξωστρέφεια τις ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο, όπως παραδέχονται οι συντάκτες της Εκθεσης, τα συμπεράσματα θα είναι αξιοποιήσιμα μόνο μετά και την αποδελτίωση των εκθέσεων εσωτερικής αξιολόγησης, που αναμένεται το φθινόπωρο.

 

Scroll to top