08/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικαίωση στο Εφετείο για την απεργία-αποχή από την «αξιολόγηση»

Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης διευκολύνει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, επαναβεβαιώνοντας τον ρόλο του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.
      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Δικαιωμένοι νιώθουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά την απόφαση του Εφετείου αναφορικά με την απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από κάθε διαδικασία που συνδέεται με την «αξιολόγηση». Ναι μεν το Εφετείο κήρυξε την κινητοποίηση «παράνομη», για τυπικούς και μόνο λόγους, ωστόσο η απόφασή του ανατρέπει την πρωτόδικη απόφαση ως προς το ποιο όργανο είναι αρμόδιο για την κήρυξη της απεργίας.

 

Η πρωτόδικη απόφαση προέβλεπε ότι απαιτείται απόφαση του Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ (ένα δυσκίνητο ως προς τη σύγκλησή του όργανο, το οποίο απαρτίζεται από 800 μέλη και συγκαλείται κάθε τρία χρόνια) και συνακόλουθα των Ομοσπονδιών του Δημοσίου για την κήρυξη απεργίας. Το διακύβευμα ήταν αυτή η πτυχή να μην περάσει, καθώς -σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο- δύσκολα θα μπορούσε να ξαναπροκηρυχθεί απεργία. Το Εφετείο αποδέχθηκε ότι αρμόδιο όργανο για την κήρυξη της απεργίας είναι το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, όπως προβλέπει και το καταστατικό της, όργανο το οποίο συγκαλείται κάθε μήνα.

 

Ο τυπικός λόγος, για τον οποίο το Εφετείο κήρυξε «παράνομη» την απεργία–αποχή, ήταν ότι ερμήνευσε περιοριστικά το καταστατικό της Ομοσπονδίας και θεώρησε ότι «δεν προέβη το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ στην κήρυξη της απεργίας, υπό τη μορφή της αποχής, αλλά εξουσιοδότησε ανοιχτά την Εκτελεστική Επιτροπή να προβεί αυτή στην κήρυξη απεργίας κάθε μορφής και όχι μόνο στον καθορισμό των λεπτομερειών διεξαγωγής και πραγματοποιήσεώς της». Να σημειωθεί ότι το Εφετείο δεν ασχολήθηκε με τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί καταχρηστικότητας της συγκεκριμένης μορφής απεργιακής κινητοποίησης.

 

Η χθεσινή απόφαση διευκολύνει πλέον και τα συνδικάτα του Δημοσίου στην άσκηση του δικαιώματος της απεργίας. Οπως εξηγεί η Μαρία Τσίπρα, δικηγόρος-εργατολόγος και νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ: «Η απόφαση του Εφετείου, η οποία επί της ουσίας δικαίωσε τη θέση της ΑΔΕΔΥ ότι οι απεργίες νομίμως προκηρύσσονται από το Γενικό Συμβούλιο και όχι από το Συνέδριό της, αποτελούν για όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο μια πολύ μεγάλη επιτυχία, δεδομένου ότι πλέον διευκολύνεται η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας, ενώ από την άλλη πλευρά η χθεσινή τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνδυασμό προς τη σημερινή απόφαση, καταδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο περιέρχεται το ΥΔΜΗΔ, στην προσπάθειά του να εφαρμόσει τις παράνομες και αντισυνταγματικές διατάξεις του ν. 4250/2014».

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζομένους να συνεχίσουν να μη συμμετέχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία «αξιολόγησης». Για την 21η Αυγούστου προγραμματίζεται συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστεί το πρόγραμμα δράσης της ΑΔΕΔΥ για το επόμενο διάστημα. Βούληση της πλειοψηφίας είναι η κήρυξη νέας απεργίας. «Είναι προφανές ότι μέχρι τότε παραμένουν σε ισχύ όλες οι αποφάσεις και τα μέτρα που έχουμε λάβει, για να ακυρώσουμε στην πράξη την αξιολόγηση», καταλήγει σχετική ανακοίνωση.

 

Scroll to top