Σε σωρεία παραλείψεων και λαθών αποδίδει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών που αθώωσε τον επιχειρηματία και τους τρεις επιστάτες για την κατηγορία της εμπορίας των εργαζόμενων μεταναστών στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, ενώ καταδίκασε μόνο τους δύο επιστάτες που πυροβόλησαν εναντίον των μεταναστών.
Το ΕΣΠ, που παρέστη ως πολιτική αγωγή στην υπόθεση, κάνει λόγο για «χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου». Συγκεκριμένα, παρά την εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς την Εισαγγελία Αμαλιάδας να διερευνηθούν οι πυροβολισμοί υπό το πρίσμα της εμπορίας ανθρώπων, την προανάκριση δεν ανέλαβε η ειδική υπηρεσία της ΓΑΔΑ, αλλά οι τοπικές αστυνομικές αρχές, που θεώρησαν θύματα μόνο τους 35 τραυματίες των πυροβολισμών και όχι τους σχεδόν 200 εργαζομένους της επιχείρησης. Οι παραλείψεις συνεχίστηκαν: δεν χρησιμοποιήθηκαν ανεξάρτητοι διερμηνείς, αλλά ομοεθνείς των θυμάτων, που είχαν στενή σχέση με τους κατηγορούμενους, ενώ δεν υπήρξε κανένα μέτρο για την ασφάλεια και την παρουσία των θυμάτων στη δίκη, παρ’ όλο που είχαν τεθεί σε καθεστώς προστασίας. Επιπλέον, στην ακροαματική διαδικασία δεν τηρήθηκε καμία από τις θεσμικές εγγυήσεις της οδηγίας της Ε.Ε. για την εμπορία ανθρώπων (2011/36/Ε.Ε.), που ζητούν, για παράδειγμα, να αποφεύγονται η οπτική επαφή θυμάτων και κατηγορούμενων, η κατάθεση σε δημόσια συνεδρίαση και οι άσκοπες ερωτήσεις για την ιδιωτική ζωή των θυμάτων. Ούτε πήραν υπόψη οι δικαστές την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας που αποτύπωσε τις νομολογιακές κατευθύνσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την εμπορία και εργασιακή εκμετάλλευση ανθρώπων. «Η αδυναμία της ελληνικής Δικαιοσύνης να αντιμετωπίζει ανάλογα φαινόμενα εργασιακών συνθηκών στην Ελλάδα απαιτεί την επέμβαση του νομοθέτη για τη νομιμοποίηση των θυμάτων της επίθεσης -αλλά και της εργασιακής εκμετάλλευσης- και την αντιμετώπιση των λόγων που οδήγησαν στην επίθεση αυτή», αναφέρει το ΕΣΠ, ζητώντας να δοθεί στα θύματα άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, σύμφωνα με την ΚΥΑ για τα θύματα επιθέσεων (30651/2014).
*Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Ενταξης Μεταναστών Πάτρας συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό και τρόφιμα μακράς διαρκείας για τους μετανάστες της περιοχής, που, συν τοις άλλοις, αδυνατούν να βρουν δουλειά ύστερα από την αντιπαράθεση με τον επιχειρηματία (μέχρι την Τρίτη, 12 Αυγούστου, 8.30 π.μ.-2.00 μ.μ.) στο γραφείο του ΔΟΜ στην Πάτρα, πλ. Βασιλέως Γεωργίου Α αρ. 17Α – Πληροφορίες: Ζωή Σακκούλη, 2610-240196, 6985111206).
Δημήτρης Αγγελίδης