10/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Αθήνα αντιδρά… «δι’ ευχών» στο εμπάργκο

Οι ρωσικές εμπορικές κυρώσεις έπιασαν στον ύπνο την ελληνική κυβέρνηση, και η στάση της χαρακτηρίζεται από αμηχανία, παρά τη σκληρή γλώσσα εναντίον της από το σύνολο της αντιπολίτευσης.
      Pin It

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Με αμηχανία και δέος παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τον εν εξελίξει οικονομικό ψυχρό πόλεμο μεταξύ Δύσης και Ρωσίας με αφορμή τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας για το θέμα της Ουκρανίας, ενώ η αντιπολίτευση την κατηγορεί ότι έχει γίνει μέρος του προβλήματος.

 

Οι οικονομικές συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο σε δυτικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ενδέχεται να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 240 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιο θα είναι το τελικό κόστος σε περίπτωση που η κόντρα κλιμακωθεί.

 

Φρούδες ελπίδες

 

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν περισσότερο ευχές και ελπίδες, χωρίς να υπάρχουν, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που να τις στηρίζουν. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης επιχείρησε να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, λέγοντας ότι αυτές «δεν είναι σημαντικές, εφόσον το ποσοστό των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία φτάνει το 1,5%». Παράλληλα σημείωσε ότι μπορεί να αποβεί θετική για τη χώρα μας η ιστορία με τις πτωχεύσεις των ρωσικών τουριστικών γραφείων, καθώς η φιλοξενία που προσέφερε στους τουρίστες η Ελλάδα αποτελεί μήνυμα στη Ρωσία ότι η Ελλάδα σέβεται τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

 

Εν τέλει όμως ο υφυπουργός εξέφρασε φόβους ότι η Ευρώπη προτίθεται να λάβει ακόμα πιο σκληρά μέτρα εναντίον της Μόσχας, κάτι που αυξάνει και τον φόβο για περισσότερα αντίποινα, ενώ υπογράμμισε την πρόθεση των Βρυξελλών να προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καθώς το ρωσικό εμπάργκο παραβιάζει τις διεθνείς εμπορικές συνθήκες. Είπε, τέλος, ότι η ελληνική πλευρά είναι πιθανό να προσφύγει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ώστε να αποζημιωθούν οι κλάδοι που θα πληγούν δυσανάλογα.

 

Στο ίδιο κλίμα αμηχανίας και αοριστολογίας κινήθηκε και ο Παναγιώτης Μίχαλος, γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Η Μόσχα έχει το μαχαίρι

 

Απαντώντας σε ερώτηση πώς θα αντιμετωπιστεί το οικονομικό πλήγμα των παραγωγών από το εμπάργκο, εξέφρασε την ευχή να υπάρξει από ρωσικής πλευράς επιλεκτική επιβολή αντιμέτρων και πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο να αλλάξεις την τελευταία στιγμή έναν εξαγωγικό προορισμό. «Δεν γίνονται αυτόματα αυτές οι διαδικασίες. Είναι σημαντικό όμως να εξετάσουμε σε βάθος τη διαφοροποίηση των αγορών στις οποίες κατευθύνονται τα προϊόντα μας. Αυτό θα είναι και ένα από τα έργα της Ομάδας Εργασίας που αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε στην τελευταία σύσκεψη με τους εκπροσώπους εξαγωγικών φορέων στο ΥΠΕΞ» υπογράμμισε.

 

Περαιτέρω, ερωτηθείς σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν οι ελληνορωσικές σχέσεις από αυτή την εξέλιξη, είπε ότι είναι μοιραίο να υπάρξει μια αναστάτωση. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλάσουμε το οικοδόμημα των διμερών σχέσεων που έχουμε χτίσει ώς τώρα, και ειδικά στον οικονομικό τομέα» κατέληξε.

 

«Τις τελευταίες ώρες πυκνώνουν οι δυσάρεστες εξελίξεις για τον αγροτικό κόσμο. Το εμπάργκο της Ρωσίας με καταστροφικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και τη μεταποιητική και εξαγωγική βιομηχανία ήταν θέμα χρόνου να συμβεί με βάση τη μονόπλευρη και τυχοδιωκτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην κλιμακούμενη ένταση στην Ουκρανία» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Έστω και τώρα η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει μια φιλειρηνική, πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική προς το συμφέρον της χώρας, των Ελλήνων αγροτών αλλά και του ελληνισμού της Ουκρανίας που δοκιμάζεται».

 

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, τόνισε: «Οταν σημαντικά εθνικά μας θέματα έχουν γίνει χωματερή στην εξωτερική μας πολιτική, είναι επόμενο οι Ελληνες αγρότες να βλέπουν στη δική τους χωματερή τα προϊόντα που δεν μπορούν πλέον να εξάγουν στη Ρωσία, όχι από το εμπάργκο Πούτιν, που ήταν αναμενόμενο, αλλά από το εμπάργκο που έχει βάλει στη λογική της η συγκυβέρνηση».

 

«Η Ελλάδα πρέπει να διαχωρίσει τη θέση της από τα μέτρα της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία» διαμηνύει το ΚΚΕ και ζητά από την κυβέρνηση «να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών.

 

«Το εμπάργκο που επέβαλλε η Ρωσία σε αγροδιατροφικά προϊόντα ως απάντηση στις κυρώσεις της Ε.Ε. δημιουργεί νέα δεδομένα» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ και προσθέτει: « Απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης από την Ε.Ε και την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει άμεσα να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στην Ε.Ε.».

 

Αναβολή συνάντησης

 

Χθες ανακοινώθηκε ότι αναβλήθηκε επ’ αόριστον, με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, η συνάντηση μεταξύ της ρωσικής υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου και αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας. Υπενθυμίζεται ότι επρόκειτο να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα για τα φορτία φρούτων από τη Ελλάδα προς τη Ρωσία, στα οποία είχαν εντοπιστεί «παράσιτα καραντίνας».

 

Scroll to top