10/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ

Θα εντείνει τις πιέσεις για να αποσυρθεί ο Ε(Ν)ΦΙΑΛΤΗΣ

Εισηγήσεις προς τον πρόεδρο του κόμματος για «λίφτινγκ» προσώπων στην ηγεσία του ώστε να υπερκεραστούν αδυναμίες εν όψει πιθανών πολιτικών αναμετρήσεων.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Χαρακτηριστικά «ωρολογιακής βόμβας», που φαίνεται ότι θα σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης, προσδίδουν στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί, όπως λένε χαρακτηριστικά, «η φορομπηχτική πολιτική που βαραίνει τους πολίτες και η αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί για το χρέος θα φέρει πιο κοντά τις πολιτικές εξελίξεις».

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει, και θα εντείνει τις πολιτικές πιέσεις της και το φθινόπωρο, ώστε να αποσυρθεί ο ΕΝΦΙΑ, που προκάλεσε απανωτά εγκεφαλικά στα νοικοκυριά στις πόλεις και την περιφέρεια. «Οδηγός» σε αυτή την πολιτική τακτική αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο παρενέβη παλαιότερα στο ζήτημα του «χαρατσιού» της ΔΕΗ, με ορισμένα στελέχη να εκτιμούν ότι η πρόσφατη επιχείρηση της κυβέρνησης να δείξει την ευαισθησία της για το ζέον ζήτημα δεν έχει την παραμικρή επίδραση στην κοινή γνώμη. Θεωρούν, μάλιστα, ότι οι παλινωδίες και οι θεατρινισμοί του Μαξίμου και των συγκυβερνώντων βουλευτών αποκαλύπτουν τις «δουλείες» που έχουν έναντι των δανειστών και των Ευρωπαίων εταίρων.

 

Οι ίδιοι επιτελείς θεωρούν μάλιστα ότι με τη στάση που επέδειξε η κυβέρνηση στο ζήτημα της Αργεντινής, αποκαλύφθηκαν και τα όρια των προθέσεων και των δυνατοτήτων των κυβερνώντων στο ζήτημα του χρέους. «Ταυτίστηκαν ως σιαμαίοι με τους “γύπες” που κερδοσκοπούν στις πλάτες ολόκληρων λαών», λένε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι «από το Μαξίμου δεν πρόκειται ποτέ να θέσουν τη δική τους ατζέντα στους δανειστές, οπότε η περίφημη διαπραγμάτευση του χρέους θα είναι μια “τρύπα στο νερό”, μια αναμέτρηση στην οποία η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να συμμετάσχει καν».

 

Στόχος, πάντως, του ηγετικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρξει μια εμβριθής «επανεκκίνηση» του κόμματος μετά τον 15αύγουστο. Αφενός είναι διακηρυγμένος ο στόχος στα μέσα Σεπτεμβρίου να παρουσιαστεί το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του κόμματος, πάνω στο οποίο ήδη εργάζονται πυρετωδώς οι αρμόδιες επιτροπές του κόμματος, με τον Γιάννη Δραγασάκη να συγκαλεί μάλιστα τις προηγούμενες εβδομάδες συσκέψεις επί ζητημάτων όπως το φορολογικό.

 

Την ίδια ώρα, πάντως, φτάνουν εισηγήσεις στον Αλέξη Τσίπρα από στελέχη που θεωρούν ότι είναι επιβεβλημένο το «λίφτινγκ» προσώπων στην ηγεσία του κόμματος, ώστε να υπερκεραστούν αδυναμίες εν όψει των πιθανών πολιτικών αναμετρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται στα τέλη Σεπτεμβρίου να υπάρξει αλλαγή σκυτάλης σε μια σειρά επιτελικών θέσεων και αυτές να πληρωθούν από στελέχη της «νεότερης γενιάς». Γι’ αυτό και στελέχη της Κουμουνδούρου επιμένουν ότι ο Σεπτέμβριος θα έχει ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον, «όχι μόνο στο κυβερνητικό στρατόπεδο».

 

Scroll to top