samaras

10/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπαζοκεφαλιά για την κυβέρνηση οι «180»

Παρά την αισιοδοξία που έχει εκφράσει ο Αντ. Σαμαράς, το σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
      Pin It

Της Αλίκης Μάτση

 

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η επικείμενη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

 

Μόλις προχθές, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, στη διαμάχη του με τον Αλ. Τσίπρα, ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της συγκυβέρνησης είναι να εξαντλήσει τη θητεία της, εκτός και αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

 

Και δεν πάει πολύς καιρός που ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σε συζήτηση με βουλευτές του κόμματός του στο εντευκτήριο του Κοινοβουλίου είχε πει εκείνο το περίφημο «πιστεύω» ότι θα βρεθούν οι 180 που θα ψηφίσουν για την ανάδειξη νέου ΠτΔ.

 

Η πολιτική συγκυρία

 

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η πολιτική συγκυρία (φόροι, ρωσικό εμπάργκο, ανεργία κ.λπ.) έχει στρέψει την κοινή γνώμη σαφώς υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένα –υποχρεωτικό– ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κάθε άλλο παρά υπέρ της θα απέβαινε. Και η δήλωση του υπουργού Επικρατείας αποδεικνύει ότι αναζητεί εναγωνίως τα σωσίβιά της στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία έως το 2015.

 

Πού ακριβώς στηρίζει την πεποίθησή του ο κ. Σαμαράς; Το βέβαιο είναι ότι οι αριθμοί μέχρι ώρας δεν βγαίνουν.

 

Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης αριθμούν συνολικά, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Παιδείας Αν. Λοβέρδου και του ανεξάρτητου Χρ. Αηδόνη, συνολικά 155 βουλευτές. Υπολείπονται λοιπόν ακόμη 25 ώστε στην τρίτη ψηφοφορία να καταστεί δυνατή η εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή.

 

Οι πηγές από τις οποίες η συγκυβέρνηση μπορεί να αντλήσει αυτές τις ψήφους είναι δύο: η ΔΗΜΑΡ, με 11 πλέον βουλευτές, από τους 19 που είχαν αρχικώς εκλεγεί, και οι Ανεξάρτητους που αισίως έχουν φτάσει στο σύνολο τους 25.

 

ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α., ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Ελληνες έχουν καταστήσει σαφές ότι, ανεξαρτήτως προσώπων, δεν πρόκειται να ψηφίσουν. Η ταυτόσημη θέση μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χ.Α. έχει δώσει την ευκαιρία στη συγκυβέρνηση να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για ανίερες συμμαχίες.

 

Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της. Περί τον Ιούνιο ήταν που ο εκπρόσωπός της Χρ. Μαχαίρας είχε θέσει ως προαπαιτούμενο, προκειμένου το κόμμα να συναινέσει, την αλλαγή πολιτικών, η οποία πάντως δεν έχει επέλθει.

 

Οσο για τους Ανεξάρτητους, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αυτή την ώρα ποια στάση θα κρατήσει ο καθένας εξ αυτών, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

 

Για παράδειγμα, ο αποχωρήσας από τους ΑΝ.ΕΛΛ. Β. Καπερνάρος έχει δηλώσει ότι η στάση του θα εξαρτηθεί και από το προτεινόμενο πρόσωπο, παρότι ο Π. Καμμένος έχει καλέσει όσους εξελέγησαν με το κόμμα να τηρήσουν την ίδια στάση με αυτό. Αντιθέτως ο ανεξαρτητοποιηθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλος έχει πει ότι ο ίδιος θα τιμήσει το κόμμα με το οποίο εξελέγη, ακολουθώντας τη δική του στάση και θέση. Επί του παρόντος πάντως ούτε το πρόσωπο που το μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να προτείνει έχει διαρρεύσει.

 

Οι πληροφορίες που «κυκλοφορούν» φέρουν τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του σε αναζήτηση προσώπου ευρείας αποδοχής από τον χώρο της Αριστεράς, ώστε να «παγιδεύσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ και να μπορούν προεκλογικά να του αποδώσουν ακέραια την ευθύνη της διενέργειας πρόωρων εκλογών.

 

Ο Φ. Κουβέλης

 

Το μοναδικό όνομα που έχει ακουστεί είναι του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη. Ο Γερ. Γιακουμάτος μάλιστα τον πρότεινε και δημόσια. Ο ίδιος όμως ο κ. Κουβέλης έχει στην ουσία αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Ερώτημα τελευταίο, αλλά όχι αμελητέο. Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου. Το Σύνταγμα, σύμφωνα με τους επαΐοντες, το επιτρέπει και πριν από τη λήξη της θητείας του Καρόλου Παπούλια τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Και υπάρχουν κάποιοι, εντός Ν.Δ. αλλά και εντός ΠΑΣΟΚ, που εισηγούνται στους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα.

 

Τα πάντα φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσουν μετά τις 3 Σεπτεμβρίου, οπότε και η προκαταρκτική συνάντηση του Γκ. Χαρδούβελη με την τρόικα στο Παρίσι. Ούτως ή άλλως το φθινόπωρο θα είναι το ίδιο καυτό, όπως το καλοκαίρι…

 

Scroll to top