10/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ελλάδα σήκωσε το Champions League!

…αλλά το «μπαμ» της είδησης δεν το άκουσε σχεδόν κανείς!.
      Pin It

Του Βαγγέλη Κύρκου

 

Μπορεί το Μουντιάλ να τελείωσε αφήνοντας στους Βραζιλιάνους το στίγμα μιας ιστορικής εφτάρας και… έναν λογαριασμό που θα πληρώνουν για πολλά πολλά ακόμη χρόνια, αλλά η μπάλα του ποδοσφαίρου δεν θα σταματήσει να κυλά. Αλλωστε, ήδη ξεκίνησαν τα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων καλύπτοντας –όσο γίνεται…- το κενό που ο μέσος άνδρας ένιωσε μέσα του τη στιγμή που ακούστηκε το σφύριγμα της λήξης του τελικού του «Μαρακανά».

 

Το Champions League και το Europa League κρατούν τους ποδοσφαιρόφιλους σε εγρήγορση ολόκληρη τη σεζόν, δίνοντας ξεχωριστό «χρώμα» στην καθημερινότητά τους, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης και αν ζουν. Κι όλα αυτά, παρόλο που μοιάζει από δύσκολο έως ακατόρθωτο οι συγκεκριμένες κούπες να… πατήσουν ποτέ Ελλάδα!

 

Κι όμως! Η Ελλάδα –δεν είστε οι μόνοι που δεν το πήρατε είδηση…- κατέκτησε το Champions League στο ποδόσφαιρο! Την κούπα στη χώρα έφερε ο Παναθλητικός Ομιλος Κωφών POK Athens 97, που μάλιστα έφτασε ώς την κορυφή της Ευρώπης επιτυγχάνοντας μόνο νίκες και χωρίς να δεχτεί ούτε ένα τέρμα.

 

Το VII Deaf Champions League διοργανώθηκε στο Βελιγράδι από τις 4 ώς τις 8 Ιουνίου. Και εκτός του ΠΟΚ, που μπήκε στην κληρωτίδα για πέμπτη σερί διοργάνωση –και μάλιστα βρισκόταν στο γκρουπ των «ισχυρών»– από ελληνικής πλευράς συμμετείχε και ο Αθλητικός Σύλλογος Κωφών Κρήτης Μίνωας. Η ομάδα της Αθήνας επικράτησε κατά σειρά της FC Μόσχας με 2-0, της Βουδαπέστης με 3-0 και της Καρλσρούης με 4-0 για τη φάση των ομίλων. Ακολούθησαν το 2-0 επί της Ολύμπια Βελιγραδίου στα προημιτελικά, το 2-0 επί της Φούλαμ στα ημιτελικά και το 1-0 επί της Ουέλβα (κατόχου του περσινού τροπαίου) στον μεγάλο τελικό.

 

«Το σωματείο», θα πει ο πρόεδρος του πρωταθλητή Ελλάδας και Ευρώπης ΠΟΚ, Κώστας Γάργαλης, «ιδρύθηκε το 1997 από αθλητές-μέλη του κοινωνικού Σωματείου Πανελλήνια Ενωση Κωφών. Εκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς και κάθε χρόνο δημιουργεί νέα αθλητικά τμήματα: του ποδοσφαίρου σάλας (5×5), της ελληνορωμαϊκής πάλης, του μπόουλινγκ, της κολύμβησης, του βόλεϊ και του μπιτς βόλεϊ – του χρόνου προγραμματίζουμε να ιδρύσουμε τμήματα μπάσκετ και τένις».

 

Οι κωφοί αθλητές απολαμβάνουν να αγωνίζονται, ακόμα και αν δεν έχουν να προσμένουν κάποιο οικονομικό όφελος – «απεναντίας, σε αρκετές διοργανώσεις, πληρώνουν οι ίδιοι μέρος των εξόδων. Το ότι κατακτήσαμε το Champions League αλλά και το 4ο σερί πρωτάθλημα δείχνει την ανιδιοτελή αγάπη όλων μας για τον αθλητισμό και την ομάδα – δεν είναι τυχαίο ότι οι ποδοσφαιριστές μας αποτελούν τη βάση της εθνικής ομάδας, στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον 11 από αυτούς, εκ των οποίων οι 7-8 είναι βασικοί. Η πορεία μας στο Champions League δεν είναι τυχαία. Στις προηγούμενες διοργανώσεις καταλάβαμε κατά σειρά την 7η, την 5η, τη 2η και την 3η θέση. Φέτος είχαμε βάλει στόχο επιτέλους να το «σηκώσουμε» και γι' αυτό εργαστήκαμε μεθοδικά για 6 μήνες. Πλέον, στόχος μας είναι η επόμενη διοργάνωση, που θα διεξαχθεί του χρόνου στην Αττάλεια Τουρκίας.

 

Παράλληλα, έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στο μέλλον. Τον Οκτώβρη του 2013 δημιουργήσαμε ακαδημία ποδοσφαίρου, στην οποία συμμετέχουν 20 κωφά παιδιά, ηλικίας 9-15 ετών. Του χρόνου 3-4 από αυτά λογαριάζουμε να προωθηθούν στην ανδρική ομάδα»

 

Σε τι διαφέρει το ποδόσφαιρο που όλοι γνωρίζουμε με το ποδόσφαιρο των κωφών; ρωτάμε. «Η μόνη διαφορά είναι ότι ο διαιτητής κρατάει και σημαιάκι, το οποίο, όταν σφυρίζει κάποια παράβαση, το σηκώνει προκειμένου να το βλέπουν οι ποδοσφαιριστές».

 

Η Ομοσπονδία και τα πενιχρά μέσα

 

Στον απόηχο της πρόσφατης επιτυχίας τους, οι άνθρωποι του ΠΟΚ μας μιλούν με πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια για το… παράπονό τους. Και το γεγονός ότι «δεν έχουμε καμιά στήριξη από την πολιτεία. Επιχορηγούμαστε με ποσά τα οποία μετά βίας αρκούν για να καλύψουν τα βασικά λειτουργικά έξοδα. Ευτυχώς υπάρχει το μεράκι των μελών του Δ.Σ., αλλά και μερικών φίλων, οι οποίοι μας στηρίζουν χωρίς να επιθυμούν καμιά προβολή και έστω -με δυσκολία- ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας. Το ίδιο πρόβλημα με μας αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα Αθλητικά Σωματεία Κωφών, αλλά κυρίως η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, η οποία φυσιολογικά αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των διεθνών διοργανώσεων».

 

Οι άνθρωποι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του προέδρου. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομοσπονδία είναι πολλές και σε διάφορα επίπεδα. Οικονομικές κυρίως, αλλά και σε επίπεδο εύρεσης αθλητικών χώρων, υλικοτεχνικής υποδομής και ενημέρωσης. Η πολιτεία προσπαθεί να λύσει κάποια προβλήματα, αλλά νομίζω με λίγο καλύτερη ενημέρωση και συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα», μας εξηγεί ο πρόεδρός της, Ιωάννης Στούφης. «Κινούμενοι με αυτό το πνεύμα δημιουργήσαμε ένα στρατηγικό πλάνο, καθιστώντας σαφές ότι θα υποστηρίξουμε όλα τα σωματεία σε τρία επίπεδα: 1) Εύρεση νέων παιδιών με προβλήματα ακοής που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. 2) Καταγραφή των αναγκών σε αθλητικούς χώρους ανάλογα με τα αθλήματα δραστηριότητας που έχουν, προκειμένου να εξασφαλιστούν ώρες προπονήσεων. 3) Υποστήριξη των προσπαθειών τους για την εξεύρεση χορηγών σε τοπικό επίπεδο, αλλά και ενημέρωση της ΓΓΑ για κάθε δραστηριότητα που έχει κάθε σωματείο».

 

Η πλειονότητα της κοινωνίας δεν γνωρίζει πολλά για τους κωφούς και τις αθλητικές τους δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων αυτό το διαπιστώνουμε βλέποντας πως, όπου έχουμε απευθυνθεί, εξηγώντας τους το στρατηγικό μας πλάνο και πώς μπορούν εκείνοι να μας βοηθήσουν, δείχνουν ενδιαφέρον και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους μας υποστηρίζουν. Απλά χρειαζόμαστε λίγο περισσότερη στήριξη από ΜΜΕ, έτσι ώστε το έργο που γίνεται να προβάλλεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού».

 

Scroll to top