Του Δημήτρη Αγγελίδη
Τροπολογία για ένα διευρυμένο Σύμφωνο Συμβίωσης, το οποίο όχι μόνο δεν αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά επιπλέον αναγνωρίζει αυξημένα κληρονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα παρόμοια με αυτά του γάμου (όχι όμως δικαίωμα τεκνοθεσίας), κατέθεσε την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολύπαθο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που εισάγεται επιτέλους για συζήτηση και ψήφιση στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής στις 26 και 27 Αυγούστου.
Το ερώτημα είναι αν θα δεχτεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, να κατατεθεί η τροπολογία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, καθώς η νομική αναγνώριση των ομόφυλων σχέσεων συναντά ισχυρή αντίδραση από την Εκκλησία και μερίδα βουλευτών της Ν.Δ.
Ακόμα το μελετούν
Αμέσως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΔΔΑ) τον Νοέμβριο, που καταδίκαζε την Ελλάδα για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης, ο κ. Αθανασίου εμφανιζόταν να διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα θα συμμορφωθεί με την απόφαση.
Πολύ σύντομα όμως άλλαξε θέση, δηλώνοντας άλλοτε πως περιμένει να… καθαρογραφεί η απόφαση (κάτι που δεν ισχύει για τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ) και άλλοτε πως το ζήτημα προϋποθέτει τροποποιήσεις του αστικού δικαίου «που απαιτούν τη σε βάθος μελέτη του εθνικού δικαίου». Από το φθινόπωρο το μελετά το εθνικό δίκαιο το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση νόμου για ένα διευρυμένο Σύμφωνο (την ίδια που καταθέτει τώρα με τη μορφή της τροπολογίας), αλλά δεν εισήχθη ποτέ στη Βουλή.
«Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη θεσμική συμμόρφωση της Ελλάδας με το ΕΔΔΑ. Πρόκειται για θέμα ουσιαστικό και πρωτεύον, που αφορά τη ζωή πολλών ανθρώπων που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τους συντρόφους τους στο νοσοκομείο, να ασφαλίζονται ως ζευγάρι, να καλύπτονται κληρονομικά, να έχουν δηλαδή πρόσβαση στη νομικά αναγνωρισμένη συμβίωση και την κοινή οικογενειακή ζωή και να μη βρίσκονται στο περιθώριο σαν πολίτες Β’ κατηγορίας. Πρόκειται για αίτημα αυτονόητο, που έχουμε θέσει στο παρελθόν και ξαναθέτουμε και τώρα, ζητώντας επιτέλους να θεσμοθετηθεί. Είναι αδιανόητη η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης, ιδίως στο φως της νέας προσφυγής ομόφυλων ζευγαριών στο ΕΔΔΑ», λέει στην «Εφ.Συν.» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.
Νέα προσφυγή
Η απραξία της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε δεύτερη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αυτή τη φορά 162 ομόφυλων ζευγαριών, που ζητούν να καταδικαστεί η Ελλάδα, όχι μόνο για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και για διακρίσεις, αλλά και για τη μη συμμόρφωση της χώρας μας με την προηγούμενη απόφαση.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη στα ανώτατα κλιμάκιά της. Τον Ιούνιο, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης δημοσιοποίησε επιστολή του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ιωάννη Σακελλαρίου, που με την ιδιότητα του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης ενημέρωνε την Επιτροπή πως αδυνατεί να υποβάλει σχέδιο δράσης για τη συμμόρφωση της χώρας μας με την απόφαση, επικαλούμενος κι αυτός την ανάγκη να υπάρξει «σε βάθος μελέτη του εθνικού δικαίου» (όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», εσωτερικό έγγραφο της αρμόδιας υπαλλήλου του Νομικού Συμβουλίου για τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ έκανε λόγο για χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας να εφαρμόσει την «πολύ καλή απόφαση» του Δικαστηρίου).
Ωστόσο, στις 25 Ιουλίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ (η οποία έχει ταχθεί υπέρ της άρσης του αποκλεισμού των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο), πως «το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, να ανταποκριθεί η χώρα μας στις υποχρεώσεις της έναντι της νομολογίας του ΕΔΔΑ».