Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας που εξελέγη από τον λαό της χώρας, μετά τη νίκη του από τον πρώτο γύρο της διαδικασίας και μάλιστα με ποσοστό που προσεγγίζει το 52%, με τον βασικό του αντίπαλο, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου -κοινό υποψήφιο των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης-, να συγκεντρώνει το 38,35% και τον τρίτο διεκδικητή του αξιώματος, υποψήφιο του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, το 9,69%.

Χιλιάδες οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν πανηγυρίζουν μπροστά στο αρχηγείο του κόμματός του στην Άγκυρα (Reuters)
Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης για μια 4ετία από το 1994, πρωθυπουργός από το 2003 και τώρα ο πρώτος άμεσα εκλεγμένος από τον λαό πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν, απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, ετοιμάζεται να μπει και στο προεδρικό μέγαρο.
Δεν είναι τυχαίο ίσως που, πριν αναχωρήσει για να γιορτάσει τα αποτελέσματα στην Άγκυρα, έσπευσε να δείξει την ευγνωμοσύνη του για τη νίκη του, με μια προσευχή στο τζαμί Eyüp Sultan, που ιστορικά ήταν ο παραδοσιακός τόπος στέψης των Οθωμανών σουλτάνων μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453.
Η εκλογή δίνει στον Τούρκο πολιτικό, που επικρίνεται για τον όλο και περισσότερο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης, λευκή επιταγή για πέντε χρόνια, ώστε να συνεχίσει την αναμόρφωση της χώρας με γνώμονα το ισλαμιστικό συντηρητικό μοντέλο που ακολουθεί.
Ο πάντα δημοφιλής, παρά τις επικρίσεις και τα σκάνδαλα, Ερντογάν κατάφερε να κινητοποιήσει τη δική του εκλογική βάση και να θριαμβεύσει έπειτα από μια πολύ δύσκολη περίοδο πολιτικά για την παράταξή του, που άρχισε με τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις του καλοκαιριού του 2013, για να συνεχιστεί με τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για σκάνδαλα διαφθοράς και τη σύγκρουσή του με το θρησκευτικό τάγμα Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Οι πιστοί οπαδοί του λατρεύουν τον άλλοτε δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης όσο οι επικριτές του τον απεχθάνονται.
Ο 60χρονος «ισχυρός άνδρας» της Τουρκίας, που ονειρευόταν άλλοτε μια καριέρα στο ποδόσφαιρο, απέδειξε πως παραμένει ο κυρίαρχος, όσο και εάν αμφισβητείται, στην τουρκική πολιτική σκηνή. Οι πολιτικές χειρονομίες του ικανοποιούν τους υποστηρικτές του, αλλά εξοργίζουν ακόμη περισσότερο τους αντιπάλους του.
Ο ίδιος έγινε όλο και πιο εριστικός το διάστημα των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων και των σκανδάλων, καταγγέλλοντας τους διαδηλωτές ως «πλιατσικολόγους» και «τρομοκράτες», υποστηρίζοντας ότι οι έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς οφείλονταν σε «συνωμοσία» των οπαδών του Χιζμέτ και καταφερόμενος εναντίον των «κατευθυνόμενων» μέσων ενημέρωσης.
«Σε ένα πολύ πολωμένο κλίμα, η προσωπολατρία του Ερντογάν αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και την κοινωνική ειρήνη στην Τουρκία», εκτίμησε ο δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ.
efsyn.gr