11/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ροδάκινα της οργής

Οι παραγωγοί της Μακεδονίας καταγγέλλουν τα «κοράκια» που θέλουν να πάρουν μισοτιμής τη σοδειά τους μετά το ρωσικό εμπάργκο και ζητούν τη δημιουργία δύο χωματερών για να τα θάψουν και να αποζημιωθούν.
      Pin It

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Ανω-κάτω είναι οι παραγωγοί ροδακίνων σε Ημαθία, Πέλλα και Κοζάνη από τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο. Καταγγέλλουν εκμετάλλευση από «κοράκια» που εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση θέλουν να πάρουν τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές και υπό αυτές τις συνθήκες δεν βλέπουν άλλη λύση από την καταστροφή των φρούτων και την αποζημίωση…

 

Οι παραγωγοί των τριών νομών που πραγματοποίησαν σύσκεψη στη Βέροια το περασμένο Σάββατο, ζητούν ν’ ανοίξουν δύο βιολογικές χωματερές σε Ημαθία και Πέλλα, να γίνει άμεση απογραφή των αδιάθετων ποσοτήτων, απόσυρση και καταστροφή. Το θέμα θα θέσει αντιπροσωπεία τους και επισήμως αύριο, σε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Αναπτυξης.

 

«Αυτό που ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση είναι να ανοίξει άμεσα δύο χωματερές, σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες. Επίσης, ζητούμε να αποζημιώσει τους πληγέντες και στη συνέχεια να διεκδικήσει αυτές τις αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

 

Στο μεταξύ, σήμερα στις 5 το απόγευμα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ημαθίας, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι εξαγωγείς των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης και Φλώρινας, προκειμένου να κατεβούν αύριο στο υπουργείο με κοινές θέσεις και αιτήματα.

 

Πάντως έως χθες στα ψυγεία των συνεταιρισμών της Ημαθίας υπολογίζεται βρίσκονταν αδιάθετοι 9 χιλιάδες τόνοι ροδάκινου, που σε ποσοστό άνω του 70% επρόκειτο να εξαχθούν στη Ρωσία, ενώ ο εφιάλτης για τους παραγωγούς θα έχει συνέχεια, αφού τους αμέσως επόμενους μήνες ανάλογο πρόβλημα θα προκύψει για τα ακτινίδια και τη φράουλα.

 

Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι τόσο μεγάλες ποσότητες φρούτων και οπωροκηπευτικών είναι αδύνατον να διατεθούν σε νοσοκομεία, σχολεία ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, διότι τέτοια δυνατότητα έχουν μόνο οι αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ενωση οργανώσεις παραγωγών, ενώ ειδικά για το ροδάκινο τονίζουν ότι είναι ευπαθές φρούτο και δεν θα φτάσει στους αποδέκτες στη σωστή κατάσταση.

 

Απορρίπτουν επίσης τη χυμοποίηση, καθώς βρίσκονται ήδη συσκευασμένα σε τελάρα, και για να τα βγάλουν το κόστος είναι απαγορευτικό σε μια εποχή που η τιμή του χυμού είναι «εξευτελιστική», έως και 0,05 λεπτά…

 

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν, άρχισαν να εκδηλώνονται κρούσματα εκμετάλλευσης από επιτήδειους που θέλουν να πάρουν την παραγωγή κοψοχρονιά. «Κοράκια» τηλεφωνούν στους συνεταιρισμούς και ζητούν ποσότητες σε τιμές κάτω του κόστους, εκβιάζοντας την κατάσταση, με το πρόσχημα ότι «θα περιορίσετε τη ζημιά…».

 

Οι συνεταιριστές, στο μεταξύ, σχεδιάζουν να έλθουν σ’ επαφή με συναδέλφους τους άλλων ευρωπαϊκών χωρών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο, όπως ομάδες παραγωγών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία ενιαίου μετώπου για διεκδίκηση αποζημιώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και προγράμματα άτοκης αναχρηματοδότησης.

 

Scroll to top