EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

11/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι… αιώνιες διαγραφές

Το υπουργείο Παιδείας εκβιάζει ΑΕΙ και ΤΕΙ, επιμένοντας σε απομάκρυνση 180.000 «λιμναζόντων» φοιτητών ώς το τέλος Αυγούστου, πιέζοντας στην πραγματικότητα ακόμα μία φορά για την ολοκλήρωση των Οργανισμών των Ιδρυμάτων.
      Pin It

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Ανεβάζει τους τόνους το υπουργείο Παιδείας με νέα ανακοίνωση για το θέμα των αποκαλούμενων «αιώνιων» φοιτητών, επιμένοντας ότι ώς τις 31/8 θα προχωρήσει στις διαγραφές 180.000 φοιτητών που χαρακτηρίζονται «λιμνάζοντες». Το υπουργείο πετάει ξανά το μπαλάκι στα συντονιστικά όργανα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, με τα οποία, όπως διευκρινίζει, είναι «σε συνεχή συνεργασία, ώστε την 1/9/2014 αυτή η εξευτελιστική κατάσταση να περάσει οριστικά στο παρελθόν», πιέζοντας για την ολοκλήρωση των Οργανισμών Ιδρυμάτων, που θα εξειδικεύουν τους όρους για τις διαγραφές φοιτητών. «Κίνητρό μας δεν είναι ο νομικισμός, αλλά η αποκατάσταση της έννοιας του κύκλου σπουδών, καθώς και η αποφυγή μιας σειράς γραφειοκρατικών προβλημάτων αλλά και η αλλοίωση των στοιχείων που σχετίζονται με το φοιτητικό δυναμικό των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Οσοι πιστεύουν σε αυτή την ανάγκη αλλά θεωρούν πως θα κάνουμε πίσω για μικροπολιτικούς λόγους δεν έχουν παρά να περιμένουν λίγες μέρες για να εξακριβώσουν την ακρίβεια των λόγων μας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

 

Ο εμπαιγμός

 

Με σκληρό τόνο σχολιάζει τη νέα ανακοίνωση του υπουργείου ο απερχόμενος πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης, θεωρώντας την εκβιαστική: «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διά της Συγκλήτου του και εγώ προσωπικώς έχουμε εκφραστεί επί του θέματος των λιμναζόντων φοιτητών ότι δεν πρέπει να γίνουν οριζόντιες διαγραφές. Οι νέες δηλώσεις του υπουργού μού δημιουργούν την εντύπωση ότι προσπαθεί μέσω των λιμναζόντων φοιτητών, υπό το φάσμα της διαγραφής των, να πιέσει για την έγκριση των Οργανισμών. Αυτό το λέω διότι και ο προκάτοχός του, με το πρόσχημα ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο Πανεπιστήμιο οι διοικητικοί υπάλληλοι που μέσω του μέτρου της διαθεσιμότητας εξωθούντο σε απόλυση, υποχρέωσε τα Πανεπιστήμια να υποβάλουν προσχέδια Οργανισμών. Τελικά τα γεγονότα έδειξαν ότι απλώς ήταν ένας εμπαιγμός για να παραταθεί το μαρτύριο των υπαλλήλων που έμπαιναν σε διαθεσιμότητα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, μόνο που αυτή τη φορά, επειδή είναι η δεύτερη, επαναλαμβάνεται ως κωμωδία. Θλίβομαι ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το θέμα των λιμναζόντων φοιτητών να αντιμετωπίζεται με έναν τέτοιο επιπόλαιο τρόπο».

 

Αδικο μέτρο, ειδικά εν μέσω κρίσης, χαρακτηρίζει τις οριζόντιες και τυφλές διαγραφές φοιτητών ο απερχόμενος πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, «πολύ περισσότερο τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι οι λιμνάζοντες φοιτητές δεν επιβαρύνουν τα ΑΕΙ», θεωρώντας ακατανόητη την επιμονή του υπουργείου να προχωρήσει σε οριζόντιες διαγραφές. «Μάλλον αποσκοπεί στην ικανοποίηση των λεγόμενων «υστερικών» που ζητούν αίμα, διαγραφές και απολύσεις, για να εξορκιστούν τα δεινά που βρήκαν την Ελλάδα», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.», υπενθυμίζοντας ότι προκειμένου να περιοριστούν οι αδικίες έχουν προτείνει στον υπουργό την εξαίρεση όσων αποδεδειγμένα κάνουν προσπάθεια να αποφοιτήσουν, κάτι που ο υπουργός φάνηκε να αποδέχεται. Αντίστοιχες προβλέψεις έχει προτείνει ο απερχόμενος πρύτανης του Παν/μίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκης: «Είναι γνωστό ότι κανείς Οργανισμός σε κανένα πανεπιστήμιο δεν είναι έτοιμος», μας λέει.

 

Η ιδιωτική εταιρεία

 

«Οπως είναι επίσης γνωστό ότι όλα τα Πανεπιστήμια έχουν κάνει αγώνα για να ολοκληρώσουν τους Οργανισμούς τους για πολλούς λόγους. Ενας από αυτούς είναι για να μπορέσουν να πάρουν πίσω έναν σημαντικό αριθμό από τους λεγόμενους διαθέσιμους διοικητικούς, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιστροφή τους. Δεν είναι ευθύνη των Πανεπιστημίων ότι η τελική έγκριση των Οργανισμών δεν θα είναι έτοιμη την 1η Σεπτεμβρίου».

 

Το υπουργείο Παιδείας έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία να αξιολογήσει τα προσχέδια των Οργανισμών. Η εφαρμογή των Οργανισμών Ιδρυμάτων συνάντησε οξύτατες αντιδράσεις στα Πανεπιστήμια, κυρίως από την Αριστερά, καθώς θεωρήθηκε δούρειος ίππος των ιδιωτικοποιήσεων και του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, ενσωματώνοντας στη λειτουργία των σχολών τις διατάξεις του νόμου Διαμαντοπούλου και προβλέποντας μεταξύ άλλων τρεις κύκλους σπουδών, επιβολή διδάκτρων, ώς και πειθαρχικά μέτρα ενάντια σε κινητοποιήσεις φοιτητών και προσωπικού.

 

Scroll to top