12/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πετάνε ροδάκινα» στον υπουργό

Οι ροδακινοπαραγωγοί της Μακεδονίας ετοιμάζουν κοινό υπόμνημα με τα αιτήματά τους προς τον Γιώργο Καρασμάνη που έχει το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Ανάπτυξης.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Συμπυκνωμένος χυμός… προβλημάτων για Καρασμάνη. Τη σύνταξη κοινού υπομνήματος στο οποίο θα συμπυκνώνονται τα αιτήματα όλων των επαγγελματιών και παραγωγών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο και θα υποβληθεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη, αποφάσισαν χθες το βράδυ ύστερα από πολύωρη σύσκεψη στο Επιμελητήριο της Βέροιας οι εκπρόσωποι εξαγωγέων, αυτοκινητιστών, συσκευαστηρίων και συνεταιριστών της βόρειας Ελλάδας.

 

Για τον σκοπό αυτό προχώρησαν στη συγκρότηση κοινής επιτροπής, η οποία επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι. Το υπόμνημα που θα συντάξει, διεκδικεί:

 

• Απογραφή και απόσυρση των φρούτων κατά τον τρόπο που ήδη έχει γνωστοποιηθεί.

• Αποζημίωση των παραγωγών στη βάση του μοντέλου που ακολουθήθηκε προ τριετίας, για την καταστροφή από το βακτήριο e-coli.

• Επιδότηση επιτοκίου για τα κεφάλαια κίνησης των αγροτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και συμμετοχή τους σε κοινοτικά προγράμματα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

• Εξέταση της δυνατότητας -σε συνεργασία με τις τράπεζες- για χρηματοδότηση μεμονωμένων αγροτών, οι οποίοι τον επόμενο χρόνο δεν θα έχουν έσοδα ούτε για να επιβιώσουν.

 

Στη σύσκεψη πήραν μέρος κυρίως εξαγωγείς και εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κιλκίς.

 

«Μετά το χαλάζι, ήρθε το εμπάργκο για να μας δώσει τη χαριστική βολή», τόνισαν οι παραγωγοί επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα νωπά ροδάκινα. Το 70% της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού της Ημαθίας προορίζεται για τη Ρωσία, ενώ τον Οκτώβριο ακολουθεί η συγκομιδή ακτινιδίων, με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.

 

Ηδη το νεκταρίνι έχει υποχωρήσει στα 0,08 ευρώ το κιλό και ο χυμός στα 0,06, όταν το κόστος παραγωγής φτάνει τα 0,18 ευρώ. Οι ομάδες παραγωγών για να διατηρηθούν με τη σημερινή τους μορφή πρέπει να έχουν τουλάχιστον 300 μέλη και τζίρο 3 εκατομμύρια ευρώ. Πώς όμως να κάνεις τέτοιους τζίρους με τιμές 0,06 και 0,08 ευρώ το κιλό;

 

Ανάλογες είναι οι ζημιές και για άλλους κλάδους. Οι αυτοκινητιστές, για παράδειγμα, επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Εκατοντάδες νταλίκες με φορτία ροδάκινων και νεκταρινιών, που προορίζονταν για την αγορά της Ρωσίας, ήδη έχουν πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα…

 

«Παρακολουθούμε με ανησυχία την εμφάνιση ψυχροπολεμικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη. Οι επιπτώσεις τους στον τόπο μας ακυρώνουν πολλές προσπάθειες ανάταξης και εξόδου από την κρίση. Πρέπει να καταμετρηθούν οι ζημιές και να πληρωθούν οι δικαιούχοι. Ειδικά για τα οπωροκηπευτικά πρέπει να προβλεφθεί διαλογή, συγκέντρωση και διανομή στους αδύναμους συμπολίτες μας. Τόσο για την παραγωγή που έφυγε και γυρίζει όσο και για εκείνη που αναμένεται να παραχθεί, απαιτείται συνολική πρόβλεψη για την περίοδο ισχύος των περιορισμών», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θόδωρος Θεοδωρίδης, συμπληρώνοντας: «Από αύριο κιόλας πρέπει να τεθούν σε άμεση κινητοποίηση κράτος και φορείς ώστε να διερευνηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις αναζήτησης εναλλακτικών εξαγωγικών κατευθύνσεων, αλλά και η στροφή σε λιγότερο ευαίσθητες σε γεωπολιτικούς κινδύνους αγροτικές και τουριστικές δραστηριότητες».

 

Scroll to top