12/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις 26 Αυγούστου στη Βουλή το Αντιρατσιστικό

Η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αποτελέσει «περίπατο» για την ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης καθώς ο σκληρός πυρήνας της Κ.Ο. της Ν.Δ. εξακολουθεί να έχει αντιρρήσεις, ενώ ενστάσεις και διαφωνίες έχουν εκφράσει βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. και του ΚΚΕ, αλλά και της Χ.Α. για τους δικούς της λόγους.
      Pin It

Της Ελενας Βαρίνου

 

Σε «θέση μάχης» αναμένεται να βρεθούν αμέσως μόλις επιστρέψουν στα κοινοβουλευτικά τους έδρανα οι εκπρόσωποι των κομμάτων, αφού στην αυλαία της θερινής λειτουργίας της Βουλής αμέσως μετά την σχεδόν εικοσαήμερη αναστολή της, στην εκπνοή των εργασιών του Β΄ Τμήματος της Ολομέλειας, θα συζητηθεί το «πολύπαθο» αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

 

Του οποίου η συζήτηση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της τελευταίας Διάσκεψης των Προέδρων (06/08/2014), ορίστηκε να διεξαχθεί σε δύο συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα από το απόγευμα της Τρίτης 26 Αυγούστου και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 27, οπότε και προγραμματίζεται η ψήφισή του.

 

Από 40 κύματα

 

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου που προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την «καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου», πλαίσιο δηλαδή που τροποποιεί τον νόμο 927/1979.

 

Η σχετική συζήτηση, που προγραμματίστηκε προσεχώς και εκτός απροόπτου να διεξαχθεί, υπενθυμίζεται πως έχει περάσει από σαράντα κύματα, αφού το συγκεκριμένο πλαίσιο κατατέθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης πριν από εννέα μήνες -στις 20/11/2013 συγκεκριμένα. Ενώ είχε δρομολογηθεί η επεξεργασία του, είχε περάσει δηλαδή από τη διαδικασία της α’ ανάγνωσης, «πάγωσε» μετά από τη σθεναρή παρέμβαση του τότε «παντοδύναμου» γεν.γραμματέα της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκου. Η συζήτησή του σε β’ ανάγνωση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ολοκληρώθηκε τελικά τον περασμένο Απρίλιο, με τον Χαρ. Αθανασίου να διαβεβαιώνει τους βουλευτές πως, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησής του στην Ολομέλεια, θα επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στο αρχικό κείμενο.

 

Εικάζεται, πάντως, πως η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα είναι «περίπατος» για την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς ο σκληρός πυρήνας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί θα διατηρεί τις αντιρρήσεις του, ενώ σοβαρές ενστάσεις και διαφωνίες διατύπωσαν, τουλάχιστον κατά την επεξεργασία του στην επιτροπή (για διαφορετικούς, προφανώς λόγους) οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ., του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Πράγμα που σημαίνει πως οι αλλαγές τις οποίες προανήγγειλε ο κ. Αθανασίου θα πρέπει να κινούνται προς ικανοποιητική κατεύθυνση για τους εκπροσώπους τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και της ΔΗΜΑΡ (αμφότεροι οι βουλευτές τους είχαν τοποθετηθεί υπέρ, αλλά με σοβαρές επιφυλάξεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή) προκειμένου να υπερψηφιστεί.

 

Scroll to top