ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

12/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητείται άμεσα πρόγραμμα

Στις 13-14 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί ο επικαιροποιημένος «οδικός χάρτης» του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις σε τρία θέματα. Εσωκομματικό αγκάθι τα «κόκκινα δάνεια».
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

«Η δουλειά της επιτροπής προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και να µπει σε συζήτηση. Οχι µόνο μέσα στο κόμμα, αλλά σε ανοιχτό διάλογο µε τις κοινωνικές δυνάμεις. Η παρουσίαση του προγράμματός µας πρέπει να μετατραπεί σε μεγάλο πολιτικό γεγονός». Αυτά είχε πει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε θέσει ως «καταληκτική ημερομηνία» τα μέσα Σεπτεμβρίου.

 

Στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου αναμένεται, λοιπόν, να παρουσιαστεί το επικαιροποιημένο κυβερνητικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ημερομηνία η οποία συμπίπτει με την επίσκεψη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα σχεδιάζει άλλωστε να δοθεί από τη Θεσσαλονίκη το «εναρκτήριο λάκτισμα» της νέας «πορείας στον λαό», αλλά και να εμφανιστεί η Κουμουνδούρου έτοιμη εν όψει των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

 

Ξανά ο Δραγασάκης

 

Επιτελικό ρόλο στη διαδικασία κατάρτισης του προγράμματος έχει αναλάβει ακόμα μία φορά ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος άλλωστε είχε παρουσιάσει και την πορεία των σχετικών διεργασιών στη συνεδρίαση της Κ.Ε. Αυτή τη φορά ωστόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί το πρόγραμμα να είναι «συνεκτικό και συγκεκριμένο», ώστε να περιέχει ρητές δεσμεύσεις για άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπό την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτές θα συνίστανται σε μια δέσμη μέτρων που θα είναι άμεσα υλοποιήσιμες και θα κινούνται σε τρεις άξονες: α) την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, β) την ανάκαμψη της οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας και γ) την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς.

 

Αυτοί οι τρεις άξονες ωστόσο χρήζουν περαιτέρω εξειδίκευσης, καθώς οι συνθήκες μέρα με τη μέρα μπορεί να αλλάζουν, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά επιτελικά στελέχη του κόμματος. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η αναφορά του Νίκου Βούτση, γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην «Εφ.Συν.» στις 9/8 ότι «αγωνιούμε μαζί με τον λαό για το αν θα είναι και πόσο θα είναι αντιστρέψιμα τα αποτελέσματα των αντικοινωνικών και αντιδημοκρατικών πολιτικών».

 

Σημείο «κλειδί» στην κατάρτιση του προγράμματος αποτελεί το μείζον ζήτημα των τραπεζών και -σε δεύτερο επίπεδο- των «κόκκινων δανείων». Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής σε πρόσφατη ανακοίνωσή του επισήμανε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός «ενδιάμεσου φορέα» που θα διαχειριστεί την όλη κατάσταση. Ο ίδιος ο Γιάννης Δραγασάκης μάλιστα περιέγραψε τη δομή αυτή στο «Βήμα» στις 20 Ιουλίου λέγοντας ότι στον ενδιάμεσο φορέα «θα μεταφερθούν τα προς ρύθμιση δάνεια», ενώ «η χρηματοδότηση θα είναι από τέσσερις πηγές: τράπεζες, οφειλέτες, ανάλογα με την πραγματική οικονομική τους θέση, κράτος και δανεισμός στον οποίο θα μπορεί να προσφύγει ο ενδιάμεσος φορέας χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών».

 

Η εσωκομματική «αντιπολίτευση», η Αριστερή Πλατφόρμα, εκφράζει όμως σαφείς αντιρρήσεις για την πρόταση αυτή, θεωρώντας ότι υπάρχει υποχώρηση στα ζητήματα της εθνικοποίησης-κοινωνικοποίησης των τραπεζών. Στελέχη της μάλιστα κάνουν λόγο για «συστημική πρόταση» από την πλευρά της ηγεσίας της Κουμουνδούρου, εκφράζοντας φόβους ότι το κόστος της όλης διαδικασίας θα το επωμιστεί τελικά το Δημόσιο και όχι οι οι ιδιώτες τραπεζίτες. Η δε έτερη αναφορά του Γ. Δραγασάκη ότι «και τυπικά η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στο ΤΧΣ, δηλαδή στο κράτος» επισύρει σχόλια στελεχών: «Πρόκειται για μια τουλάχιστον άστοχη δήλωση, αφού το ΤΧΣ είναι ανεξάρτητο και σε αυτό συμμετέχει και Ευρωπαίος σύμβουλος, ενώ το Δημόσιο έχει τα χέρια δεμένα», λένε χαρακτηριστικά.

 

Δεύτερο «αγκάθι», οι φόροι

 

Πέραν όμως των τραπεζών, καταγράφεται δυστοκία και στο ζήτημα της φορολογίας. Στο επίκεντρο των διαφωνιών βρίσκεται η φορολόγηση της περιουσίας, με τους επιτελείς να επεξεργάζονται το μοντέλο που θα ισχύσει για τις περιουσίες. Τα ερωτήματα στα οποία αναζητούνται λύσεις αφορούν το φορολογικό όριο της ακίνητης περιουσίας, αλλά και τη μορφή που θα τίθεται υπό φορολόγηση. Οι περσινές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να ικανοποίησαν μερίδα στελεχών, που υποστηρίζουν μετ’ επιτάσεως ότι δεν πρέπει να φορολογηθεί η «ανενεργή» περιουσία, ήτοι τα στοιχεία τα οποία δεν επιφέρουν κέρδος στον κάτοχό τους.

 

Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί και το γεγονός ότι ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει πλέον ανοιχτά τη διαφοροποίησή του σε ορισμένες πλευρές της κεντρικής προγραμματικής πολιτικής. Ο Γιάννης Μηλιός απορρίπτει πλέον την ανάγκη για «παραγωγική ανασυγκρότηση». Σε κείμενό του στις 30 Ιουλίου στα «Νέα», όπου αρθρογραφεί πλέον τακτικά, συμπεριέλαβε την εν λόγω αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στις «προτεραιότητες, τις νόρμες και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων».

 

Scroll to top