Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Οκτώ μέτρα και συνάντηση ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη, με χθεσινό τους υπόμνημα οι ροδακινοπαραγωγοί και άλλοι επτά εμπορικοί και επαγγελματικοί φορείς που έχουν θιγεί από το ρωσικό εμπάργκο. Κάνουν λόγο για οικονομικό πόλεμο που επιφέρει ανυπολόγιστες ζημίες στον τομέα του ροδάκινου και επενδυτικές απώλειες εκατομμυρίων ευρώ.

 

«Ο οικονομικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ιδιαίτερα της χώρας μας, που βρίσκεται σε μακροχρόνια ανθρωπιστική κρίση. Οι συνέπειες του εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα θα μας οδηγήσουν σε οικονομική καταστροφή και για τον λόγο αυτό καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να σταματήσει αυτός ο οικονομικός πόλεμος», τονίζουν μεταξύ άλλων και διεκδικούν:

 

1. Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και για το οποίο δεν είμαστε υπεύθυνοι, ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει ανυποχώρητα αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες.

 

2. Τα προϊόντα που λόγω της αιφνιδιαστικής και βίαιης διακοπής των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία επιστράφηκαν, ακυρώθηκαν οι παραγγελίες και τα οποία δεν θα μπορέσουμε να διαθέσουμε σε άλλες αγορές απαιτούμε να καταγράφονται από τις αρμόδιες αρχές, μέσα από διαδικασίες που άμεσα πρέπει να καθορίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έτσι ώστε να αποζημιωθούν πλήρως.

 

3. Επίσης, ζητάμε επιδότηση για τα προϊόντα τα οποία μετά την επιβολή του εμπάργκο διατίθενται από τους συνεταιριστικούς και εξαγωγικούς φορείς σε εξευτελιστικές τιμές.

 

4. Να απαιτηθεί από τις Βρυξέλλες η στήριξη των επιχειρήσεων που δίνουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους και κινδυνεύουν με χρεοκοπία λόγω του εμπάργκο με επιχορήγηση των τραπεζικών τόκων των δανείων των υφιστάμενων χρηματοδοτήσεων. Να υπάρξει ειδική μέριμνα σε πιθανή μη αποπληρωμή των οφειλών λόγω της απότομης διακοπής του κύκλου εργασιών από τις ρωσικές εισαγωγικές εταιρείες.

 

5. Στήριξη των μόνιμων θέσεων εργασίας μέσα από προγράμματα και έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους εποχιακούς εργαζόμενους που αποδεδειγμένα δούλευαν σε συσκευαστήρια.

 

6. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους αυτοκινητιστές που αποδεδειγμένα εκτελούσαν μεταφορικό έργο προς τη Ρωσία, βάσει των στοιχείων της ΟΦΑΕ.

 

7. Να αρχίσει άμεσα ο σχεδιασμός εμπορικού προσανατολισμού για τα προϊόντα των οποίων σε λίγους μήνες ακολουθεί η συγκομιδή και θα έχουν σοβαρότατα προβλήματα διάθεσης.

 

8. Να χρηματοδοτηθούν οι αγρότες για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη σοδειά τους τη νέα χρονιά, διότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αδυναμία καλλιέργειας και εγκατάλειψη.

 

«Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ικανοποίηση των παραπάνω δίκαιων αιτημάτων μας», καταλήγει το υπόμνημά τους, μια συνάντηση που πάντως μέχρι χθες είχε αρκετές φορές αναβληθεί…

 

Ανατ. Μακεδονία & Θράκη

 

Στο μεταξύ σε 12 εκατ. ευρώ ανέρχεται, μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η πιθανολογούμενη απώλεια τζίρου από το ρωσικό εμπάργκο στα κυριότερα φρούτα που εξάγει η περιοχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της περιφέρειας. Τα στατιστικά στοιχεία που προσδιορίζουν και τη ζημία σε ποσότητες (12.330.000 κιλά) περιλαμβάνονται σε επιστολή του αρμόδιου περιφερειάρχη, Γεώργιου Παυλίδη, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη, και Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. Με την επιστολή του ζητά στα όποια μέτρα στήριξης παραγωγών ληφθούν να συμπεριληφθούν και τα αγροτικά προϊόντα της περιφέρειας, ενώ σημειώνει ότι το πλήγμα είναι μεγάλο για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, αφού η ρωσική αγορά απορροφά σημαντικές ποσότητες φρούτων που παράγονται στην περιοχή. Παράλληλα, σοβαρές είναι και οι παράπλευρες απώλειες σε εταιρείες συσκευασίας και μεταφοράς.

 

Scroll to top