13/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Ενα βήμα πριν από τη σημαντική ανακάλυψη

Το αρχαιολογικό σασπένς συνεχίζεται και ο πρωθυπουργός συστήνει «λίγες μέρες υπομονή», μέχρι η ανασκαφή να αποκαλύψει την ταυτότητα του σπουδαίου νεκρού της.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Ο Σαμαράς πήγε να συναντήσει τον Μέγα Αλέξανδρο… Στην ανασκαφή του Τύμβου Καστά, στην Αμφίπολη Σερρών, βρέθηκε χθες το πρωί ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, σε μια καθαρά πολιτική κίνηση. Φρόντισε, μάλιστα, να την ενισχύσει, συστήνοντας με νόημα στους κατοίκους της περιοχής «κάντε υπομονή λίγες μέρες…». Σε μια εποχή οικονομικής ένδειας των πολιτών, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές και με τις νέες πιέσεις που ασκούνται από τη διεθνή κοινότητα για το Σκοπιανό, προφανώς ο «βασιλικός τάφος» της Αμφίπολης μπορεί να αποτελέσει «καλό χαρτί» στα χέρια της κυβέρνησης, έστω κι αν δεν υπάρχει ακόμη καμιά επιστημονική τεκμηρίωση.

 

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην Αρχαία Αμφίπολη στις 9.45 το πρωί και αφού επισκέφθηκε την περιοχή της Μεσολακκιάς ξεναγήθηκε στη συνέχεια, για περίπου μια ώρα, στον χώρο της εξελισσόμενης ανασκαφής από την υπεύθυνη αρχαιολόγο και προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη. Στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν δεν επετράπη η είσοδος και δεν έκανε δηλώσεις, παρά μόνο σε συνεργείο της ΝΕΡΙΤ που τον ακολούθησε ώς την είσοδο του τάφου.

 

«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα. Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Ελληνες είναι πολύ υπερήφανοι», ανέφερε.

 

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «πρόκειται για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά: ένας περίβολος γύρω γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλευμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το Λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δυο ολόγλυφες Σφίγγες είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ενας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου».

 

Οπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, «όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ.». Μάλιστα, σχετικά με το αν ο τάφος ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού» και πρόσθεσε ότι «η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύουν τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία».

 

Scroll to top