xrimata

13/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ανεπάγγελτος» έβγαλε 1,3 εκατ. ευρώ

Μόνο τον Ιούλιο το ΣΔΟΕ ανακάλυψε φοροδιαφυγή 125,6 εκατ. Το ερώτημα είναι πόσα απ΄ αυτά θα μπουν στα κρατικά ταμεία.
      Pin It

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Φοροδιαφυγή 125,6 εκατ. ευρώ, το ύψος της οποίας ξεπερνά ακόμη και τις δαπάνες που εξοικονομήθηκαν από τις τελευταίες περικοπές που έγιναν στα κοινωνικά επιδόματα στο πλαίσιο του Μνημονίου (σ.σ. έφτασαν τα 93 εκατ. ευρώ) κατέγραψαν τα «μηχανάκια» του ΣΔΟΕ από τους ελέγχους που έκανε τον Ιούλιο σε ολόκληρη την επικράτεια. Τα αποτελέσματα του ΣΔΟΕ έρχονται να επιβεβαιώσουν το απέραντο βασίλειο της φοροδιαφυγής στη χώρα μας. Στην Ελλάδα των μνημονίων, της υψηλής ανεργίας και της φτώχειας η οικονομική απάτη και η διαφθορά εξακολουθούν να ανθούν.

 

Ο Ιούλιος ήταν ο μήνας με τα πιο βαριά κρούσματα φοροδιαφυγής. Από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις είναι ο δικηγόρος που κατάφερε μεσούσης της οικονομικής κρίσης να «αυγατίσει» κατά 3,642 εκατ. ευρώ την περιουσία του που δεν δικαιολογείται όμως από τα εισοδήματα τα οποία δήλωνε στην Εφορία. Για αδικαιολόγητη προσαύξηση εισοδημάτων κατά 1,346 εκατ. ευρώ κατηγορείται από το ΣΔΟΕ και ένας φορολογούμενος που διαμένει στην περιοχή Καλαμπάκας Τρικάλων. Ο ίδιος όμως δηλώνει ανεπάγγελτος!…

 

Αντιμέτωπος με τα ίδια φορολογικά αδικήματα έρχεται και ένας αγρότης-αγροτοσυνδικαλιστής που τα εισοδήματά του αυξήθηκαν κατά 714.642 ευρώ, αλλά δεν υποστηρίζονται από τις καλλιέργειές του. Επίσης, εντοπίστηκαν πολλές επιχειρήσεις με εικονικά τιμολόγια, γιατροί και δικηγόροι που δεν έκοβαν αποδείξεις, ενώ σε νοσοκομείο της Κρήτης πιάστηκαν στα πράσα γιατροί οι οποίοι επί χρόνια δεν έκοβαν αποδείξεις για τα χρήματα που ελάμβαναν στα απογευματινά ιατρεία. Στην απόχη του ΣΔΟΕ πιάστηκαν και «μέλη» της λίστας Λαγκάρντ.

 

Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι πόσα από τα φορολογικά πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν και βεβαιώθηκαν θα καταλήξουν σε εισπράξεις για τα κρατικά ταμεία.

 

Οι περιπτώσεις που ξεχωρίζουν

 

Αναλυτικότερα οι πιο «καραμπινάτες» υποθέσεις φοροδιαφυγής σύμφωνα με το ΣΔΟΕ είναι:

 

1 Δέκα επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές συνολικού ύψους 3.109.600 ευρώ, προκειμένου να αποφύγουν την απόδοση του ΦΠΑ και να μειώσουν ισόποσα τα κέρδη τους.

 

2 Τέσσερις επιχειρήσεις εξέδωσαν εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας 31.636.146 ευρώ. Για τις συναλλαγές αυτές δεν καταβλήθηκε κανένας φόρος, ενώ από τους λήπτες χρησιμοποιήθηκαν για τον παράνομο συμψηφισμό ΦΠΑ και τη μείωση των φορολογητέων κερδών.

 

3 Ενας γιατρός κατά τα έτη 2005-2013 δεν εξέδωσε αποδείξεις για υπηρεσίες συνολικού ύψους 1.051.167 ευρώ.

 

4 Δύο δικηγόροι κατά τα έτη 2005-2011 δεν εξέδωσαν αποδείξεις για υπηρεσίες ύψους 289.000 και 234.370 ευρώ, αντίστοιχα.

 

5 Ενας λογιστής-σύμβουλος επιχειρήσεων κατά τα έτη 2007-2012 δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία για έσοδα 1.128.206 ευρώ.

 

6 Δικηγόρος Αθηνών πιάστηκε με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κατά 3.642.489 ευρώ.

 

7 Ανεπάγγελτος που διαμένει στην περιοχή Καλαμπάκας Τρικάλων δεν δικαιολογεί προσαύξηση της περιουσίας του κατά 1.346.501 ευρώ.

 

8 Αγρότης-αγροτοσυνδικαλιστής παρουσιάζει αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας του κατά 714.642 ευρώ.

 

9 Ιδιώτης-μέλος Ν.Π., κάτοικος Αιγάλεω παρουσιάζει αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας του κατά 343.184 ευρώ.

 

10 Γιατρός με έδρα στον Πειραιά δεν δικαιολογεί προσαύξηση περιουσίας κατά 343.237 ευρώ.

 

11 Ψυχίατρος αύξησε την περιουσία του κατά 246.513 ευρώ, χωρίς να δικαιολογείται από τα δηλούμενα εισοδήματά του.

 

12 Ιδιώτης κάτοικος Αμαρουσίου δεν δικαιολογεί αύξηση περιουσίας κατά 118.869 ευρώ.

 

13 Γιατρός ρευματολόγος, με έδρα στην περιοχή της πρωτεύουσας, δεν δικαιολογεί προσαύξηση της περιουσίας του κατά 570.918 ευρώ.

 

14 Επιχείρηση εμπορίας υποδημάτων και απομιμήσεων κοσμημάτων δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία και κατ' αυτόν τον τρόπο απέκρυψε έσοδα 891.634 ευρώ.

 

15 Μεταβίβαση πολυτελών ακινήτων στη Βούλα Αττικής δηλώθηκε με τίμημα μικρότερο του πραγματικού κατά 1.863.000 ευρώ, χωρίς την καταβολή του φόρου μεταβίβασης.

 

16 Δωρεά χρηματικού ποσού 2.347.762 ευρώ δεν δηλώθηκε, με συνέπεια να μην καταβληθεί ο αναλογών φόρος.

 

17 Εξι πελάτες της τράπεζας HSBC αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ.

 

18 Φυσικό πρόσωπο, ο ρόλος του οποίου στις προμήθειες του Δημοσίου ερευνάται δικαστικά, απέκρυψε ποσό 17.264.522,64 ευρώ, το οποίο διακινήθηκε μέσω των τραπεζικών του λογαριασμών.

 

19 Επιχείρηση πραγματοποίησε πωλήσεις αθλητικών υποδημάτων, μέσω Διαδικτύου, ύψους 1.264.797 ευρώ, χωρίς να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών.

 

20 Τέσσερις επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές αξίας 1.212.969 ευρώ, με σκοπό να συμψηφίσουν παρανόμως τον αναλογούντα ΦΠΑ και να μειώσουν ισόποσα τα καθαρά κέρδη.

 

21 Τέσσερις επιχειρήσεις εξέδωσαν ή έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές, συνολικής αξίας 1.442.671 ευρώ, προκειμένου να καρπωθούν τον ΦΠΑ και να μειώσουν τα καθαρά κέρδη.

 

22 Εταιρεία εκτελωνιστών έλαβε πλαστά και εικονικά παραστατικά, ενώ, ταυτοχρόνως, εξέδωσε άλλα μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία για πώληση εμπορευμάτων συνολικής αξίας 1.995.056 ευρώ.

 

23 Εξωχώρια εταιρεία ιδιοκτησίας ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπέβαλε δηλώσεις και κατ' αυτόν τον τρόπο απέφυγε να καταβάλει στο Δημόσιο φόρους και τέλη, συνολικού ύψους 2.736.838 ευρώ.

 

24 Εταιρεία εμπορίας φαρμακευτικών ειδών παρουσίαζε στα βιβλία της ελλείμματα ταμείου και μη αναμορφωθείσες λογιστικές διαφορές ύψους 5.791.224 ευρώ.

 

25 Αθλητικό σωματείο εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία για παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών αξίας 483.891 ευρώ.

 

26 Δύο επιχειρήσεις έλαβαν από αθλητικό σωματείο εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές, συνολικής αξίας 566.956 ευρώ.

 

27 Φυσικό πρόσωπο, που είχε εμπλοκή σε πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών και τουριστικών υπηρεσιών, μέσω Διαδικτύου, παρουσίασε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας από καταθέσεις τρίτων προσώπων, ύψους 372.000 ευρώ.

 

28 Επιχείρηση στην Αργολίδα με αντικείμενο εργασιών κατασκευές-πωλήσεις ακινήτων, συνέταξε τέσσερα συμβόλαια με αξία κατώτερη της πραγματικής κατά το ποσόν των 2.650.000 ευρώ. Η ανακρίβεια επιβεβαιώθηκε από το άνοιγμα και την επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών.

 

29 Φυσικό πρόσωπο ιδιώτης συνέταξε 3 συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων με αξία μικρότερη της πραγματικής κατά 450.000 ευρώ.

 

30 Επιχείρηση με έδρα την Κορινθία και αντικείμενο εργασιών επισκευές αυτοκινήτων-εμπορία ανταλλακτικών έλαβε εικονικά τιμολόγια αξίας 120.000 ευρώ, προκειμένου να καρπωθεί παρανόμως τον ΦΠΑ και να μειώσει τα κέρδη της.

 

31 Πολυτελής εξοχική κατοικία ενοικιαζόταν μέσω Ιnternet αντί του ποσού των 4.200 ευρώ ανά 10ήμερο, χωρίς να εκδίδονται παραστατικά.

 

…………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΓΓΔΕ: διευκρινίσεις για φορολογική ενημερότητα, επιστροφές φόρου

 

Με καθυστέρηση αρκετών ημερών η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καθησυχάζει τους φορολογούμενους λέγοντάς τους ότι η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας είναι δυνατή, ανεξαρτήτως της ύπαρξης βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση. Αυτό διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών, το πιστοποιητικό έχει ισχύ ενός μηνός και μπορεί να χορηγηθεί από οποιαδήποτε ΔΟΥ ή ελεγκτικό κέντρο και από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων. Από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά. Επίσης, προαναγγέλλει απόφαση για να «ξεπαγώσουν» οι επιστροφές φόρων, παρά την εκκρεμότητα του ΕΝΦΙΑ. Το πρόβλημα προέκυψε με την επιστροφή φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που παρέλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά για τη χρήση του 2013. Η καταβολή των χρημάτων που δικαιούνταν οι φορολογούμενοι «μπλόκαρε» από τη στιγμή που βεβαιώθηκε ο ΕΝΦΙΑ, καθώς το ισχύον καθεστώς υπαγορεύει στις φορολογικές αρχές να συμψηφίσουν τις επιστροφές φόρου ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οπως αναφέρει η ΓΓΔΕ, «σε ό,τι αφορά τον συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα υπάρξει σύντομα, τις επόμενες ημέρες, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει το ζήτημα». Το θέμα των παράπλευρων απωλειών της εκκρεμότητας του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη θίξει η «Εφ.Συν.» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, τονίζοντας ότι λόγω αυτής «παγώνουν» οι επιστροφές φόρων αλλά και η ηλεκτρονική έκδοση φορολογικής ενημερότητας, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πρέπει να απευθύνονται στις ΔΟΥ.

 

Scroll to top