Του Τάσου Τσακίρογλου
Σοβαρές ρωγμές στην εικόνα επικείμενης ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση που φιλοτεχνεί η κυβέρνηση προκαλούν οι εξελίξεις σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά είδη, το οποίο πλήττει τους Ελληνες παραγωγούς και φέρνει στο προσκήνιο το φάσμα περαιτέρω οικονομικών επιπτώσεων. Οι κυβερνητικοί εταίροι ουσιαστικά εναποθέτουν στις Βρυξέλλες κάθε ελπίδα, ενώ την ίδια ώρα, διά του ΠΑΣΟΚ, ανεβάζουν τους τόνους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορούν για ανευθυνότητα, σε μια προσπάθεια να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα.
Χθες το υπουργείο Εξωτερικών, διά στόματος του Δημήτρη Κούρκουλα, επανέλαβε ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η αποζημίωση των παραγωγών από τα κοινοτικά ταμεία και σημείωσε πως η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών έχει ήδη ξεκινήσει.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι έχει ζητηθεί να ενεργοποιηθεί το ευρωπαϊκό ταμείο κρίσεων που έχει στη διάθεσή του 400 εκατ. ευρώ και διαβεβαίωσε πως ακόμη και αν αυτό δεν επαρκέσει, θα υπάρξει αποζημίωση με άλλους μηχανισμούς. Υπογράμμισε επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών είναι διατεθειμένο να πιέσει ακόμη και με συμμαχίες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ώστε να καλυφθούν οι παραγωγοί, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «η εποχή που κάποιος υπουργός μοίραζε κοινοτικά χρήματα και μετά μας τα έπαιρναν πίσω οι Βρυξέλλες επειδή καταβλήθηκαν παράτυπα έχει περάσει ανεπιστρεπτί».
Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, υπερασπίστηκε τον πρόεδρό του Ευάγγελο Βενιζέλο και επανέλαβε τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι υπήρξε κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το εμπάργκο της Ρωσίας για συγκεκριμένα προϊόντα. Η Χαριλάου Τρικούπη κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αποφεύγουν τις αποσπασματικές και δημοκοπικές προσεγγίσεις» και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Τις τελευταίες μέρες οι αγρότες υπήρξαν μάρτυρες της απίστευτης ανευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ, που για μια ακόμα φορά έδειξε ότι έχει σοβαρή κρίση προσανατολισμού σε μείζονος στρατηγικής σημασίας θέματα. Η προτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ στην α λα καρτ συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι γνωστή, αλλά τούτη τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο υποκρισίας και λαϊκισμού τριτοκοσμικού τύπου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το γάντι της πρόκλησης και ο βουλευτής Ευβοίας, Βαγγέλης Αποστόλου, τόνισε ότι «η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ άργησε να ξυπνήσει από τον λήθαργο της υποτέλειας στις επιλογές της Ε.Ε.». Καταλόγισε σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι επιχείρησαν να αναπέμψουν το μέγιστο πρόβλημα της αποζημίωσης των παραγωγών μας στην ίδια την Ε.Ε. που, όπως είπε, δυστυχώς, διά του αρμοδίου εκπροσώπου της, του επιτρόπου Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλου, δεσμεύτηκε μόνο για την αύξηση του ποσοστού απόσυρσης των ροδάκινων από το 5% στο 10%. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να δεσμευτεί για όλη την αποζημίωση, ακόμη και με εθνικούς πόρους, των παραγωγών και όλων των εμπλεκομένων στον συγκεκριμένο κύκλο εργασιών.
Καταγγελία ΑΝ.ΕΛΛ.
Ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ., Τέρενς Κουίκ, κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ότι την ώρα που τα αγροτικά προϊόντα να επιστρέφουν από τα ρωσικά σύνορα και άλλα σαπίζουν στα χέρια των παραγωγών, «ακόμα ψάχνεται πώς θα αποζημιωθούν όλοι εκείνοι που κατέστρεψε από την επικίνδυνη αμυαλοσύνη της».
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, κατά την περιοδεία του σε Πέλλα και Ημαθία, τόνισε ότι οι αγρότες πληρώνουν με την παραγωγή και το εισόδημά τους την πολιτική της Ε.Ε. και τον στόχο να διεισδύσουν τα μονοπώλια της στην Ουκρανία και σε άλλες περιοχές. «Μάλιστα η Ε.Ε., παρά τα αντίμετρα της Ρωσίας, που με ευθύνη της προκάλεσε και πληρώνουν οι αγρότες, ετοιμάζεται για κλιμάκωση των μέτρων κατά της Ρωσίας, γεγονός που θα φέρει νέα αντίμετρα και όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και στον κλάδο της ενέργειας και αλλού.
Η Ε.Ε. και η ελληνική κυβέρνηση, που ως προεδρεύουσα πρωτοστάτησε στην παρέμβασή της στην Ουκρανία, στο πλευρό των φασιστικών δυνάμεων, έχουν τις αποκλειστικές ευθύνες για την κατάσταση των αγροτών. Δεν πρέπει να δείξουν οι αγρότες καμία εμπιστοσύνη ούτε στα ευρωενωσιακά όργανα, ούτε στην ελληνική κυβέρνηση, που παραπέμπουν ουσιαστικά το πρόβλημα στις καλένδες, αφήνοντάς το σε επίπεδο θολών υποσχέσεων», κατέληξε.
Παρέμβαση ΔΗΜΑΡ
Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σημείωσε: «Οι αποζημιώσεις θα πρέπει να γίνουν με κοινοτικά χρήματα, γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να διεκδικηθούν οι κοινοτικοί πόροι. Αν γινόταν με εθνικά, θα έπρεπε πρώτα να υπάρχει η έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απαιτείται σωστός χειρισμός, γιατί αλλιώς θα ξαναβρούμε μπροστά μας ένα “πακέτο Χατζηγάκη” 500 εκατομμυρίων ευρώ, που μας οδήγησε εκεί που μας οδήγησε».