Των Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου, Πέτρου Γκόγκου
Με προφορική εντολή του εισαγγελέα Σύρου αφέθηκαν χθες ελεύθεροι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης θαλάσσιων παιχνιδιών και ο χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου, από το οποίο έχασε τη ζωή του δεκάχρονος στη διάρκεια φουσκωτού θαλάσσιου παιχνιδιού στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οι δύο συλληφθέντες δεν χρειάζεται να μεταφερθούν στη Σύρο καθώς η προανάκριση μπορεί να ολοκληρωθεί από τη λιμενική αρχή Μυκόνου και όταν γίνει αυτό, θα οριστεί τακτική δικάσιμος. Η σορός του αγοριού μεταφέρθηκε χθες στο Νοσοκομείο Σύρου για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.
Ο δεκάχρονος, που ήταν μοναχοπαίδι και συνοδευόταν από τον νονό του, ήθελε να λάβει μέρος σε φουσκωτό παιχνίδι τύπου «καναπέ» κατά τη διάρκεια του οποίου έχασε λόγω των ισχυρών ανέμων την ισορροπία του και έπεσε στο νερό. Ο χειριστής του σκάφους, στην προσπάθειά του να ανασύρει το αγόρι από τα νερά, δεν κατάφερε να προσδιορίσει τη θέση του, με αποτέλεσμα να το παρασύρει και να το τραυματίσει θανάσιμα με την προπέλα του ταχύπλοου. Ωστόσο, ερώτημα παραμένει το εάν υπήρχε ή όχι επιβλέπων στο σκάφος, ο οποίος έχει την ευθύνη να εντοπίζει αν κάποιος από τους αναβάτες του θαλάσσιου παιχνιδιού πέφτει στο νερό και να ειδοποιεί τον χειριστή. Ακόμα πάντως κι αν ήταν παρών, δεν συνελήφθη.
Υπάρχουν πολλές φωνές διαμαρτυρίας για το καθεστώς αδειοδότησης και τα πλημμελή μέτρα ασφαλείας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα θαλάσσια σπορ, ωστόσο η επιχείρηση στο Καλό Λιβάδι όπου συνέβη το περιστατικό και ο χειριστής του ταχύπλοου είχαν όλες τις απαραίτητες άδειες, όπως μας διαβεβαιώνει ο Νίκος Γιοβανίδης, διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας: «Από τα όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, είχαν τηρηθεί όλοι οι κανόνες ασφαλείας, το ταχύπλοο είχε υποβληθεί στους απαραίτητους ελέγχους και ο χειριστής είχε την άδεια που χρειάζεται από το 2012. Στην προσπάθειά του να περισυλλέξει το παιδί από το νερό, πέρασε από πάνω του. Πρόκειται ξεκάθαρα για ατύχημα οι συνθήκες του οποίου θα ερευνηθούν».
Για ένα τραγικό περιστατικό που δεν έχει προηγούμενο και αποτελεί κακιά στιγμή μιλά στην «Εφ.Συν.» η δήμαρχος Μυκόνου, Ειρήνη Γρυπάρη: «Είναι ένα ατυχές συμβάν για το νησί μας. Ενα παιδί πήγε για ψυχαγωγία και βρέθηκε νεκρό. Ηταν μοναχοπαίδι και η οικογένειά του διατηρεί παραθεριστική κατοικία στο νησί. Ολοι είμαστε συγκλονισμένοι και συμπαραστεκόμαστε στην οικογένεια. Απ’ ό,τι μάθαμε τηρούνταν όλοι οι κανόνες ασφαλείας, αλλά το παιδί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού έπεσε στη θάλασσα και ο οδηγός του ταχύπλοου στην προσπάθειά του να το ανασύρει το χτύπησε. Ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί ατύχημα με παιδί σε θαλάσσια σπορ στη Μύκονο τόσα χρόνια. Η έρευνα συνεχίζεται και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης». Φέτος το καλοκαίρι, το Λιμενικό και το υπουργείο Ναυτιλίας έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους στις επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ επιβάλλοντας υψηλά πρόστιμα για τη μη τήρηση κανόνων ασφαλείας.
………………………………………………………………………………………………………………
Τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται στα θαλάσσια παιχνίδια
Τα θαλάσσια μέσα αναψυχής αποδεικνύονται επικίνδυνα στα χέρια άπειρων χειριστών, στα οποία πολλές φορές μπορεί να εμπιστεύονται οι ιδιοκτήτες τέτοιων εγκαταστάσεων, έχοντας ως βασικό κριτήριο το κέρδος. Για τη σωστή λειτουργία τους και την αποφυγή ατυχημάτων, θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας των θαλάσσιων παιχνιδιών, καθώς και η σωστή εκπαίδευση του οδηγού του σκάφους.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η σύγκρουση με τις προπέλες των ταχύπλοων είναι η πρώτη αιτία τραυματισμών στα θαλάσσια μέσα αναψυχής. Πολλά από τα ατυχήματα προκαλούνται από τους οδηγούς των ρυμουλκών σκαφών, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν σωστά τις αποστάσεις, με αποτέλεσμα τα φουσκωτά και οι αναβάτες να ταλαντεύονται ανεξέλεγκτα ενάντια σε άλλα σκάφη, αποβάθρες και άλλα αντικείμενα. Οι πολλαπλοί αναβάτες αποτελούν επίσης κίνδυνο, καθώς συγκρούονται μεταξύ τους όταν το φουσκωτό αναπηδά ή στρίβει, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Σειρά κανόνων προβλέπονται τόσο για τους χειριστές όσο και για τους αναβάτες θαλάσσιων μέσων αναψυχής.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει για τους οδηγούς ρυμουλκών σκαφών ότι:
* Πρέπει να είναι έμπειροι οδηγοί, οι οποίοι τηρούν τους κανόνες ναυσιπλοΐας και έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση.
* Πρέπει να έχουν στην ομάδα τους έναν επιβλέποντα, δηλαδή έναν επιβάτη, ο ρόλος του οποίου είναι να παρακολουθεί συνεχώς τον αναβάτη, το σχοινί ρυμούλκησης και τη γενικότερη περιοχή για επικείμενους κινδύνους.
* Το βάθος του νερού πρέπει να είναι το λιγότερο ένα (1) μέτρο και ο αναβάτης δεν πρέπει να απελευθερώνεται στα ρηχά.
* Οι οδηγοί πρέπει να ακολουθούν πιο συντηρητικά όρια ταχύτητας όταν ρυμουλκούν παιδιά, χωρίς να υπερβαίνουν τα 30 χιλιόμετρα την ώρα.
* Οι οδηγοί που ρυμουλκούν φουσκωτά θα πρέπει να διατηρούν μέτρια ταχύτητα ώστε να πραγματοποιούν ανοιχτές στροφές με μικρή ταχύτητα.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΚΠΟΙΖΩ, ανάμεσα στα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται είναι τα εξής:
* Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο κ.λπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.
* Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14.00 και 17.00.
* Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Επίσης οι αναβάτες για ασφαλή χρήση θαλάσσιων μέσων αναψυχής πρέπει:
* Να γνωρίζουν καλό κολύμπι.
* Να γνωρίζουν και να καταλαβαίνουν τα βασικά σύμβολα επικοινωνίας.
* Να φορούν πάντα κράνη και ατομικές συσκευές επίπλευσης.
* Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσουν να πιάσουν το σχοινί ρυμούλκησης.