Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου
Πρώτοι με επίδοση-ρεκόρ σε διεθνή διαγωνισμό πληροφορικής στον τομέα των υπερυπολογιστών ήρθαν τρεις Ελληνες μεταπτυχιακοί φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ξεπερνώντας ακόμα και φημισμένα ιδρύματα, όπως το ΜΙΤ ή το Πανεπιστήμιο της Σανγκάης. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Μουζακίτη, Μάνο Φαρσαράκη και Γιώργο Ινιάτη που μαζί με τον Κινέζο συμφοιτητή τους, Τσενχούι Κουάν, πρώτευσαν στον φοιτητικό διαγωνισμό που διεξήχθη στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου υπερυπολογιστών που έλαβε χώρα στα τέλη Ιουνίου στη Λειψία της Γερμανίας.
Η ομάδα έπρεπε να στήσει έναν υπερυπολογιστή (supercomputer) σε 48 ώρες και στη συνέχεια είχε μία ημέρα, για να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα συγκεκριμένες εφαρμογές που αξιολογούν τις επιδόσεις του. Η «ελληνική» ομάδα πέτυχε το ρεκόρ στην εφαρμογή LINPACK, φτάνοντας επίδοση ίση με 10.14 TFlop/s (μονάδα μέτρησης της ταχύτητας των υπερυπολογιστών), η οποία θα κατέτασσε το σύστημα της ομάδας στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης υπερυπολογιστών στη συγκεκριμένη κατηγορία κατανάλωσης ρεύματος.
Εσπασαν τα κοντέρ
Είναι η πρώτη φορά που ομάδα καταφέρνει να ξεπεράσει το όριο των 10Tflop/s εντός του ενεργειακού ορίου των3kW που ορίζει ο διαγωνισμός. Μυστικό της επιτυχίας ήταν η χρήση της υδρόψυξης ως μεθόδου ψύξης των επεξεργαστών και των επιταχυντών του συστήματος, καθώς και οι πολύωρες δοκιμές που οδήγησαν σε αρκετές αλλαγές στις παραμέτρους του συστήματος που κατασκεύασαν.
«Θεωρώ πολύ σημαντική την επιτυχία της ελληνικής ομάδας και του Τσενχούι. Η δουλειά που κάναμε ήταν εξαιρετική. Σίγουρα είχα πάρει τις βάσεις και από τις σπουδές μου στην Ελλάδα, κάτι που φάνηκε και κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού προγράμματος. Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα γεγονότα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κωνσταντίνος Μουζακίτης, απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και μεταπτυχιακός φοιτητής στον τομέα των υπολογιστών υψηλών επιδόσεων (high performance computing) στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Με καταγωγή από τη Χίο, βρέθηκε στο εξωτερικό, γιατί ο συγκεκριμένος τομέας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο στη χώρα μας, αλλά θα ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα, για να εργαστεί ή να ασχοληθεί με την έρευνα: «Πρέπει τα νέα παιδιά να αγαπάνε αυτό που κάνουν και να το κυνηγούν. Δεν πρέπει να επηρεάζονται από τη γνώμη γονέων, συγγενών ή φίλων. Κατέληξα στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα μετά από αναζήτηση σε όλη την Ευρώπη. Εχουμε πολλούς ικανούς επιστήμονες στην πληροφορική που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Είναι υπερβολή να πούμε ότι αύριο θα γίνουμε η Sillicon Valley της Ευρώπης, αλλά μπορούμε να έχουμε σημαντικές επιτυχίες στον κλάδο της πληροφορικής, εάν δουλέψουμε συντονισμένα και επενδύσουμε σε έρευνα και υποδομές», καταλήγει ο κ. Μουζακίτης.