Health workers, wearing head-to-toe protective gear, prepare for work, outside an isolation unit in Foya District, Lofa County in this handout photo

13/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Νεκρός δεύτερος γιατρός που μολύνθηκε από τον Έμπολα

Η Γουϊνέα Μπισάου κλείνει τα σύνορα με τη Γουϊνέα. Στις χώρες «υψηλού κινδύνου» για την εξάπλωση του ιού, η Κένυα .
      Pin It

Ένας γιατρός, ο δεύτερος κατά σειρά, ο οποίος πρωτοστάτησε στη μάχη εναντίον της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε απεβίωσε αφού προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό. Ο γιατρός Μοντούπε Κόουλ, ένας διάσημος αρχίατρος στην χώρα που εργαζόταν στο νοσοκομείο Κόνο της Φρίταουν, είχε διακομιστεί την 9η Αυγούστου στο κέντρο νοσηλείας ασθενών με Έμπολα του Καϊλάχουν (ανατολικά), το οποίο ανακοίνωσε τον θάνατό του. Ο γιατρός Κόουλ, ηλικίας περίπου 50 ετών, είναι ο δεύτερος ιατρός στη Σιέρα Λεόνε που πεθαίνει από τον Έμπολα, μετά το γιατρό Όμαρ Χαν, τον μοναδικό ειδικό στην επιδημιολογία στη χώρα, που απεβίωσε την 29η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές συνολικά 24 γιατροί και νοσοκόμες έχουν τεθεί σε καραντίνα αφότου περιέθαλψαν ασθενείς με Έμπολα όπου εκτέθηκαν στον κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό.

Στο μεταξύ στη Νιγηρία, μια νοσοκόμα που ήλθε σε κοντινή επαφή με έναν ασθενή από τη Λιβερία έφυγε από την καραντίνα στο Λάγος και πήγε στο σπίτι της στην ανατολική πόλη Ενούγκου, όπου ήλθε σε επαφή με άλλους 20 ανθρώπους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση σήμερα. Ο υπουργός Πληροφόρησης Λαμπάραν Μακού ανέφερε ότι η νοσοκόμα, που αποτελεί και η ίδια ύποπτο κρούσμα, και οι 20 άνθρωποι με τους οποίους ήλθε σε επαφή βρίσκονται όλη υπό παρακολούθηση στο Ενόγκου, ανεβάζοντας στους 189 το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται υπό παρακολούθηση στη Νιγηρία.

 

Η Γουϊνέα Μπισάου κλείνει τα σύνορα με τη Γουϊνέα

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Γουϊνέας Μπισάου αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της με τη Γουϊνέα, με την οποία γειτνιάζει στα ανατολικά, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την εξάπλωση του φονικού ιού Έμπολα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντομίνγκος Σιμόες Περέιρα.

Η ασθένεια έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στη Γουϊνέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε στο χειρότερο ξέσπασμα του Έμπολα σε παγκόσμιο επίπεδο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως. Τρεις επίσης άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη Νιγηρία.

«Η Γουϊνέα Μπισάου έχει αποφασίσει να κλείσει τα σύνορά της με τη Γουϊνέα Κονάκρι από την 12η Αυγούστου δεδομένης της απειλής του ιού Έμπολα» είπε σε μια συνέντευξη τύπου ο Περέιρα.

 

ΠΟΥ: Χώρα υψηλού κινδύνου η Κένυα 

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέταξε σήμερα την Κένυα –στην Ανατολική Αφρική– στις χώρες «υψηλού κινδύνου» για την εξάπλωση από τη Δυτική Αφρική του θανατηφόρου ιού.

Ο ιός θα μπορούσε να φθάσει στην Ανατολική Αφρική μέσω του αεροδρομίου του Ναϊρόμπι, όπου περίπου 70 πτήσεις από τη Δυτική Αφρική προσγειώνονται κάθε εβδομάδα. Είναι λοιπόν κρίσιμο να ενισχυθούν οι έλεγχοι για τον ιό, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ στην Κένυα Καστόντια Μαντλχέιτ.

 

Μέσα σε δύο μέρες, 56 νέοι θάνατοι 

Πενήντα έξι νέοι θάνατοι καταγράφηκαν σε διάστημα 48 ωρών, την Κυριακή και τη Δευτέρα, και 128 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν καθώς η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στη Δυτική Αφρική συνεχίζει να εξαπλώνεται, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο απολογισμός της επιδημίας έσπασε το φράγμα των 1000 θανάτων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Από το Μάρτιο που διαπιστώθηκε το ξέσπασμα της επιδημίας έως την 11η Αυγούστου ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 1.069 και των επιβεβαιωμένων, πιθανών και ύποπτων κρουσμάτων στα 1.975.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 4 νέα κρούσματα στη Γουϊνέα, 71 νέα κρούσματα και 32 θάνατοι στη Λιβερία, 1 θάνατος και κανένα νέο κρούσμα στη Νιγηρία και 53 νέα κρούσματα με 19 θανάτους στη Σιέρα Λεόνε.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Scroll to top