14/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάτω απ’ τη ροδακινιά… φύτρωσαν χιλιάδες «θα»

Με υποσχέσεις για αποζημιώσεις από ταμεία της Ε.Ε. και ανοίγματα σε νέες αγορές η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκολλήσει το ραγισμένο από το εμπάργκο success story περί εξόδου από το Μνημόνιο.
      Pin It

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Με πολλά «θα», υποσχέσεις αποζημιώσεων, «άνοιγμα σε νέες αγορές» και αναμονή των αποφάσεων των Βρυξελλών συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση την αγωνία των Ελλήνων παραγωγών για τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα. Παράλληλα, παραμένει η ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην οικονομία, σε μια περίοδο που επίκειται η νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα και πλασάρεται η μυθολογία της εξόδου από τα μνημόνια. Σήμερα συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν τις επιλογές αποζημίωσης, διαδικασία όμως που αναμένεται να τραβήξει σε μάκρος.

 

Υποβάθμιση των ζημιών

 

Ο Δ. Κούρκουλας υφυπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να υποβαθμίσει το ύψος των ζημιών, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αποζημίωση των αγροτών από τα κοινοτικά ταμεία». Πρόσθεσε πάντως ότι τελικά η ζημιά για την ελληνική παραγωγή πιθανόν να είναι χαμηλότερη των 100 εκατ. ευρώ, καθώς το 50% της παραγωγής είχε ήδη εξαχθεί. Οπως διευκρίνισε, «υπάρχει δυνατότητα και για εθνική βοήθεια, αλλά εμείς θα επιδιώξουμε την κοινοτική».

 

Την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την Ε.Ε. και να εξετάσει όλες τις δυνατότητες που παρέχονται για την αποζημίωση των παραγωγών, οι οποίοι πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, υπογραμμίζουν, σε ερώτηση που κατέθεσαν στους συναρμόδιους υπουργούς, 11 ανεξάρτητοι βουλευτές. Επισημαίνουν ότι «το αποθεματικό για τις κρίσεις, όπως προβλέπεται στον νέο κανονισμό της ενιαίας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, το οποίο ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ ετησίως, δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοιου μεγέθους κρίση στην αγορά και επομένως από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να αναζητηθεί η ενεργοποίηση και άλλων μηχανισμών αντιμετώπισης της κρίσης, όπως η αύξηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί». Το κείμενο της ερώτησης υπογράφουν οι βουλευτές Θ. Τζάκρη, Χ. Αηδόνης, Χ. Γιαταγάνα, Κ. Γιοβανόπουλος, Β. Καπερνάρος, Π. Μουτσινάς, Μ. Μπόλαρης, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Νταβρής, Θ. Παραστατίδης και Ν. Σταυρογιάννης. Σε ερώτησή της προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, η βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ζητά να μάθει ποιες ήταν οι ενέργειές τους πριν από την επιβολή του εμπάργκο προκειμένου να εξασφαλιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα οικονομικά συμφέροντα των Ελλήνων εξαγωγέων στη Ρωσία, δεδομένου ότι η εξέλιξη αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη μετά την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της Ε.Ε., την οποία συναποφάσισε η κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή του το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναφέρει ότι από το εμπάργκο επλήγησαν Ελληνες παραγωγοί, αλλά και ρωσικές επιχειρήσεις εισαγωγής αγροτικών προϊόντων όπως και οι Ρώσοι καταναλωτές.

 

Εκφράζει την ανησυχία και τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις και σημειώνει: «Πέραν των άμεσων αρνητικών επιπτώσεων στις εξαγωγές και στον τουρισμό, αν υπάρξει περαιτέρω ένταση και παραταθεί χρονικά η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι αναγκαία λοιπόν η συνεννόηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις».

 

Η Τουρκία «παίζει ρέστα»

 

Σημαντική είναι η αύξηση των παραγγελιών από τη Ρωσία προς τις τουρκικές επιχειρήσεις, ενώ η Αγκυρα κάνει λόγο για σημαντική και μακροπρόθεσμη ευκαιρία για τις τουρκικές εξαγωγές. Ο Μεχμέτ Μπουγιούκεκσι, επικεφαλής του Επιμελητηρίου των Εξαγωγικών Επιχειρήσεων της Τουρκίας (TIM), επισήμανε πως αναμένει μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές πουλερικών και θαλασσινών προς τη ρωσική αγορά, ενώ πρόσθεσε πως οι τουρκικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να καλύψουν ένα μέρος της ρωσικής ζήτησης για φρούτα και λαχανικά.

 

Scroll to top