15/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο παιδικός σταθμός της άγριας ζωής

Κάθε καλοκαίρι, το κέντρο περίθαλψης της ΑΝΙΜΑ στην Καλλιθέα μετατρέπεται σε… βρεφοκομείο, στο οποίο δεκάδες εθελοντές φροντίζουν με κέφι και γνώση τραυματισμένους –ή απλώς πεινασμένους– νεοσσούς.
      Pin It

Της Φεβρωνίας Παντελή

 

Πανέμορφα μικροσκοπικά πλάσματα που μόνο τρυφερά συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν, κατακλύζουν το κέντρο περίθαλψης της ΑΝΙΜΑ εδώ και τρεις μήνες. Κόντρα στις απάνθρωπες συμπεριφορές και τις πράξεις ανείπωτης βιαιότητας προς τα ζώα, για τις οποίες συνεχώς διαβάζουμε και ακούμε το τελευταίο διάστημα, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής επιμένει να προσφέρει ένα ιδανικό «καταφύγιο» για τα… ορφανά της φύσης.

 

Υπολογίζεται ότι κάθε καλοκαίρι –με τη λήξη πάνω-κάτω της αναπαραγωγικής περιόδου- κάπου 1.500 νεοσσοί και νεογνά, που έχουν ανάγκη από ιατρική περίθαλψη μέχρι να καταφέρουν να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, παραδίδονται στους εθελοντές του συλλόγου. Κάποια από αυτά έχουν πάθει διάσειση τρακάροντας σε κάποιο τζάμι, άλλα μοιάζουν και είναι αποπροσανατολισμένα και κάποια άλλα έχουν χάσει τη μητέρα τους –συχνά διά παντός. Μια ξαφνική καταιγίδα, άλλωστε, συνήθως αρκεί ώστε ο σταθμός να γεμίσει δεκάδες νεαρά πουλιά που τραυματίζονται πέφτοντας από κάποιο δέντρο. Φέτος ειδικά, που η Ελλάδα θυμίζει… εξωτικό προορισμό με τροπικό κλίμα και ξαφνικές μπόρες στην «καρδιά» του καλοκαιριού, οι περιπτώσεις εμφανίζουν αύξηση. Εκτός μάλιστα από τα συνηθισμένα σπουργιτάκια, κοτσυφάκια ή χελιδονάκια, οι πολίτες φαίνεται να βρίσκουν στα άλση και τα πάρκα της Αθήνας αρκετούς μικρούς φλώρους και τσαλαπετεινούς, βραχοκιρκίνεζα (είδος γερακιού), γκιώνηδες, κουκουβάγιες και χουχουριστές, που… επιμένουν να φωλιάζουν σχεδόν στο κέντρο της πόλης.

 

Η συνεχής ενημέρωση και η δεκαετής δράση της ΑΝΙΜΑ έχουν ως αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση του κόσμου, που πλέον γνωρίζει καλά σε ποιον μπορεί να απευθυνθεί κάθε που θα εντοπίσει κάποιο τραυματισμένο ή αποπροσανατολισμένο μικρό πουλί ή θηλαστικό. Στον… παιδικό σταθμό της Καλλιθέας, βέβαια, τα εν λόγω μωρά χρειάζονται τάισμα σχεδόν κάθε 20 λεπτά, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ύπαρξη μεγάλου αριθμού εθελοντών, που εναλλάσσονται με βάρδιες, αναλαμβάνοντας, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό, τον ρόλο της «μητέρας». Τα έξοδα αυξάνονται, μιας και οι τροφές πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, ενώ τα υποστρώματα επιβάλλεται να καθαρίζονται συνεχώς. Πέρα και πάνω όμως από όλα αυτά τα… πρακτικά, εκείνο που προβληματίζει κυρίως τους ανθρώπους του συλλόγου είναι η ομαλή επανένταξη των νεαρών μας φίλων, διότι η έλλειψη της μητέρας τους ώστε να τα καθοδηγήσει, καθιστά πολύ δύσκολη την επιστροφή τους και την ασφάλειά τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αναζήτηση αναδόχων για τα μικρά και κυρίως επιλέγονται βιοκαλλιεργητές ή φίλοι του συλλόγου που διαμένουν στην εξοχή και επιθυμούν να μπουν στη διαδικασία αυτή με υπευθυνότητα. Πολλοί είναι κι εκείνοι που διαμορφώνουν ειδικούς χώρους, κατάλληλους για τη φιλοξενία των πουλιών, ώστε αυτά να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους με ομαλό τρόπο.

 

«Η ΑΝΙΜΑ συνεχίζει για δέκατη χρονιά να παραμένει 365 μέρες τον χρόνο «ανοιχτή» από το πρωί έως το βράδυ, χάρη στους δεκάδες εθελοντές. Η ανταπόκριση είναι συγκινητική, ιδίως τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου, όταν οι περισσότεροι ονειρεύονται παραλίες και βουτιές», θα πει η πρόεδρος και εκ των ιδρυτικών μελών του συλλόγου, Μαρία Γανωτή. Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα, η ίδια διαπιστώνει ότι «η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις και στην καθημερινότητα του φορέα. Ενώ οι εισαγωγές των ζώων που χρειάζονται περίθαλψη και φροντίδα συνεχώς αυξάνονται, ο οικονομικός προϋπολογισμός του κέντρου έχει καθοδική πορεία. Πλέον ζητάμε δωρεές σε «είδος» και το σύνθημά μας είναι «λίγα από πολλούς». Στην ιστοσελίδα μας στο facebook υπάρχει το paypal και οι λογαριασμοί, μέσω των οποίων όλοι έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στο έργο μας. Επίσης ανά τακτά διαστήματα δημοσιεύουμε λίστες με τα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και τα φάρμακα στα οποία έχουμε έλλειψη και που απαιτούνται ώστε να περιποιηθούμε τα φιλοξενούμενα ζωάκια μας. Η ανταπόκριση από τον κόσμο είναι αξιόλογη. Καθαριστικά, γάντια, χαρτικά, ζωοτροφές διαφόρων ειδών, αλλά και εφημερίδες, μπολάκια ή πετσέτες είναι αυτά που μας προσφέρονται περισσότερο. Συνεχίζουμε με πείσμα, ελπίζοντας ότι η απώλειες της ελληνικής φύσης, που έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της κατάστασης και της υποχώρησης της περιβαλλοντικής προστασίας χάριν της «ανάπτυξης», δεν θα είναι μη αναστρέψιμες».

Silver Alert

 

Αν βρείτε ένα τραυματισμένο ζώο ή επιθυμείτε να «υιοθετήσετε» ένα, απευθυνθείτε στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, Μενελάου 134 Καλλιθέα, τηλ. 6972664675, 210 9510075

 

Scroll to top