Κάλεσμα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν, ζητώντας τους, να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια και υποστήριξη στα ουκρανικά στρατεύματα τα οποία μάχονται εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας του. Επίσης, τόνισε πως η δυτική στρατιωτική συμμαχία πρέπει να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική όσον αφορά αυτήν την κρίση.
Η σύγκρουση η οποία διαρκεί τέσσερις μήνες στην ανατολική Ουκρανία έχει μπει σε μια κρίσιμη φάση και ένας ηγέτης των αυτονομιστών υποστήριξε σήμερα ότι οι αντάρτες έχουν λάβει νέο εξοπλισμό και μαχητές εκπαιδευμένους στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι θα εξαπολύσουν μια ευρείας κλίμακας αντεπίθεση εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.
Ο Κλίμκιν είπε στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι η ΕΕ και το NATO οφείλουν να εξετάσουν τι μπορούν να κάνουν και τι θα έκαναν εάν οι κανόνες παραβιαστούν, προσθέτοντας πως αυτό ακριβώς συνέβη όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία τον Μάρτιο και ότι το ίδιο συμβαίνει με τις ενέργειες της Ρωσίας στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ.
«Είναι ένα αληθινά σκληρό ερώτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το NATO: Τι μπορούν να κάνουν εάν ένας πόλεμος πρακτικά. . . διεξάγεται στην Ευρώπη από μια ευρωπαϊκή χώρα;», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, σύμφωνα με μια απομαγνητοφώνηση της συνέντευξής του, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα, Κυριακή.
«Και για αυτό, εάν πουν ‘δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά σε αυτή την περίπτωση’, εγείρεται το ερώτημα: πώς μπορούν τότε να συνεχίσουν να θεωρούνται υπεύθυνοι εταίροι;».
Ερωτηθείς εάν ζητεί από την ΕΕ και το NATO στρατιωτική βοήθεια, ο Κλίμκιν απάντησε «ναι, φυσικά. Χρειαζόμαστε στρατιωτική βοήθεια διότι εάν λάβουμε τέτοια βοήθεια, θα είναι ευκολότερο για τις δυνάμεις μας επί του πεδίου να δράσουν».
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ επισήμανε πως η χώρα του αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση από οικονομική άποψη και χρειάζεται βοήθεια τώρα, την οποία όμως θα αποπληρώσει στο μέλλον. Πέραν της άμεσης βοήθειας η Ουκρανία χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΕ για να προωθήσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ανέφερε ακόμη ο ίδιος.
Ο Κλίμκιν είπε πως το NATO χρειάζεται να υιοθετήσει μια νέα στρατηγική σε ό,τι αφορά την Ουκρανία. Ερωτηθείς εάν ελπίζει πως αυτή θα διαμορφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, είπε πως ελπίζει ότι σε αυτή το Κίεβο θα εξασφαλίσει περισσότερη πολιτική υποστήριξη, περισσότερη βοήθεια για τον στρατό της, συνδρομή στις μεταρρυθμίσεις της και βοήθεια σε πεδία όπως η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και η ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής της.
Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν τίθεται ζήτημα η Ουκρανία να γίνει κράτος-μέλος του NATO προς το παρόν, διότι δεν έχει διαμορφωθεί η αναγκαία συναίνεση στη χώρα.
Ο ίδιος είπε ότι ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής παραμένει υπαρκτός, επισημαίνοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις δέχονται πυρά από το ρωσικό έδαφος σχεδόν καθημερινά και ότι η Ρωσία στέλνει μισθοφόρους και όπλα στη χώρα του.
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει «τη μάχη μέχρις εσχάτων» για την Κριμαία, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Ερωτηθείς γιατί το Κίεβο δεν έχει κηρύξει εμπόλεμη κατάσταση, δήλωσε ότι αυτό θα επιδείνωνε τις συνθήκες για τους πολίτες επί του πεδίου, καθώς οι στρατιωτικοί και οι αντάρτες θα αναλάμβαναν τη διεξαγωγή των συγκρούσεων και η ισχύς πολλών νόμων θα αναστελλόταν.
Ο Κλίμκιν πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνου με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας για να συζητήσουν σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Η γαλλική προεδρία εξέφρασ χθες την ελπίδα ότι η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει το πρώτο βήμα προς μια ειρηνευτική σύνοδο Ουκρανίας-Ρωσίας.
Σχετικό θέμα: ΗΠΑ και Ουκρανία αμφισβητούν τις προθέσεις της Ρωσίας
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ