10/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λιτότητα στην Ευρώπη

      Pin It

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ Οι χώρες του Βορρά, με επικεφαλής τη Βρετανία, πέτυχαν να κουρέψουν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κατά 3% παρά την αντίσταση του Νότου που στοιχήθηκε πίσω από Γαλλία και Ιταλία

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά

 

SYNODOSΓια πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ε.Ε. αποφασίζει προϋπολογισμό λιτότητας με κούρεμα 3% για την περίοδο 2014-2020 σε σχέση με την προηγούμενη 7ετία 2007-2013. Οι χώρες του Βορρά, με επικεφαλής τη Μ. Βρετανία, από θέση ισχύος κέρδισαν τη μάχη των αριθμών αλλά και των εντυπώσεων εις βάρος του Νότου στο επίμαχο θέμα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

 

Ο αδύναμος Νότος ακούμπησε στους ώμους της Γαλλίας και της Ιταλίας για να περιορίσει τις απώλειες από τις αρπακτικές διαθέσεις του Βορρά στον τομέα της γεωργίας και της συνοχής. Και έσωσε ό,τι μπορούσε. Οπως στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία παίρνει αυτά που έπρεπε να πάρει και χάνει αυτά που έπρεπε να χάσει σε σχέση με το πακέτο της προηγούμενης 7ετίας. Και πάλι καλά…

 

Η σύνοδος εξελίχθηκε όπως αναμενόταν… Ολονύκτια διαβούλευση με πολλές διακοπές για διμερείς συναντήσεις και τον πρόεδρο των «27» Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ να προσπαθεί με τη γνωστή, αργού ρυθμού και εκνευριστική τακτική του να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να φτάσει βήμα προς βήμα σε ένα πεδίο συμβιβασμού. Τις πρωινές ώρες εμφανίστηκε στον ορίζοντα ένα προσχέδιο συμφωνίας, που αποδείχτηκε εύθραυστο στη συνέχεια. Το προσχέδιο προέβλεπε κούρεμα ύψους 35 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόταση του περασμένου Νοεμβρίου, που είχε ήδη αποψιλώσει την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ετσι, το ποσό των 987 δισ. ευρώ (πληρωμές) που είχε αρχικά προτείνει η Επιτροπή, το οποίο μειώθηκε σε 943 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, μειώθηκε ακόμη περισσότερο με τη νέα πρόταση Ρόμπαϊ και διαμορφώθηκε στα 908 δισ. ευρώ.

 

Η ομάδα του Βορρά έδειχνε ικανοποιημένη σε γενικές γραμμές με τη νέα πρόταση Ρόμπαϊ. Η Μ. Βρετανία είχε πετύχει μεγαλύτερο κούρεμα του προϋπολογισμού, η αρκετά διακριτική Γερμανία την ακολούθησε, το ίδιο και η Σουηδία με την Ολλανδία. Επίσης, με καλό μάτι την είδε και η Γαλλία με την Ιταλία, διαπιστώνοντας ότι δεν προέβλεπε περαιτέρω περικοπές στον τομέα της γεωργίας. Το αντίθετο μάλιστα. Σε σχέση με την πρόταση του Νοεμβρίου τα κονδύλια για τη γεωργία αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ. Σε σχέση, λοιπόν, με την αρχική πρόταση της Επιτροπής για τη γεωργία (420,7 δισ. ευρώ), οι συνολικές δαπάνες για τη γεωργία καθορίστηκαν με τη νέα πρόταση στα 373 δισ. ευρώ (-16,5 δισ. ευρώ). Οι απώλειες για την Ελλάδα υπολογίστηκαν σε 2 δισ. ευρώ…

 

Η νέα πρόταση προέβλεπε αισθητές περικοπές στον τομέα των έργων υποδομής (πάνω από 10 δισ. ευρώ) και στον διοικητικό τομέα (ευρω-υπάλληλοι), ενώ έγιναν διάφορες μεταφορές και προστέθηκαν μέτρα που αποφέρουν οικονομίες…

 

Ενώ, λοιπόν, όλα έδειχναν ότι η συμφωνία δεν ήταν μακριά, «τσίνησαν» ορισμένες μικρές χώρες και κυρίως η Δανία, η Αυστρία, η Λετονία και η Ρουμανία. Η Κοπεγχάγη επέμενε να επωφεληθεί για πρώτη φορά από τις «επιστροφές» που «δικαιούνται» η Μ. Βρετανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία ως χώρες που έχουν καθαρή συνεισφορά στον προϋπολογισμό. Οι άλλες χώρες ζητούσαν βελτιώσεις στην ανακατανομή της πίτας, υποβάλλοντας επιμέρους αιτήματα.

 

Τελικά, έγιναν διάφορες τροποποιήσεις, δόθηκαν υποσχέσεις και επιτεύχθηκε οριστική συμφωνία. Οι «μικροί» δεν χάλασαν τη «γιορτή» για τον αποψιλωμένο προϋπολογισμό.

 

Το μερίδιο της Ελλάδας είναι πάνω από 16 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά 14,5 δισ. θα εισρεύσουν στα ελληνικά ταμεία από το νέο ΕΣΠ και σε αυτά θα προστεθούν άλλα 1,8 δισ. για αγροτική ανάπτυξη. Επίσης υπήρξε συμφωνία για ένα ποσό περίπου 2 δισ. ευρώ από το 2016 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης με τη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ. Tο μπαλάκι πλέον βρίσκεται στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο έχει τη δυνατότητα να τινάξει στον αέρα την πολιτική συμφωνία των «27».

Scroll to top