Είναι άντρες, στην πλειονότητά τους έφηβοι. Φορούν πράσινα φωσφορίζοντα γιλέκα και κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους δρόμους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας για να διασφαλίσουν την κυκλοφορία των γυναικών σε μια πόλη που έχει γίνει συνώνυμο της σεξουαλικής παρενόχλησης. «Είμαστε εδώ για να δώσουμε μάχη», λέει ο Μαχμούντ Αντέλ, ένας 17χρονος μαθητής, μέλος της ομάδας. Και τη δίνουν με βασικό τους όπλο ένα μαύρο σπρέι: με αυτό γράφουν στις μπλούζες όσων πιάσουν να παρενοχλούν οποιαδήποτε γυναίκα τη φράση «Είμαι μπήχτης».
Αυτοί οι νέοι θέλουν να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη για την προσβολή, το άγχος και τον φόβο που προκαλούν στις γυναίκες χυδαία πειράγματα, χειρονομίες, αγγίγματα ή η τακτική να τις ακολουθούν. Η σεξουαλική παρενόχληση ποινικοποιήθηκε τον Ιούνιο για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας και πλέον επισείει τόσο ποινές φυλάκισης όσο και πρόστιμα. Εκτοτε, δύο άντρες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη κι ένας σε 20ετή κάθειρξη γιατί -μαζί με άλλους που δεν έχουν ακόμη συλληφθεί- στη διάρκεια διαδήλωσης απομάκρυναν με τη βία γυναίκες από φίλους και συγγενείς, τις έγδυσαν, τις ξυλοκόπησαν και τις κακοποίησαν σεξουαλικά. Αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, 12 άντρες έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση.
«Είναι σαν οι άνθρωποι στον δρόμο να χάνουν την ανθρωπιά τους», λέει άλλος εθελοντής. «Βλέπουν σε κάθε γωνία τύπους να ενοχλούν κοπέλες και κανείς δεν αντιδρά. Αυτό ενθαρρύνει την παρανόχληση». Αλλά αυτή είναι τόσο βαριά ριζωμένη ώστε θα χρειαστούν πολλοί νόμοι και πολλοί εθελοντές ακόμη για να εξαλειφθεί, όπως δείχνουν οι δηλώσεις ενός νεαρού Αιγύπτιου στο Ρόιτερς: «Είναι πράγματα αυτά; Να γράφουν “Είμαι μπήχτης” στις μπλούζες; Στις γυναίκες αρέσει να παριστάνουν ότι ζουν σε μια κοινωνία αγροίκων και ότι εκείνες είναι ευγενικές. Απλά θέλουν να το κάνουν μεγάλο θέμα».