18/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θάλασσα πικροθάλασσα

Είκοσι δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους κάνοντας μπάνιο το τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Οι θάνατοι στο υγρό στοιχείο ακολουθούν κατά πόδας τα τροχαία, αλλά οι δήμοι ξεχνούν να προσλάβουν ναυαγοσώστες 50χρονος πατέρας βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα και η 6χρονη κόρη του έμεινε μόνη επί ώρες στο σκάφος.
      Pin It

Των Χριστίνας Παπασταθοπούλου, Πέτρου Γκόγκου

 

Τραγωδία με φουσκωτό

Ενα απίστευτο περιστατικό συνέβη το Σάββατο σε θαλάσσια περιοχή της Κορώνης Μεσσηνίας. Ενα 6χρονο κοριτσάκι έμεινε ώρες αβοήθητο μέσα σ' ένα φουσκωτό σκάφος, καθώς ο 50χρονος πατέρας του βρέθηκε νεκρός μέσα στη θάλασσα.

 

Η τραγωδία αυτή έγινε γνωστή το απόγευμα του Σαββάτου, όταν διερχόμενο σκάφος εντόπισε τη σορό του 50χρονου άνδρα στην περιοχή Περούλια Κορώνης Μεσσηνίας και την ανέσυρε στην ακτή. Για το περιστατικό ενημερώθηκε αμέσως η Λιμενική Αρχή Κορώνης και από τις έρευνες προέκυψε ότι ο άνδρας είχε αποπλεύσει από την παραλία μ' ένα φουσκωτό στο οποίο επέβαινε και ένα ανήλικο κορίτσι. Αμέσως σήμανε συναγερμός και στην περιοχή έσπευσε πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, ενώ ενημερώθηκαν όλα τα παραπλέοντα σκάφη για συνδρομή στις έρευνες. Τελικά το σκάφος με την ανήλικη εντοπίστηκε στην περιοχή Αγίας Τριάδας Κορώνης από λουόμενους, καθώς αυτό είχε παρασυρθεί σιγά σιγά από τα κύματα στην ακτή.

 

Το 6χρονο κοριτσάκι αμέσως παρελήφθη από τους δικούς του καλά στην υγεία του και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και η σορός του πατέρα της για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κορώνης. Ωστόσο άγνωστα παραμένουν τα αίτια του θανάτου του 50χρονου άνδρα και πώς αυτός βρέθηκε από το σκάφος στη θάλασσα. Απαντήσεις αναμένεται να δοθούν από τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

Ενα θλιβερό ρεκόρ, που ίσως δεν έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου, σημειώθηκε στη χώρα μας το τετραήμερο από την Πέμπτη 14 Αυγούστου μέχρι και χθες Κυριακή 17 Αυγούστου. Είκοσι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κάνοντας μπάνιο σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας, ενώ νεκρός εντοπίστηκε και ένας ψαροντουφεκάς μόλις 31 ετών στην Κέρκυρα, την παραμονή της Παναγίας.

 

Τραγικός ο απολογισμός, που εκτός από τη συνηθισμένη καταγραφή πρέπει να προβληματίσει πρώτα τους ίδιους τους λουόμενους και μετά τους υπεύθυνους, όποιοι είναι αυτοί που μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα.

oi

Οποτε εντοπίζετε παραλία με περισσότερα από 500 άτομα χωρίς ναυαγοσώστη, πρέπει να το καταγγέλλετε στο Λιμενικό

 

Ηλικιωμένοι τα θύματα

 

Τα θύματα στην πλειονότητά τους είναι άνδρες ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα 22 θύματα του τετραημέρου συμπεριλαμβάνεται ένας 39χρονος στην περιοχή Ποταμός της Επανομής Θεσσαλονίκης, ένας 50χρονος στην Κορώνη και ένας 58χρονος στη θαλάσσια περιοχή Σκάλα Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης. Πέντε είναι πάνω από 60 ετών και όλοι οι υπόλοιποι είχαν ηλικία άνω των 70 ετών.

 

Αξίζει να σημειώσουμε για μια φορά ακόμη ότι, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Λιμενικής Αστυνομίας, οι θάνατοι αυτοί δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται «πνιγμοί», ούτε η αιτία τους να αποδίδεται στο ότι «τα θύματα δεν ήξεραν κολύμπι». Πρέπει να γίνεται αναφορά για «θανάτους στη θάλασσα», καθώς πολλοί από αυτούς οφείλονται σε παθολογικά αίτια, τα οποία γίνονται γνωστά μόλις ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής.

 

Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουνίου 2014 έως και την 10η Ιουλίου 2014 είχαν βρει τον θάνατο στις θάλασσες της χώρας 79 άνθρωποι, και πάλι στην πλειονότητά τους άνδρες άνω των 70 ετών. Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Λιμενικής Αστυνομίας του υπουργείου Ναυτιλίας, από τις 8 Μαΐου 2013 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2013, στις ελληνικές θάλασσες έχασαν τη ζωή τους 254 άτομα. Από αυτά οι 177 ήταν άνδρες και οι 77 γυναίκες.

 

Πάντως, οι έρευνες δείχνουν ότι, μετά τα τροχαία, ο θάνατος στη θάλασσα αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από ατυχήματα στην Ελλάδα.

 

Αναζητώντας τους λόγους αυτού του δυσάρεστου γεγονότος, η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον διευθυντή της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ), Νίκο Γιοβανίδη, ο οποίος υποστήριξε πως η μη τήρηση των βασικών κανόνων ασφαλείας και η αδιαφορία από πλευράς των τοπικών αυτοδιοικήσεων να καλύψουν τα κενά σε ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες.

 

Σύμφωνα με τον κ. Γιοβανίδη, οι δήμοι βγάζουν την τελευταία στιγμή προκήρυξη για τις θέσεις και δεν φροντίζουν ώστε να υπάρχει παρατηρητής παραλίας από την πρώτη Ιουνίου, όπως ορίζει ο νόμος.

 

Με τον τρόπο αυτό, αναβάλλουν για την επόμενη χρονιά την υποχρέωσή τους, ενώ προσφέρουν απασχόληση μικρότερη των τριών μηνών, αποθαρρύνοντας έτσι τους ενδιαφερόμενους. «Οι δήμοι παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλει η λιμενική αρχή είναι για τα μάτια του κόσμου, καθ' ότι πολύ μικρά. Πρόκειται για τεράστια καταστροφή και υπάρχει ατιμωρησία. Η μη παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών μάς δημιουργεί έκπληξη», ανέφερε.

 

Συμβουλές προς λουομένους

 

Οι κανόνες ασφαλείας που οι ναυαγοσωστικές υπηρεσίες και οι λιμενικές αρχές συνιστούν στους λουόμενους να ακολουθούν είναι οι εξής:

 

• Να κολυμπούν τουλάχιστον τρεις ώρες μετά την κατανάλωση φαγητού.

 

• Να μην κολυμπούν έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.

 

• Να πίνουν άφθονο νερό, για να ενυδατώνονται, γιατί έτσι μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η πιθανότητα κράμπας, που είναι συχνή αιτία πνιγμών.

 

• Να μην απομακρύνονται από την ακτή και να μην παραβιάζουν τις σημαδούρες που οριοθετούν την παραλία, όπως επίσης να κάνουν σωστή εκτίμηση των δυνάμεών τους.

 

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα μικρά παιδιά, τα οποία λειτουργούν πολλές φορές παρορμητικά, ενώ ο πνιγμός τους είναι «αθόρυβος», καθώς δεν ζητούν βοήθεια όταν καταπίνουν θαλασσινό νερό. Τέλος, όποτε εντοπίζουν μια παραλία με περισσότερα από 500 άτομα αλλά χωρίς ναυαγοσώστη, πρέπει να το καταγγέλλουν στο Λιμενικό.

 

Scroll to top