Pin It

Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής για την πολιτική του αντεπίθεση στο εσωτερικό

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου 

 

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τις Βρυξέλλες απόλυτα ικανοποιημένος για τις χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε η Ελλάδα με τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό 2013-2020, συνολικού ύψους 16,3 δισ. ευρώ (24,4 στον προηγούμενο προϋπολογισμό), ποσό πολύ μεγαλύτερο, όπως είπε, από αυτό που προβλεπόταν στην αρχική εισήγηση Μπαρόζο και την πρώτη αναθεώρηση. Πάνω στο αποτέλεσμα αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει την πολιτική της αντεπίθεση για να κλείσει τις εστίες κοινωνικής έντασης στο εσωτερικό. Και δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος, καθώς τα… φάλτσα που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες στο ΠΑΣΟΚ για την κυβερνητική πολιτική, εν όψει του συνεδρίου του, και οι φωνές στη ΔΗΜΑΡ για επαναπροσδιορισμό της στάσης της κάνουν πιο δύσκολες τις ισορροπίες με τους κυβερνητικούς εταίρους.

 

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θα επιδιώξουν, λοιπόν, να κλείσουν το συντομότερο δυνατό το μέτωπο με τους αγρότες. Ωστόσο, με τη δυναμική που έχουν πάρει οι κινητοποιήσεις τις τελευταίες μέρες, δεν αποκλείεται η σύγκρουση στις εθνικές οδούς. Το Σαββατοκύριακο θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση και, όπως λέγεται από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οικονομικά περιθώρια βελτίωσης του πακέτου των 11 σημείων δεν υπάρχουν. Η γραμματεία Αγροτικού της Ν.Δ. (Κ. Κόλλιας) και οι βουλευτές της περιφέρειας έχουν αναλάβει την αποστολή να μεταπείσουν τους «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές, αλλά ούτε οι ίδιοι τρέφουν μεγάλες προσδοκίες.

 

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός να πάει σε ανασχηματισμό, σε μια προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός, μετατίθενται εν ευθέτω χρόνω, μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (σε 20 μέρες) και την αποσαφήνιση των ισορροπιών στο εσωτερικό του. Η συζήτηση που άνοιξε, πάντως, για την κυβερνητική πολιτική προβληματίζει το Μαξίμου, καθώς ο Ευάγγ. Βενιζέλος τώρα πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με πιέσεις για έξοδο αντί για είσοδο. Και, όπως επισημαίνει συνεργάτης του πρωθυπουργού, «μια τέτοια συζήτηση στην Ιπποκράτους δεν θα αφήσει για πολύ αδιάφορη την Αγίου Κωνσταντίνου».

 

Η δεξιά στροφή της κυβέρνησης απέδωσε δημοσκοπικά οφέλη για τον Αντ. Σαμαρά, όμως η συνολική εικόνα δεν παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης και ορισμένοι βουλευτές θεωρούν ότι το δόγμα της πυγμής δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Πάντως οι εισηγήσεις είναι αντικρουόμενες. Το πρωθυπουργικό επιτελείο επιμένει στη γραμμή της τάξης και θέλει την επίσπευση των νομοθετικών πρωτοβουλιών που δίνουν ιδεολογικό στίγμα. Προς αυτή την κατεύθυνση εισηγούνται την αλλαγή του νόμου για την ιθαγένεια τις επόμενες μέρες, όποιες και αν είναι οι αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ οι βουλευτές που εισπράττουν τις κοινωνικές διαμαρτυρίες για την οικονομική καχεξία περιμένουν μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για χαλάρωση του Μνημονίου.

 

Επιπλέον συνεχίζεται η μουρμούρα για τον Γ. Στουρνάρα και δεν είναι μόνον η πλευρά των καραμανλικών που θεωρεί αδικαιολόγητες τις επικρίσεις του για τη διακυβέρνηση Κ. Καραμανλή. Οι… ελεύθεροι σκοπευτές, που σε κάθε ευκαιρία παίρνουν αποστάσεις από τον υπουργό Οικονομικών (από το φορολογικό μέχρι τις αμοιβές σε φορείς που εποπτεύει), πληθαίνουν και, παρότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για οργανωμένη επίθεση κατά του «τσάρου», θα επιχειρηθεί να μαζευτούν ώστε να μη δοθεί η εντύπωση αμφισβήτησης του οικονομικού επιτελείου και κατ' επέκταση των επιλογών του πρωθυπουργού.

 

 

Scroll to top