Νέα κατανομή του προσωπικού του Λ.Σ. αποφάσισε ο υπουργός. «Αυθαίρετη, άδικη και χωρίς κανένα σχέδιο» λένε οι λιμενικοί
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Ο καθορισμός της νέας κατανομής του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, βάσει της οποίας το 80% του στελεχιακού δυναμικού θα κατανεμηθεί με ορθολογικότερο τρόπο στην επικράτεια, αποκτώντας ενισχυμένη παρουσία σε ακριτικά σημεία, προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των Λιμενικών. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους (ΠΕΑΛΣ και ΠΟΕΠΛΣ) εκφράζουν διαφωνίες και υποστηρίζουν ότι μετά τη νέα κατανομή, Κεντρικά Λιμεναρχεία, Λιμεναρχεία και Λιμενικά Τμήματα καλούνται να λειτουργήσουν με τον ελάχιστο αριθμό αξιωματικών και με μειώσεις κατά βαθμό, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 60%. Ρωτούν ποια στοιχεία και ποιες μελέτες χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό της νέας αυτής κατανομής του προσωπικού του Λ.Σ. και σε ποια δεδομένα στηρίζεται όλη αυτή η δημόσια πολιτική.
Δεν πρόκειται για ορθολογικότερη κατανομή, ούτε ενίσχυση της παρουσίας του Λ.Σ. σε κρίσιμα σημεία της Επικράτειας, όπως υποστηρίζει το ΥΝΑ, αντίθετα, όπως λένε, πρόκειται για μια πρόχειρη και βίαιη προσαρμογή προς τα κάτω, χωρίς στρατηγική και στόχο και θα έχει συνέπειες όχι μόνο στο «αξιόμαχο» των στελεχών, αλλά κυρίως στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Κάνουν λόγο για «αυθαίρετη και άδικη κατανομή προσωπικού, που δεν βασίζεται σε κανένα σχέδιο και δεν δίνει καμιά προοπτική στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης των δομών και λειτουργιών του Σώματος» και υποστηρίζουν ότι, παρά τις έντονες αντιδράσεις, το σχέδιο προωθήθηκε κρυφά, και μάλιστα με παραπλανητικές μεθόδους.
Παραδείγματα
Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών τους, οι λιμενικοί δίνουν ορισμένα παραδείγματα:
• Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που καλείται να αντιμετωπίσει το σύνολο της επιβατικής εμπορευματικής κίνησης προς τη νησιώτικη Ελλάδα, να αστυνομεύσει, να παράσχει υπηρεσίες ασφαλείας σε τομείς όπως ναρκωτικά κ.λπ. καθώς και την εξυπηρέτηση του κόσμου της ναυτιλίας, πλέον θα λειτουργεί με μειωμένη σύνθεση άνω του 20%.
• Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης μειώθηκε η οργανική σύνθεση σε ποσοστό άνω του 50%, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση των αρμοδιοτήτων του, λόγω της υπαγωγής σε αυτό τριών πρώην ανεξαρτήτων υπηρεσιών και συγκεκριμένα των πρώην υπολιμεναρχείων Νέων Μουδανιών και Σκάλας Κατερίνης και του Λιμενικού Σταθμού Πλαταμώνα.
• Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών, ενώ φαίνεται να διατηρεί οριακά την έως σήμερα οργανική του σύνθεση, καλείται να καλύψει τις ανάγκες των λιμενικών τμημάτων υπαγωγής, αφού καθορίζεται η ελάχιστη σύνθεσή τους, με αποτέλεσμα να απαιτείται η περαιτέρω ενίσχυσή τους από την Κεντρική Υπηρεσία.
Το υπουργείο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η νέα κατανομή, σε συνδυασμό με την πρόσφατη κατάργηση μεγάλου αριθμού γραφειοκρατικών διαδικασιών, αποδεσμεύει σημαντικό μέρος στελεχιακού δυναμικού των Λιμενικών Αρχών από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που παρεμπόδιζαν την καθημερινή εκτέλεση των επιχειρησιακών τους καθηκόντων.