Εχει περάσει περισσότερο από ενάμισης μήνας από τότε που σταμάτησε η λειτουργία των επιτροπών της Αρχής Προσφυγών (κρίνει σε δεύτερο και τελεσίδικο βαθμό τα αιτήματα ασύλου που απορρίπτονται σε πρώτο βαθμό), καθώς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν είχε φροντίσει εγκαίρως να ανανεώσει τη θητεία των μελών τους. Τώρα, φαίνεται ότι το υπουργείο κινείται προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας των επιτροπών, με τρόπο όμως που δεν διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», πριν από περίπου μια εβδομάδα στάλθηκαν στα επιλεγμένα μέλη των επιτροπών οι συμβάσεις που πρέπει να υπογράψουν μέχρι το τέλος Αυγούστου, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν και πάλι οι επιτροπές. Ωστόσο, οι συμβάσεις αυτές είναι τετράμηνες, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους οκτώ μήνες, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό για τον πραγματικό βαθμό ανεξαρτησίας των εργαζομένων, τη στιγμή που κρίνεται μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα το εργασιακό τους μέλλον. Το υπουργείο έχει επικαλεστεί τη ροή των κονδυλίων του φετινού προϋπολογισμού, που σταματά αναγκαστικά στο τέλος του έτους. Ωστόσο, δημιουργείται εύλογη ανησυχία, καθώς η αρχική θητεία των επιτροπών ήταν δύο χρόνια, στη συνέχεια μειώθηκε στον ένα χρόνο και τώρα στους τέσσερις μήνες. Ολα αυτά, τη στιγμή που ο αριθμός των επιτροπών μειώνεται από 19 σε 8, με ορατό κίνδυνο να συσσωρευτούν υποθέσεις που εκκρεμούν. Αυτό τον προβληματισμό ανέπτυσσε μεταξύ άλλων η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε πρόσφατη επιστολή της προς τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς.
Σχετική ερώτηση κατέθεσαν πρόσφατα προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Β. Κατριβάνου, Χρ. Καραγιαννίδης, Αφρ. Σταμπουλή, Δ. Τσουκαλάς), που κάνουν λόγο για υπονόμευση «της αποτελεσματικής λειτουργίας της Αρχής» και για «απόπειρα “αποψίλωσης” των Επιτροπών και των μελών τους από τις [...] εγγυήσεις προσωπικής ανεξαρτησίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και αναγόρευσης των υπαλλήλων της Αρχής Προσφυγών, της διευθύντριας δηλαδή και των εισηγητών, σε καθοριστικούς παράγοντες». Σε συνδυασμό μάλιστα με τις ελλείψεις πόρων και δυναμικού της Υπηρεσίας Ασύλου (το κόστος διερμηνείας από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο καλύπτεται από ιδιωτική χορηγία, όπως αποκαλύπτει η ερώτηση) και την απουσία της από τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, οι βουλευτές σημειώνουν ότι «οι ως άνω πρακτικές ακυρώνουν και τις όποιες εγγυήσεις των αιτημάτων ασύλου στην Ελλάδα», κατά παράβαση του διεθνούς και του δικαίου της Ενωσης.
Αλλο σημείο ανησυχίας των μελών των επιτροπών είναι η ρήτρα που περιλαμβάνεται στην προς υπογραφή Σύμβαση, με την οποία τους ζητείται να καταθέσουν τα προσωπικά τους δεδομένα (και των συγγενικών προσώπων και των οικείων τους), προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Υπηρεσίας. Το σχετικό αίτημα της υπηρεσίας είχε κατατεθεί πέρυσι στη μέση της θητείας τους και έχει αμφισβητηθεί νομικά από πολλά μέλη των επιτροπών. Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο αίτημα «πρωτοφανή όρο εργασίας για πολιτική υπηρεσία που αποτρέπει πολλούς υπαλλήλους από την επιδίωξη ή και αποδοχή της εργασίας τους στην εν λόγω υπηρεσία».
Δημήτρης Αγγελίδης