20/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και με «καλό» και με «κάκο» πλαφόν, χαμένοι οι ασθενείς

Παρότι η κατανομή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις γίνεται με τρόπο που διασφαλίζει τα μικρά εργαστήρια (ανά περιφέρεια αλλά και ανά πάροχο), οι πολίτες θα συνεχίσουν να «απολαμβάνουν» υπηρεσίες Υγείας, για τις οποίες τα κονδύλια διαρκώς μειώνονται.
      Pin It

Της Ντάνι Βέργου

 

Με αναλογικά κριτήρια κατανομής ανά πληθυσμό-ανάγκες, αλλά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε παρόχου την προηγούμενη χρονιά, κατανέμεται ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ.

Κριτήρια που είχε ζητήσει τον Μάιο, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, μετά και την επίσχεση εργασίας στις υπηρεσίες υγείας, στην οποία είχαν προχωρήσει τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κατά του πλαφόν που τότε καθιερωνόταν, προκειμένου να… βγουν τα νούμερα των περικοπών στις δαπάνες.

Ερήμην

 

Αποφάσεις χθεσινές και σημερινές, με τις οποίες πάντως επιδεικνύεται παντελής αδιαφορία για τις οδυνηρές περιπέτειες στις οποίες βάζουν τους ασθενείς. Με ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, λόγω διάλυσης του ΕΟΠΥΥ και δημιουργίας του ΠΕΔΥ, αφήνουν τον πολίτη να περιμένει μέχρι και οκτώ μήνες (!) για να κάνει μια εξέταση στο υποστελεχωμένο ΕΣΥ ή να βρει συμβεβλημένη κλινική με τον ΕΟΠΥΥ, που όμως δεν θα τον καλύψει 100% -λόγω μειωμένου προϋπολογισμού- και θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Στην εφαρμογή του πλαφόν και ανά πάροχο, και όχι αποκλειστικά ανά περιφέρεια, οι εκπρόσωποι των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων ήταν αντίθετοι, καθώς θα… έχαναν τη δυνατότητα να αλωνίζουν και να παίρνουν όλο το πλαφόν το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, οδηγώντας τα 2.500 μικρά εργαστήρια με τους 10.000 εργαζομένους σε λουκέτο.

Πάντως, ακόμα και τώρα γίνεται λόγος για έναν «κλειστό» προϋπολογισμό, παρ’ όλο που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ έχουν επανειλημμένως δηλώσει πως ακόμα και σήμερα καμία μονάδα υγείας του ΠΕΔΥ δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει στοιχειωδώς τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες της χώρας.

Και ενώ ο τέως υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, παραδεχόμενος την απουσία πρωτοβάθμιας υγείας, στην οποία αρχικά έβαλε λουκέτο, ανακοίνωνε ότι θα προσθέσει 40 εκατ. ευρώ στον πετσοκομμένο προϋπολογισμό των διαγνωστικών, στο χθεσινό ΦΕΚ ο προϋπολογισμός παραμένει στα 328 εκατ. ευρώ…

Ζοφερό μέλλον

 

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει: «Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η εποχή των ανοιχτών, ανεξέλεγκτων προϋπολογισμών στην υγεία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η εποχή δηλαδή που κάθε γιατρός, ανεξάρτητα από ειδικότητα, συνταγογραφούσε όσες εξετάσεις ήθελε σε όσους ασθενείς επιθυμούσε, και μάλιστα σε αριθμούς ιλιγγιώδεις, πρέπει να αποτελέσει γρήγορα παρελθόν», ενώ προσθέτει ότι «η πρακτική αυτή οδήγησε σε τεράστια ελλείμματα τους κλάδους υγείας των Ταμείων, αλλά και του ΕΟΠΥΥ στη συνέχεια, μετά την ενοποίησή τους».

Μόνο που το έλλειμμα στις μέρες μας το βιώνουν καθημερινά οι πολίτες, στην προκειμένη περίπτωση με τον «αυτοκτονικό» προϋπολογισμό των 328 εκατ. ευρώ (και ενώ το κόστος των εξετάσεων για το πρώτο τετράμηνο του 2014 είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ) να αρκεί, για να καλύψει τις πράξεις μόνο του μισού χρόνου…

 

Scroll to top