trapeza-atm

20/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΙΣΘΟΙ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Πώς θα τα «σώσετε» από τις κατασχέσεις της Eφορίας

Ηδη 81.000 πολίτες έσπευσαν να δηλώσουν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο το Δημόσιο δεν μπορεί να βάλει χέρι αν περιέχει λιγότερα από 1.500 ευρώ.
      Pin It
eforia

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Του Κώστα Τσάβαλου

 

Στις 81.000 έφθασε ο αριθμός των πολιτών που έσπευσαν το τελευταίο εικοσαήμερο να δηλώσουν ηλεκτρονικά στην Εφορία τους λογαριασμούς μισθοδοσίας και συντάξεων για να αποφύγουν τυχόν κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

 

Από τη στιγμή που άνοιξε η εφαρμογή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) στις 29 Ιουλίου για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων, περίπου 4.000 πολίτες την ημέρα με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία επισκέπτονται την ιστοσελίδα και προχωρούν στη δήλωση των ακατάσχετων λογαριασμών, προκειμένου να προστατεύσουν μισθούς και συντάξεις μέχρι 1.500 ευρώ.

 

Ο αριθμός είναι περιορισμένος, αν συγκριθεί με τα περίπου 2,5 εκατομμύρια πολιτών που οφείλουν στο Δημόσιο και θα είχαν λόγο να προχωρήσουν στη δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού.

 

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα, ενώ υπογραμμίζουν παράλληλα ότι δεν συνεπάγεται ότι το σύνολο των οφειλετών του Δημοσίου διαθέτει και τραπεζικό λογαριασμό με ποσά που… χρήζουν προστασίας από τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Πάντως, με το άνοιγμα της εφαρμογής για την ηλεκτρονική αίτηση, λύθηκαν τα μεγάλα τεχνικά και γραφειοκρατικά προβλήματα που υπήρχαν νωρίτερα, καθώς οι ενδιαφερόμενοι ταλαιπωρούνταν διότι έπρεπε να ακολουθήσουν μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία για να δηλώσουν τον ακατάσχετο λογαριασμό τους. Η προηγούμενη διαδικασία περιελάμβανε επίσκεψη στην τράπεζα, μετά την εκτύπωση του αποδεικτικού από την ειδική εφαρμογή στο Taxisnet για τη δήλωση «Μοναδικού Ακατάσχετου Τραπεζικού Λογαριασμού». Οι φορολογούμενοι έπρεπε να μεταβούν οι ίδιοι στις τράπεζες προκειμένου να καταθέσουν το σχετικό αποδεικτικό για να προστατεύσουν τον λογαριασμό τους.

 

Πιο απλή η διαδικασία

 

Τώρα πλέον η διαδικασία είναι αρκετά απλοποιημένη και γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά. Ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να δηλώσει τίποτα περισσότερο από το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού, καθώς και την τράπεζα στην οποία τηρείται ο λογαριασμός.

 

Νωρίτερα, οφείλει να έχει εξασφαλίσει ότι το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρεί τον λογαριασμό που θέλει να προστατεύσει, έχει ήδη συσχετισμένο τον ΑΦΜ του με τον λογαριασμό ΙΒΑΝ που ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος προτίθεται να δηλώσει στην ειδική εφαρμογή του taxisnet. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

 

Οι τράπεζες προχωρούν άμεσα στη διασταύρωση του ΑΦΜ της αίτησης με αυτόν που υπάρχει στο ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και αν ο λογαριασμός είναι κλειστός ή αν υπάρχει άλλος λογαριασμός πέραν αυτού, για τον οποίο υπάρχει το αίτημα προστασίας από κατασχέσεις στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή ασφαλιστικά βοηθήματα. Απαντούν επίσης αυθημερόν στη ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το αίτημα. Ο φορολογούμενος ενημερώνεται με μήνυμα μέσω της ειδικής εφαρμογής στην οποία θα υποβάλει την αίτηση για το αν ενεργοποιήθηκε το «τείχος προστασίας» των 1.500 ευρώ.

 

Η νομοθεσία

 

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, «κάθε φυσικό πρόσωπο που φορολογείται στην Ελλάδα δικαιούται να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ».

 

Στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο λογαριασμός είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή και ασφαλιστικά βοηθήματα κατά περίπτωση. Αν δεν υπάρχει λογαριασμός μισθοδοσίας, τότε το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ ισχύει για έναν οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.

 

Scroll to top