ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

21/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπορούν και άνευ Βουλής και τρόικας

Το κλείσιμο του Κοινοβουλίου και η απουσία των εκπροσώπων των δανειστών, αντί να λειτουργήσουν ευεργετικά όπως ανέμενε, βύθισαν ελέω ΕΝΦΙΑ, εμπάργκο κ.λπ. την κυβέρνηση σε μεγάλους στροβιλισμούς.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Τρόπο για να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων αναζητεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να στροβιλίζεται στη δίνη του ΕΝΦΙΑ για τρίτη εβδομάδα και όπως φαίνεται έτσι θα κυλήσει και η επόμενη. Η γκάφα αποδείχτηκε πολύ μεγάλη για να κλείσει με την υπόσχεση των διορθώσεων και την επιμήκυνση των δόσεων, υπό την αίρεση μάλιστα της τρόικας.

 

Η νέα πολιτική αφήγηση που σχεδίαζε ο κ. Σαμαράς εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, στις 6 Σεπτεμβρίου, για την έξοδο από το Μνημόνιο και τη διευθέτηση του χρέους, κινδυνεύει να χαθεί στις κυβερνητικές ανακολουθίες. Η απουσία της τρόικας και η διακοπή των εργασιών της Βουλής, αντί να επιδράσουν θετικά, όπως εκτιμούσε το μέγαρο Μαξίμου, ανέδειξαν τις αδυναμίες της κυβέρνησης και την απόσταση από την καθημερινότητα. Το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες, θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος και αναμένεται να αποτυπωθεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου.

 

«Γαλάζιοι» ζητούν ευθύνες

 

Ο κατάλογος των βουλευτών της Ν.Δ. που ζητούν από τον πρωθυπουργό να αποδοθούν ευθύνες για τον ΕΝΦΙΑ επιμηκύνεται. Ο Πρ. Παυλόπουλος κατονόμασε ως υπεύθυνο τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα και τον συνεργάτη του Ν. Καραβίτη, ενώ ο Μ. Ταμήλος ζήτησε να δει «έναν υπεύθυνο να παραιτείται». Είχαν προηγηθεί οι συνάδελφοί τους Γ. Βλάχος, Ι. Τζαμτζής, Γ. Κοντογιάννης, Α. Μαρίνος, Φ. Πιπιλή κ.ά., μεταφέροντας τη δυσφορία των πολιτών από τις εκλογικές τους περιφέρειες. Και δεν είναι μόνον ο ΕΝΦΙΑ.

 

Χθες προστέθηκε και η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών να θεωρούνται ύποπτοι για ξέπλυμα βρώμικους χρήματος όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 10.000 προς τις εφορίες ή έχουν καθυστερήσει να αποδώσουν ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ, ανοίγοντας νέο κύκλο αντιδράσεων για την σκοπιμότητα αυτής της εγκυκλίου, που θα φέρει απέναντι στην κυβέρνηση όλους τους επαγγελματίες και τις μικές επιχειρήσεις.

 

Στο μέγαρο Μαξίμου μετρούν με ανησυχία τα μέτωπα που έχουν ανοίξει τις τελευταίες ημέρες και ο προβληματισμός για την υποδοχή που θα έχει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι έκδηλος:

 

● Οι παραγωγοί της Μακεδονίας μόνον ικανοποιημένοι δεν είναι από τις αποζημιώσεις της Ε.Ε. και τη διαχείριση της κρίσης από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής είναι ακάλυπτο και τα χρονικά περιθώρια για νέες αγορές είναι ελάχιστα.

 

● Το πρόβλημα με τις εξισωτικές αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους επίσης φαίνεται πως είχε υποτιμηθεί, καθώς υπάρχουν περιοχές όπου οι δικαιούχοι φέτος δεν θα πάρουν ούτε το 10% του ποσού που είχαν λάβει πέρυσι (Εύβοια, Θράκη, Κρήτη κ.ά.) και όπως είναι επόμενο οι αντιδράσεις αναμένεται να κλιμακωθούν.

 

Ανάστατη η περιφέρεια

 

Οι βουλευτές της περιφέρειας της Ν.Δ. εκπέμπουν μηνύματα πανικού και ζητούν αμέσως διορθωτικές παρεμβάσεις. Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Καρασμάνης (Ν.Δ.) και Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ), εμφανίζονται σε πλήρη αδυναμία να αναλάβουν πρωτοβουλίες και παραπέμπουν στο μέγαρο Μαξίμου.

 

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τους κτηνοτρόφους έχουν απευθυνθεί για να εξηγήσουν το πρόβλημα οι πρώην υπουργοί Ευρ. Στυλιανίδης, Αλ. Κοντός, Σ. Κεδίκογλου και πολλοί άλλοι βουλευτές που βλέπουν ότι δημιουργείται άλλη μία εστία έντασης για την κυβέρνηση.

 

Τις επόμενες ημέρες, όμως, θα δοκιμαστούν οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους ενστόλους. Η ρύθμιση για το ασφαλιστικό των αστυνομικών έχει επιτείνει το χάσμα και αν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά για την καταβολή των αναδρομικών, η Ν.Δ. θα χάσει κάθε επαφή, όπως σημειώνουν κορυφαία κομματικά στελέχη. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα με τους στρατιωτικούς, οι οποίοι μέσω της Ενωσής τους έχουν δώσει διορία στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι σήμερα για τη ρύθμιση της καταβολής των αναδρομικών.

 

Ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις του παραδοσιακού εκλογικού της ακροατηρίου, η δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. (Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης κ.ά.) συνεχίζουν τα ανοίγματα προς τον Γ. Καρατζαφέρη και την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ ανοίγει νέος γύρος αμφισβήτησης των επιλογών του Ευ. Βενιζέλου με τον πρώην γραμματέα Μ. Καρχιμάκη και το μέλος της ΚΠΕ Κ. Διαμαντοπούλου να θέτουν ζήτημα εκλογικού συνεδρίου.

 

Στον ιδιότυπο διάλογο Γεωργιάδη – Καρατζαφέρη αντέδρασε ο Πρ. Παυλόπουλος, δηλώνοντας (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι «η Ν.Δ. δεν έχει ανάγκη από περιστασιακούς επιβάτες». Την άποψη αυτή συμμερίζονται βουλευτές και της σαμαρικής πτέρυγας που θεωρούν ανεξήγητη την πρεμούρα των δεξιών ανοιγμάτων.

 

Πράσινοι κατά Βένετων

 

Παράλληλα όμως εντείνεται η γκρίνια για τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ. Στο νομοθετικό πεδίο είναι ενδεικτική η κίνηση 38 βουλευτών της Ν.Δ. να μπλοκάρουν το αντιρατσιστικό που επέμεινε το ΠΑΣΟΚ να περάσει από το θερινό τμήμα (ο Πρ. Παυλόπουλος εκτίμησε ότι δεν θα περάσει, ενώ ο Μ. Χαρακόπουλος πρότεινε να πάει στην ολομέλεια της Βουλής). Στο θέμα των κυβερνητικών αποφάσεων το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.

 

Η συμμετοχή δύο στελεχών της Χ. Τρικούπη, ως παρατηρητών στο ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι, του Χρ. Πρωτόπαπα και του Κ. Πιερρακάκη, έφερε σε δύσκολη θέση τη Συγγρού ενώ μετά την ανακοίνωση ότι κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί την Παρασκευή τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη για το πρόβλημα του ΕΝΦΙΑ, κατόπιν τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την ερχόμενη Τρίτη θα τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια για το ΕΣΠΑ, εγείρει ζήτημα σύμφωνα με βουλευτές της Ν.Δ. να έχουν και αυτοί ανάλογη ενημέρωση.

 

Στο μέγαρο Μαξίμου εξετάζονται εισηγήσεις για συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους βουλευτές της Ν.Δ. εν όψει της επανέναρξης των εργασιών της Βουλής, προηγουμένως όμως ο πρωθυπουργός θέλει να έχει το πλαίσιο των διορθώσεων του ΕΝΦΙΑ, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο επεισόδιο που θα τίναζε στον αέρα και το ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι και το σχέδιο εξαγγελιών στη ΔΕΘ.

 

Scroll to top