21/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κτηνοτρόφοι έτοιμοι για όλα

Στην πραγματοποίηση των κινητοποιήσεων και την κλιμάκωσή τους επιμένουν οι παραγωγοί κρέατος σε Αν. Μακεδονία - Θράκη διεκδικώντας τις εξισωτικές αποζημιώσεις και τη ρύθμιση των βοσκοτόπων.
      Pin It

ktinotrofoi - eurokinissiΤου Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Ακάθεκτος στην υλοποίηση του αγωνιστικού του πλάνου προχωρά ο κλάδος της κτηνοτροφίας, διεκδικώντας την άμεση καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 και τη ρύθμιση των βοσκοτόπων. Οι παραγωγοί πραγματοποίησαν, χθες, συλλαλητήριο έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Κομοτηνή, ενώ ο σχεδιασμός τους προβλέπει νέες κινητοποιήσεις στις κατά τόπους περιφέρειες της χώρας, με αφετηρία τον Βορρά και κατεύθυνση τον Νότο. Επόμενο συλλαλητήριο προγραμματίζεται, την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Αυγούστου, στις 12.00 έξω από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Στο μεσοδιάστημα και συγκεκριμένα την Παρασκευή, οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι θα έχουν σύσκεψη στη Λάρισα προκειμένου να καθορίσουν την μορφή των αγωνιστικών τους αντιδράσεων. Το Σάββατο, εκτός απροόπτου, θα υπάρχει συνάντηση μεταξύ της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρι Κουκουλόπουλου.

 

Οπως τονίζουν οι κτηνοτρόφοι, μοναδική περίπτωση να αναβάλουν τις παρεμβάσεις τους θα είναι η άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων που δικαιούνται. Η μέχρι σήμερα καταβολή της εξισωτικής χαρακτηρίζεται από τους ίδιους εικονική.

 

Υπενθυμίζεται ότι, συνολικά, προβλέπεται η καταβολή 130 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους κτηνοτρόφους για την εξισωτική αποζημίωση του 2013. Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου, έχουν καταβληθεί τα 60,5 εκατ, κάτι που αμφισβητούν οι παραγωγοί, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχουν λάβει ούτε το 10% του ποσού που δικαιούνται.

 

Στις προθέσεις του κλάδου βρίσκεται η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Συζητούν το ενδεχόμενο καθόδου στην Αθήνα με σκοπό την πραγματοποίηση μαζικής διαδήλωσης ή τη διοργάνωση ενός μεγάλου συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, την παραμονή των εγκαινίων της ΔΕΘ και της άφιξης του πρωθυπουργού. «Αυτήν τη φορά δεν προσπαθούμε να πείσουμε εμείς τον κόσμο της κτηνοτροφίας να βγει στον δρόμο. Είναι η βάση που μας σπρώχνει σε κινητοποιήσεις. Υπάρχει οργή, αγανάκτηση, απογοήτευση από την Πολιτεία. Είμαστε ανυποχώρητοι μέχρι την οριστική επίλυση των προβλημάτων του κλάδου», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμπράξουν και να στηρίξουν τον αγώνα των κτηνοτρόφων.

 

Οι κτηνοτρόφοι παρομοιάζουν το πρόβλημα με την εξισωτική ως ένα «δυναμίτη» που μπορεί να τινάξει στον αέρα την παραγωγή τους. Περιγράφουν ότι δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι τους που αυτήν τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ζωοτροφές και έχουν φτάσει σε απόγνωση. Χαρακτηριστικό, λένε, είναι το περιστατικό της Κοζάνης, όπου εισέβαλε στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ ένοπλος κτηνοτρόφος. Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον Οργανισμό κατήγγειλε το παραπάνω συμβάν, όσο και ένα αντίστοιχο βίαιο επεισόδιο στα Χανιά. «Ηταν πράξη απελπισίας η κίνηση του κτηνοτρόφου στην Κοζάνη. Συμπαραστεκόμαστε και στον ίδιο και στους εργαζόμενους του Οργανισμού οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα σε “διπλά πυρά”. Πιέζονται από εμάς και από την άλλη από τις πολιτικές ηγεσίες», σχολιάζει ο κ. Καμπούρης. «Ενημερώνουμε άπαντες ότι έργο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο έλεγχος των αιτήσεων και η πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης και των Μέτρων Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας, σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία», επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωσή τους.

 

Scroll to top