panepistimio-akadimia-foitites

21/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναβολή… εκτέλεσης για τους «αιώνιους» φοιτητές

Περίπου 35.000 φοιτητές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ αφορά η εξαίρεση από τις οριζόντιες διαγραφές, με κριτήριο το «έμπρακτο ενδιαφέρον» (συμμετοχή στις εξετάσεις τα δύο τελευταία ακαδημαϊκά έτη). Για τους υπόλοιπους (πάνω από 140.000), οι σπουδές τελειώνουν οριστικά την 31η Αυγούστου .
      Pin It
panepisthmio

EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Της Ιωάννας Σωτήρχου

 

Μια ανάσα δίνει το υπουργείο Παιδείας σε αυτούς που προσπαθούν -έστω και την ύστατη στιγμή- να πάρουν το πτυχίο τους και υπολογίζονται σε περίπου 12.000-15.000 στα ΑΕΙ και λιγότερους από 20.000 στα ΤΕΙ. Με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 26 Αυγούστου θα δοθούν δύο εξεταστικές –Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου- «σε όσους φοιτητές έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον, συμμετέχοντας στις εξετάσεις κατά τα δύο τελευταία ακαδημαϊκά έτη, 2012-2013 και 2013-2014».

 

Οι υπόλοιποι από τους λιμνάζοντες φοιτητές που δεν επέδειξαν ενδιαφέρον για τη συνέχιση των σπουδών τους, συμμετέχοντας στις εξεταστικές το αντίστοιχο διάστημα, «διαγράφονται αυτοδικαίως κατά τις ρυθμίσεις του νόμου, στις 31.8.2014, με διαπιστωτικές πράξεις των οικείων οργάνων των ιδρυμάτων». Αυτοί ξεπερνούν τους 140.000 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ οι ακριβείς αριθμοί αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

 

Η γλώσσα των αριθμών

 

Τα παραπάνω ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας ύστερα από χθεσινή συνάντηση του υπουργού με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και τους προέδρους των ΤΕΙ, εκτιμώντας κατά προσέγγιση τους λιμνάζοντες φοιτητές σε 120.000 στα Πανεπιστήμια και 50.000 στα ΤΕΙ, καθώς -για παράδειγμα- το ΤΕΙ Αθήνας διέγραψε ήδη 17.000 φοιτητές από το 2007 μέχρι σήμερα, επειδή δεν ενεγράφησαν. «Από αυτούς, υπολογίζεται ότι στα Πανεπιστήμια το 90%-92% των λιμναζόντων θα διαγραφεί και αντιστοίχως άνω του 60% στα ΤΕΙ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Ακόμη αποφασίστηκε να μη διαγραφούν όσοι φοιτητές έχουν περάσει τα μαθήματά τους, αλλά χρωστούν διπλωματικές εργασίες και πρακτική άσκηση. Διευκρινίστηκε επίσης ότι η τροποποίηση θα κατατεθεί, «επειδή ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι οργανισμοί των ιδρυμάτων, όπως ο νόμος προβλέπει, όπου εκεί θα ρυθμίζονται τα θέματα αυτά…», αφήνοντας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ την τελική επίλυση του ζητήματος, εφόσον μέχρι τον Φεβρουάριο έχουν εγκριθεί οι Οργανισμοί τους.

 

Για «αναβολή εκτέλεσης» κάνει λόγο η Μαρία Σελέντη σε δήλωσή της στην «Εφ.Συν.» ως εκπρόσωπος των επί πτυχίω φοιτητών της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, την οποία συνυπογράφουν και οι επί πτυχίω φοιτητές Νομικής: «Είμαστε ενάντια στις διαγραφές φοιτητών που επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και το δηλώνουν με εγγραφή τους κάθε ακαδημαϊκό χρόνο ή και συμμετοχή τους στις εξετάσεις».

 

«Δεν επιβαρύνουμε»

 

«Δεδομένου ότι δεν επιβαρύνουμε με κανέναν τρόπο ούτε το κράτος ούτε τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, θεωρούμε ότι είναι απάνθρωπο να υλοποιηθεί ένα τέτοιο μέτρο μόνο και μόνο, επειδή στατιστικά «χαλάει» νούμερα, που από δηλώσεις των ιθυνόντων γνωρίζουμε ότι δεν διαμορφώνουν, αλλά ούτε αλλοιώνουν το προφίλ του δημόσιου Πανεπιστημίου. Σκοπεύουμε τις προσεχείς μέρες να προσεγγίσουμε τους προέδρους των σχολών μας και τον νεοεκλεγέντα πρύτανη του ΕΚΠΑ, οι οποίοι επανειλημμένως μας διαβεβαίωναν και δεσμεύτηκαν πως οι φοιτητές που αποδεδειγμένα επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους θα έχουν την ευκαιρία. Ελπίζουμε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

 

Φανερά ανήσυχη για συμφοιτητές της που πρόκειται να διαγραφούν, επειδή -παρότι ενεγράφησαν- δεν κατάφεραν να πάρουν μέρος στις εξετάσεις για ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα «εργασίας στην καλύτερη, υγείας στη χειρότερη», μας είπε σε πιο προσωπικό τόνο πως «όταν κάποιος προσπαθεί, δεν πρέπει να έχεις ψυχή, για να του στερήσεις την ευκαιρία να πάρει πτυχίο σε μια τέτοια κρίσιμη εποχή».

 

Ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει σχεδόν τους μισούς λιμνάζοντες φοιτητές των ΑΕΙ, Θ. Φορτσάκης, επανέλαβε τη διαβεβαίωσή του ότι «όσοι επιθυμούν να πάρουν πτυχίο, θα τους διευκολύνουμε να τελειώσουν». Υπολογίζει πως μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχει εγκριθεί ο Οργανισμός του ιδρύματος, ρυθμίζοντας πληρέστερα το ζήτημα όσων προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ έθεσε και ένα ζήτημα για την προτεινόμενη τροποποίηση «να προβλέπεται το δικαίωμα επανεγγραφής για όσους επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους κι ας μη συμμετείχαν στις εξετάσεις», κυρίως για όσους οφείλουν λίγα μαθήματα και βρίσκονται κοντά στο πτυχίο.

 

«Εσωτερική υπόθεση»

 

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Π. Τσάρτας, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, διευκρίνισε ότι «μας ενδιέφερε να μη μείνουν εκτός οι πραγματικά ενεργοί φοιτητές με τις οριζόντιες διαγραφές», κάτι που ο υπουργός αποδέχτηκε, ενώ δεν συμφώνησε στη μη διαγραφή φοιτητών σε περιπτώσεις προβλημάτων υγείας ή ανωτέρας βίας, καθώς ο νόμος έχει δώσει τη δυνατότητα αναστολής της φοίτησης γι' αυτούς τους λόγους.

 

«Δεν είναι ασήμαντο αυτό, αφορά μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που μπορεί να κυμαίνεται στις 10.000 και θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ο μεγάλος αριθμός είναι αυτοί που θα διαγραφούν, η πλειονότητα, και εκτιμώ ότι είναι πολύ παλαιών ετών και χωρίς παρουσία για πολλά χρόνια. Διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει ζήτημα επιβάρυνσης της λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Από το φθινόπωρο και μετά όλη αυτή η ιστορία θα είναι εσωτερική υπόθεση των Πανεπιστημίων, αφού οι Οργανισμοί θα καθορίζουν το πώς εγγράφονται και διαγράφονται οι φοιτητές», μας ανέφερε μεταξύ άλλων. «Δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει διαδικασία, ώστε κάποια στιγμή να ολοκληρώνονται οι σπουδές», κατέληξε.

 

Scroll to top