Μετά τη δολοφονία της γυναίκας, του γιου και μιας κόρης του αρχηγού της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ και την απόπειρα εξόντωσής του, οι Ισραηλινοί σκότωσαν σήμερα (Πέμπτη) τρεις σημαντικούς στρατιωτικούς διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ- Κάσαμ.
Οι τρεις άνδρες σκοτώθηκαν στη Ράφα σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, 36 ώρες μετά την επανάληψη των εχθροπραξιών στο παλαιστινιακό έδαφος, σύμφωνα με τις δύο εμπόλεμες πλευρές.
Πρόκειται για τους Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα και Ραέντ αλ-Άταρ, μέλη της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης των Ταξιαρχιών και από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και τον Μοχάμεντ Μπαρχούμι.
Στην επιδρομή εναντίον των διοικητών των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι στη Ράφα, την πόλη που συνορεύει με την Αίγυπτο και η οποία είναι μια από τις πλέον πληγείσες από τον πόλεμο περιοχές, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.
Παράλληλα στην πόλη της Γάζας ακόμη τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιδρομής σε νεκροταφείο, όπου οι τέσσερις άνδρες έθαβαν συγγενείς τους που είχαν σκοτωθεί το πρωί. Τα νέα αυτά θύματα αυξάνουν σε τουλάχιστον 19 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους σήμερα, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των 2.069 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από τις 8 Ιουλίου είναι παιδιά και οι έφηβοι.
Την ίδια ώρα ο Ασράφ αλ-Κούντρα, ο εκπρόσωπος των πρώτων βοηθειών στη Γάζα ανακοίνωσε ότι διασώστες ανέσυραν από τα ερείπια τη σορό της τρίχρονης Σάρας, μιας από τις κόρες του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, ενώ συνέχιζαν τις έρευνες μετά τον βομβαρδισμό του σπιτιού του το βράδυ της Τρίτης, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν επίσης η 27χρονη γυναίκα του Ουϊντάντ και το επτά μηνών αγοράκι τους Άλι. Σύμφωνα με τη Χαμάς, ο ίδιος δεν επλήγη.
Από τους τρεις διοικητές ο 41 ετών Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα ήταν στόχος. Ήταν ο διοικητής των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Ως εκ τούτου αποτελούσε πρωταρχικό στόχο του ισραηλινού στρατού που πραγματοποίησε σφοδρές μάχες στο νότο του παλαιστινιακού θύλακα και στα περίχωρα της Ράφας μετά τον θάνατο τριών στρατιωτών του που δέχθηκαν επίθεση παλαιστινίων μαχητών στη διάρκεια επιχείρησης καταστροφής σηράγγων την 1η Αυγούστου.
Ο στρατός αρχικά φοβόταν ότι ένας από τους στρατιώτες, ο Χαντάρ Γκόλντιν, είχε απαχθεί. Αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Οι Παλαιστίνιοι φέρεται να κρατούν μέρος της σορού του.
Ο 40χρονος Ραέντ αλ-Άταρ καταδιωκόταν διότι είχε σχεδιάσει και διευθύνει την επιχείρηση απαγωγής στις 25 Ιουνίου του 2006 του Γκιλάντ Σαλίτ.
Η απαγωγή αυτή οδήγησε το Ισραήλ να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα που διήρκησαν πέντε μήνες. Ο στρατιώτης, για την τύχη του οποίου υπήρχε μεγάλη αγωνία στο Ισραήλ, απελευθερώθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 2011, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση χιλίων παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.
Ο Μοχάμεντ Μπάρχουμ, 45 ετών, φαίνεται να ήταν στόχος λιγότερο σημαντικός.
Το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα»
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέφυγε χθες βράδυ να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ που αποτελούσε το στόχο εκκαθαριστικής επιχείρησης ξέφυγε για έκτη φορά από μια απόπειρα δολοφονίας του. Ωστόσο δήλωσε: «Τα ηγετικά στελέχη των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι νόμιμοι στόχοι».
«Η δολοφονία των διοικητών των Εζεντίν αλ-Κάσαμ αποτελεί τεράστιο έγκλημα που δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητά μας ούτε θα αποδυναμώσει την αντίστασή μας. Για τη δολοφονία αυτή όμως το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε ευρείας κλίμακα επιχείρηση στις 8 Ιουλίου για να τερματίσει τη ρίψη ρουκετών και να καταστρέψει τις υπόγειες σήραγγες. Οι εχθροπραξίες επαναλήφθηκαν το βράδυ της Τρίτης ύστερα από εννέα ημέρες εκεχειρίας και την αποτυχία των έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Κάιρο.
Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της συμμάχου της, του Ισλαμικού Τζιχάντ, ανέλαβαν την ευθύνη για τη ρίψη δεκάδων ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός καταμέτρησε 17 ρίψεις ρουκετών, οι οποίες δεν προκάλεσαν θύματα. Μια από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα.
Οι ρουκέτες αυτές δεν ερρίφθησαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ, παρά την χθεσινή προειδοποίηση των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσαν οι Ισραηλινοί. Οι Ταξιαρχίες είχαν προειδοποιήσει τις ξένες αεροπορικές εταιρίες να μην προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα είναι αποτελέσει εκ νέου στόχο.
Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ ανέλαβαν την ευθύνη σήμερα για τη ρίψη ρουκέτας προς το Μπεν Γκουριόν. Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός το διέψευσε. Όλες οι πτήσεις, αναχώρησης και άφιξης, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τις αρχές του αερολιμένα.
Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις
Οι διαπραγματεύσεις «θάφτηκαν» με τη σορό του γιου του Μοχάμεντ Ντέιφ, δήλωσαν οι Ταξιαρχίες αλ-Κάσαμ.
«Αν η Χαμάς πυροβολεί, θα απαντούμε με περισσότερη σφοδρότητα, και αν δεν καταλαβαίνουν σήμερα, θα καταλάβουν αύριο, και αν όχι αύριο, θα είναι μεθαύριο», απάντησε ο Νετανιάχου.
Σε δήλωση που εγκρίθηκε ομόφωνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλεί ωστόσο Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επαναλάβουν τις συνομιλίες.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επισκέφθηκε τη Ντόχα για να συναντήσει τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Τάμιμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι και τον εξόριστο ηγέτη της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ.
Επιβεβαιώθηκε η απαγωγή των εφήβων από τη Χαμάς
Σε μια πρώτη αναγνώριση της εμπλοκής του ισλαμιστικού κινήματος στην υπόθεση, σε δηλώσεις του στην Κωνσταντινούπολη, αξιωματούχος της Χαμάς, σημειώνει πως μέλη της οργάνωσης απήγαγαν τους τρεις εφήβους, ο θάνατος των οποίων τον Ιούνιο προκάλεσε κύμα βίας και οδήγησε στον πόλεμο που συνεχίζεται στη Γάζα.
Μιλώντας σε συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Μουσουλμάνων Λογίων χθες, ο Σάλεχ αλ-Αρούρι από τη Δυτική Όχθη που ζει εξόριστος στην Τουρκία, φάνηκε να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η Χαμάς ήταν πίσω από την απαγωγή των εφήβων.
«Υπήρχαν πολλές εικασίες για την επιχείρηση αυτή, κάποιοι είπαν ότι ήταν συνωμοσία», δήλωσε ο αλ-Αρούρι, σύμφωνα με ηχογραφημένο απόσπασμα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τους διοργανωτές. «Η λαϊκή βούληση ασκείται στην κατεχόμενη γη μας και κορυφώθηκε με την ηρωική πράξη των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ να φυλακίσουν τους τρεις έποικους στη Χεβρώνα».
Αξιωματούχοι της Χαμάς αρνούνταν μέχρι σήμερα να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν οποιαδήποτε εμπλοκή.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ