22/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Ανασχηματισμός… διά πάσαν νόσον

 

Να κάνει ανασχηματισμό προτρέπει τον πρωθυπουργό το site antinews, σε ένα δοξαστικό άρθρο για τον Αντ. Σαμαρά, αλλά με την επισήμανση ότι δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Ξέχασε μέσα στο άγχος του ο αρθρογράφος ότι ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και αυτό το σχήμα, που το έκανε ο πρωθυπουργός, δεν έχει συμπληρώσει ούτε τρεις μήνες, και μάλιστα καλοκαιρινούς. Εκτός και αν μέσα σε όλες τις άλλες καινοτομίες που σχεδιάζονται για το πολιτικό σύστημα, δούμε την κυβέρνηση να λειτουργεί με δύο σχήματα, ένα καλοκαιρινό και ένα χειμερινό.

 

ΜΠ.Α.

 

…………………………………………….

 

„Σπόντες μεταξύ εταίρων

 

Βρήκε μέρα να παρέμβει για την προεδρική εκλογή ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρ. Παπαμιμίκος και σε σχόλιό του στο facebook κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι απαξιώνει τους θεσμούς για να ικανοποιηθούν οι τυχοδιωκτισμοί του και δηλώνει ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο συνεργασίας. Μετά το μεσημέρι είχε να διαχειριστεί τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, που χθες ξεπέρασε κάθε προσδοκία… με τη Χαρ. Τρικούπη να μέμφεται τους 38 βουλευτές της Ν.Δ. για την παρέμβαση στο αντιρατσιστικό ότι επιδίδονται σε ψευτοηρωισμούς.

 

ΜΠ.Α.

 

…………………………………………….

 

„Απογοητεύτηκε ο πρέσβης

 

Τα βρόντηξε και αποχωρεί ο πρέσβης επί τιμή Φώτης Ξύδας, μέχρι πρότινος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του νεοεκλεγμένου δημοτικού συμβουλίου Λέσβου. Με ισχυρό αντίπαλο τον Σπύρο Γαληνό, πρώην πολιτευτή της Ν.Δ. και στη συνέχεια στέλεχος των ΑΝ.ΕΛΛ., ο Φώτης Ξύδας, παρά το ότι στηρίχτηκε από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου και τον βουλευτή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκη, ήρθε δεύτερος. Λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής, δηλώνει στους συνεργάτες του ότι δεν θα παρευρεθεί και κουνά το μαντίλι και στους ψηφοφόρους. Οπως φέρεται να είπε ο Φ. Ξύδας, η Ν.Δ. και συγκεκριμένα το περιβάλλον του βουλευτή της Π. Βογιατζή δεν στήριξε τον ίδιο, αλλά τον αντίπαλο. Κι αυτό γιατί όλα δείχνουν ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, στη μάχη του σταυρού θα πέσουν τόσο ο κ. Βογιατζής όσο και ο κ. Αθανασίου.

 

Αν.Παζ.

 

…………………………………………….

 

„Συγκινητική αλληλεγγύη

 

3.306 σκευάσματα φαρμάκων και υγειονομικού υλικού συγκέντρωσε συνολικά για την κατεχόμενη Γάζα το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Βύρωνα. Από αυτά, 1.762 παραδόθηκαν την Τετάρτη στην πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα, 1.044 απογράφτηκαν και παραδόθηκαν στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, ενώ 500 σκευάσματα, λόγω ημερομηνίας λήξης ή γιατί είχαν χρησιμοποιηθεί, δεν ήταν επιτρεπτό να σταλούν στην Παλαιστίνη. «Πήραμε φάρμακα από την Αθήνα (κέντρο), την οδό Αχαρνών (φαρμακείο), από την οδό Αλεξανδρείας – Αττικής, Βύρωνα, Γαλάτσι, Γρεβενά, Ελευσίνα, Εξάρχεια, Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά), Ηλιούπολη, Ιλιον, Καβάλα, Καισαριανή, Καλαμάτα (εργατικές κατοικίες), Καλλιθέα, Κηφισιά (φαρμακεία), Λέρο, Νέο Κόσμο, Ρόδο, Τήνο, Χίο, ενώ μερικοί συναγωνιστές πρόσφεραν χρηματικά ποσά και αγοράστηκαν φάρμακα για τη Γάζα» ανέφερε χαρακτηριστικά το ΚΙΦΒ σε ανακοίνωσή του. Εμπρακτη αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………….

 

„Η λιτότητα απέτυχε

 

«Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της νομισματικής ένωσης» είπε σε ομιλία του ο Αμερικανός νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, στην 5η Συνάντηση των νομπελιστών, στο Λιντάου της Γερμανίας. Επανέλαβε την άποψή του ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην ευρωζώνη έχουν αποτύχει παταγωδώς, φέρνοντας ως παράδειγμα την υποτονική ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία. Υπογράμμισε δε ότι «η ευρωζώνη χρειάζεται τα ευρωομόλογα προκειμένου να μπορούν οι χώρες να αναχρηματοδοτηθούν με ευνοϊκότερους όρους» και έστρεψε τα βέλη του κατά της σκληρής γερμανικής πολιτικής, που έχει στερήσει τρισεκατομμύρια από την ευημερία. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν τάσσεται υπέρ της διάλυσης της ευρωζώνης.

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………….

 

„Λόγια των τηλεπαράθυρων

 

Στοιχειωμένο είναι αυτό το αντιρατσιστικό, αλλιώς δεν εξηγείται η ένταση που προκαλεί κάθε φορά που συζητείται. Συζητείται, τρόπος του λέγειν, γιατί τα όσα ειπώθηκαν χθες το πρωί σε τηλεπαράθυρο από την Τάνια Ιακωβίδου (Ν.Δ.) στον ΑΝΤ1 δεν έχουν προηγούμενο. Θα ψηφίσει είπε το ν/σ και με την πρόβλεψη ότι θα τιμωρούνται και όσοι αρνούνται τις Γενοκτονίες στη Μ. Ασία και τον Πόντο, έτσι, για να τη σπάσει στη Μ. Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ) και να τη δει στη φυλακή.

 

ΜΠ. Α.

 

…………………………………………….

 

„Ανατροπή του μαύρου μετώπου

 

«Το πρόβλημα μη διάθεσης των προϊόντων δεν λύνεται με ημίμετρα» σχολιάζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφορικά με τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα αλλά και τα όσα έχει ή δεν έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση. «Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ πιστεύουμε ότι για να λυθούν οριστικά τα τεράστια και αφόρητα λαϊκά προβλήματα πρέπει να ανατραπεί το μαύρο μέτωπο Ε.Ε.-ΔΝΤ-κεφαλαίου και η άθλια συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ» υπογραμμίζει το συμμαχικό σχήμα. Απαιτεί μάλιστα την άμεση αποζημίωση των μικρομεσαίων αγροτών για την παραγωγή που έμεινε απούλητη ή καταστράφηκε, την άμεση άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ, Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας και τον πλήρη διαχωρισμό και τη μονομερή απόσυρση της Ελλάδας από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αλλά και από κάθε ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………….

 

„«Μπετόν αρμέ»

 

Οργασμός εργασιών τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή. Οχι όμως εντός του κτιρίου, καθώς οι συνεδριάσεις ξεκινούν επισήμως την Τρίτη, αλλά στον περίβολο. Ο λόγος είναι ότι είχε προγραμματιστεί για τον Αύγουστο η αντικατάσταση της μόνωσης κάτω από τα μαρμαροπλακάκια σε ολόκληρο το προαύλιο του ιστορικού κτιρίου, με αποτέλεσμα ο χώρος γύρω από το περιστύλιο να θυμίζει εργοτάξιο. Οι εργάτες δουλεύουν ακόμη και το βράδυ, καθώς οι εργασίες έχουν καθυστερήσει, με κίνδυνο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να συζητείται την επόμενη εβδομάδα παρουσία… μπετονιέρας. Το ερώτημα είναι εάν και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι «μπετόν αρμέ» στη σχετική ψηφοφορία.

 

Χ. ΙΩ.

 

…………………………………………….

 

„Μηχανισμός για το φυσικό αέριο

 

Την αναγκαιότητα δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο ενεργειακής κρίσης εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, πρότεινε με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Ενέργειας. Ο Γιάννης Μανιάτης εισηγείται τη δημιουργία Συντονιστικού Μηχανισμού LNG έκτακτης ανάγκης, με στόχο την κατά προτεραιότητα παράδοση πλεοναζουσών ποσοτήτων στις πλέον πληττόμενες αγορές της Ευρώπης, αντί για άλλους προορισμούς. Αναζητείται (ευρωπαϊκή) αλληλεγγύη στην πράξη.

 

Τ.Τ.

 

…………………………………………….

 

„Υποστελεχωμένα λιμεναρχεία

 

Στα μεγάλα προβλήματα σχετικά με τη στελέχωση των λιμεναρχείων αναφέρθηκε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Μέγκα» ο υπουργός Ναυτιλίας. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σήμερα κανένα λιμεναρχείο το οποίο να μην είναι υποστελεχωμένο και τώρα, μέσω του λιμενικού «Καλλικράτη», προσπαθούν να ανακατανείμουν το προσωπικό ώστε οι λιμενικοί να φύγουν από την ηπειρωτική χώρα και να πάνε οι περισσότεροι στα νησιά. Τόνισε βέβαια ότι αυτό έχει και τις δυσκολίες του, καθώς οι άνθρωποι έχουν εγκατασταθεί εκεί με τις οικογένειές τους. Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι οι λιμενικοί αντιδρούν έντονα σ’ αυτή την ανακατανομή του προσωπικού, τη χαρακτηρίζουν «άδικη» και «αυθαίρετη» και υποστηρίζουν ότι δεν βασίζεται σε κανένα σχέδιο.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

…………………………………………….

 

„Βιβλίο

 

«Σκοτεινή Θεσσαλονίκη» θα είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου που ετοιμάζει ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Χαρακτηριστικός είναι ο επεξηγηματικός υπότιτλος: «Εθνικισμός, Αντισημιτισμός, Αντικομμουνισμός – Ρητορεία και Πρακτικές Ενός Αιώνα». «Στόχος είναι να δώσω εξηγήσεις για το πώς φτάσαμε σε φαινόμενα ακραίων πολιτικών και κοινωνικών συμπεριφορών στην πόλη. Σε μια πόλη που η ανοχή στη διαφορετικότητα, η σύνθεση πολιτισμών, ο σεβασμός στις ιδέες του ανθρωπισμού ήταν συστατικό στοιχείο της λειτουργίας της έγινε μια τρομερή στροφή, όχι όμως τυχαία… Το βιβλίο καταγράφει όλους εκείνους τους “σταθμούς” στην πορεία της Θεσσαλονίκης επί έναν αιώνα, που συντέλεσαν ώστε να φτάσουμε, για παράδειγμα, στο “φαινόμενο Ψωμιάδη”, στο “φαινόμενο της Χρυσής Αυγής” κτλ.», λέει ο ίδιος. Ερχεται, τέλη του έτους. Τρέμετε…

 

Ν.ΦΩΤ.

 

…………………………………………….

 

„Καμία διαγραφή

 

«Κανένας φοιτητής δεν θα διαγραφεί, θα μας βρουν απέναντί τους!». Με αυτή τη φράση κλείνει την ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών. Η οργάνωση επιτίθεται στον Ανδρέα Λοβέρδο τονίζοντας ότι επιχειρεί «να παράξει πολιτική υπεραξία για την κυβέρνηση στις πλάτες των νέων» και υπογραμμίζει ότι το περιθώριο που ανακοινώθηκε προχθές από τον υπουργό, «για ακόμα δύο εξεταστικές για κάποιους απ’ αυτούς, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα». Χαρακτηρίζει δε τον γενικότερο αγώνα ενάντια σ’ αυτό το μέτρο «αγώνα για το δικαίωμα μιας ολόκληρης κοινωνίας στη γνώση και την εκπαίδευση, είναι αγώνας για την υπεράσπιση της παιδείας ως κοινωνικού αγαθού».

 

Ν.ΣΒ.

 

Scroll to top