22/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νάρκες με… φέσι

Εκρηκτικά από την περίοδο της Κατοχής που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κοστίζουν στους φορολογούμενους 0,5 εκατ. ευρώ και αποδεικνύονται η χαρά του εργολάβου.
      Pin It

thessΤης Χαράς Τζαναβάρα

 

Με 500.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν οι Ελληνες φορολογούμενοι για την πρωτόγνωρη επιχείρηση εξουδετέρωσης ναρκών της Κατοχής που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των έργων στους διαδρόμους προσγείωσης/απογείωσης του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης. Το «φέσι» έχει όμως και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Κατ’ αρχάς το κονδύλι πηγαίνει από το Δημόσιο στο… Δημόσιο! Θα καταβληθεί από το υπουργείο Υποδομών και προορίζεται για τα ταμεία του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Οι νάρκες, που είχαν εντοπιστεί στις αρχές του 2013 σε μικρό βάθος και πολύ κοντά σε χρησιμοποιούμενες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, χαρακτηρίζονται άγνωστα απομεινάρια βομβαρδισμών από γερμανικά αεροπλάνα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εξουδετέρωσή τους είχε υλοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου («Εφ.Συν.» 29/6/2014), οπότε αποδείχτηκε ότι το βάρος της μεγαλύτερης ήταν 250 κιλά και περιείχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, περίπου 79 κιλά TNT, που ευτυχώς δεν ενεργοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Ερωτήματα προκαλεί η διαδικασία ανάθεσης της εξουδετέρωσης, που έγινε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών με μειοδοτικό διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν και ιδιώτες. Επιλέχθηκε -και σωστά- το ειδικευμένο τάγμα του ΓΕΣ και, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του υπουργείου Υποδομών, «η τελική δαπάνη θα προκύψει με ειδικό απολογισμό των ημερών εργασίας και την ημερήσια αποζημίωση των συνεργείων του στρατού που θα απασχοληθούν», ενώ προβλέπεται «δαπάνη γιατρού και νοσοκομειακού οχήματος που θα παρευρίσκονται κατά τη διάρκεια των εργασιών». Εχει δοθεί προκαταβολή 175.000 ευρώ και ο ακριβής λογαριασμός δεν έχει γίνει ώς τώρα γνωστός…

Οι νάρκες αποδείχτηκαν όμως η «χαρά του εργολάβου», καθώς τα έργα έχουν σταματήσει από τις αρχές Μαρτίου του 2013 και το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να του καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση, αφού θεωρείται ότι η διακοπή έγινε λόγω ανωτέρας βίας. Αυτή η «λεπτομέρεια» είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τον ανάδοχο που ανέλαβε το έργο τον Μάιο του 2012 δίνοντας υπέρογκη έκπτωση 40%. Επιπλέον κερδίζει χρόνο, αφού η παράδοση των έργων μετατέθηκε για τα τέλη του 2015, αντί τα μέσα του φετινού Αυγούστου, όπως προβλέπει η σύμβαση.

 

Scroll to top