Κείμενο & φωτογραφίες: Ζερμαίν Αλεξάκη
Το πλοίο περνά τον κάβο του Αγίου Ανδρέα, γλιστρά αργά στο γύρισμα της ακτής και σχεδόν ξύνει το Σκαρτσουμπονήσι. Επειτα βήμα βήμα φανερώνεται στο βάθος του κόλπου το Βαθύ.
Απαλοί, γήινοι κυματισμοί, που σχηματίζονται από λοφοπλαγιές και χαμηλοβούνια ζωγραφίζουν το κάδρο και μετά σβήνουν ομαλά στη θάλασσα. Στο βάθος ο Νήριτος, το ψηλότερο βουνό του νησιού, επιτηρεί το λιμάνι. Ησυχο, παραδοσιακό, με νησιωτικά χρώματα, και χαμηλούς τόνους η πρωτεύουσα της Ιθάκης σού γνέφει το πιο ζεστό καλωσόρισμα!
Η Ιθάκη συγκαταλέγεται στα δασωμένα νησιά. Ομως η δασοκάλυψή της αποτελείται κυρίως από κυπαρίσσια, πουρνάρια και κάποια πεύκα και δεν έχει καμία συγγενική σχέση με τα δάση της Σκοπέλου ή της Σάμου. Κύριο χαρακτηριστικό των παραλιών του νησιού δεν είναι το μέγεθος, αλλά τα υπέροχα χρώματα και τα διαυγή σαν κρύσταλλο δροσερά νερά.
Αν και το νησί δεν είναι μεγάλο, το μεταφορικό μέσον είναι απαραίτητο καθώς υπάρχουν πολλά σημεία στα παράλια και στην ενδοχώρα που αξίζει να εξερευνήσετε. Αν αγαπάτε την πεζοπορία, πολλά από τα παλιά μονοπάτια έχουν καθαριστεί, σημαδευτεί και εξυπηρετούν τους άφθονους -κυρίως αλλοδαπούς- πεζοπόρους.
Περίπατοι στο Βαθύ: Το Βαθύ υπήρξε από τον 16ο αιώνα και μετά η πρωτεύουσα του νησιού. Παρά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη στους σεισμούς του 1953, ο οικισμός ανοικοδομήθηκε σύμφωνα με τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά πρότυπα και έχει διατηρήσει το χρώμα του.
Αρκετά κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα με εμφανή αναγεννησιακά και νεοκλασικά στοιχεία, αποτυπώματα της αγγλοκρατίας, σώζονται σήμερα. Το σπίτι του Γ. Καρραβία και το αρχοντικό Δρακούλη ξεχωρίζουν πάνω στον δρόμο του λιμανιού.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η Μητρόπολη με το καμπαναριό της, ενώ στον Αγιο Γεώργιο στο Βουνάκι φυλάσσεται η εικόνα του Ιησού Eλκόμενου που αποδίδεται στο διάσημο Ελληνα ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. Πιο ψηλά από το λιμάνι βρίσκεται η Παλαιοχώρα, που αν και ερειπωμένη σήμερα, διατηρεί ακόμα τα δομικά της χαρακτηριστικά. Τα μικρά ανοίγματα στην κατασκευή που χρησιμοποιούνταν ως πορτοπαράθυρα–πολεμίστρες, υπογραμμίζουν την ανάγκη των κατοίκων για άμυνα μέσα σε ένα σπίτι-φρούριο, σε εποχές που η μάστιγα της πειρατείας καθόριζε τις τύχες των περισσότερων νησιωτών.
Οι καλύτερες εκδρομές: Η αφιερωμένη στην Παναγία Μονή Καθαρών, κτισμένη το 1696, δεσπόζει στην πλαγιά του όρους Νήριτος (υψόμ. 560 σε σημείο με απίθανη θέα) και είναι η σημαντικότερη του νησιού. Το πανηγύρι της στις 8 του Σεπτέμβρη είναι το μεγαλύτερο της Ιθάκης και μετά το προσκύνημα ακολουθεί ολονύκτιο γλέντι. Εύκολα από εδώ θα επισκεφθείτε το χωριό Ανωγή, που βρίσκεται στην πιο τραχιά και ανεμοδαρμένη πλαγιά του βουνού Νήριτος και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.
Ο οδικός άξονας που διατρέχει το νησί συνδέει την πρωτεύουσα με το κεφαλοχώρι Σταυρός (16 χλμ. από Βαθύ), το παραθαλάσσιο χωριό Φρίκες και καταλήγει στο Κιόνι (22 χλμ. από το Βαθύ) στο βόρειο άκρο του νησιού, σε ένα από τα πιο όμορφα λιμανάκια του Ιονίου –επίσης χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός.
Από τον Σταυρό θα πάτε στο χωριό Εξωγή (6 χλμ.). Η απλωτή θέα στον όρμο Αφάλες και στην καταπράσινη κοιλάδα του Κάλαμου κυριαρχεί. Επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγιάς και αφού κάνετε μια δροσερή στάση στον παραδοσιακό καφενέ του χωριού, κατηφορίστε για Κάλαμο.
Οι παραλίες με μια ματιά: Κοντά στο λιμάνι βρίσκεται η αμμουδερή αγκαλιά της Λούτσας, ιδανική λόγω μικρού βάθους για παιδιά. Ανατολικά στα 2 χλμ. από το Βαθύ συναντάτε τη διπλή παραλία Σαρακήνικο, πνιγμένη στο πράσινο. Μετά το Σαρακήνικο αποκαλύπτεται η λαμπερή βοτσαλιά Φιλιατρό.
Με καΐκι ή σκάφος θα προσεγγίστε την εξαιρετική ακτή Γιδάκι, όπου λειτουργεί καντίνα. Επίσης κοντά στο Βαθύ ξεχωρίζει η οργανωμένη παραλία Δεξά με μεγάλα βότσαλα και σκιά από ελιές. Στον όρμο του Πισαετού, εκεί που φεύγουν τα φεριμπόουτ για Σάμη Κεφαλονιάς, θα βρείτε μια όμορφη ακρογιαλιά με ψιλό βότσαλο.
Από το χωριό Λεύκες κατηφορίστε προς τις απόμερες μικροσκοπικές βοτσαλιές Βρύση, Κέδρος, Ασπρος Γιαλός.
Στη βόρεια πλευρά του νησιού η παραλία Πόλις είναι προσβάσιμη από το χωριό Σταυρός. Κοντά της βρίσκεται το σπήλαιο του Λουίζου, όπου βρέθηκαν αγγεία του 7ου π.Χ. αι.
Από το χωριό Πλατειθριάς θα πάτε στην απομονωμένη βοτσαλιά Μάρμακα. Πάνω στον δρόμο από Φρίκες για Κιόνι θα δείτε τους μικρούς αλλεπάλληλους ορμίσκους Κουρβούλια και Λαγκάδια της Μάρκενας, ενώ ακολουθούν οι ακτές Τσιτσιμίδια και Πλακούτσες, όλες με βοτσαλάκι και τιρκουάζ νερά.
Από το Κιόνι θα πάτε με τα πόδια στη λιλιπούτεια παραλία Κριτάμι (15 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι προς Προφ. Ηλία). Με σκάφος θα επισκεφθείτε την ακτή Πλατύαμμος που θεωρείται η καλύτερη του νησιού.
i
Πώς θα πάτε
Το πλοίο για Κεφαλονιά-Ιθάκη σαλπάρει καθημερινά από Πάτρα. Πληροφορίες στο λιμεναρχείο, τηλ. 2613 615400.
Το καλοκαίρι από τη Βασιλική της Λευκάδας εκτελούνται συχνά δρομολόγια για το Βαθύ και τις Φρίκες, τηλ. λιμεναρχείου Βασιλικής 26450-22322, πρακτορείου 26450-31520. Το λιμάνι του Πισαετού συνδέεται καθημερινά και με τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, πληροφορίες-κρατήσεις 26460-38020
i
Πού θα φάτε
Στο Βαθύ στο εστιατόριο-ψαροταβέρνα «Παλιοκάραβο». Στο λιμάνι στο εστιατόριο «Liberty» για «θαλασσινές» συνταγές. Για ελληνική κουζίνα προτιμήστε τις ταβέρνες «Kαντούνι», «Σειρήνες» και «Τρεχαντήρι». Στις Φρίκες και στο Κιόνι υπάρχουν καλές παραλιακές ταβέρνες και εστιατόρια, ενώ στο μεσόγειο χωριό Σταυρός θα βρείτε ψησταριές.
i
Πού θα μείνετε:
«Captain Yiannis», τηλ. 2674033311, www.captainyiannis.com
«Οδύσσειον», τηλ. 2674032360, www.odysseion.gr
«Ομηρικόν» τηλ. 2674033596, www.omirikonhotel.com
«Αριστοτέλης», τηλ. 2674031079, www.aristotelisithaca.gr
«Αγνάντιο», τηλ. 6973515186, www.agnandio.com
www.viewsofgreece.gr