24/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το άλας της θαλάσσης

Μυρωδιά και γεύση θαλασσινών.
      Pin It

KavouriaΤης Καίτης Βλάχου

 

Μια φίλη από τα παλιά είχε ένα… όνειρο παλιά: αγναντεύοντας το πέλαγος, εκεί που σκάει το κύμα, να απολαμβάνει μια ζουμερή μπριζόλα! Τι της λες τώρα; Η θάλασσα -όχι σαν καρτ ποστάλ και ντεκόρ διακοπών, φυσικά- μας σαγηνεύει κάθε φορά σαν να ’μαστε παιδιά και φέρνει στην επιφάνεια την επιθυμία να γευτούμε κάτι δικό της, ποτισμένο με το άρωμα και τη δροσιά της. Αλλη μια φορά λοιπόν θαλασσινά, που δεν τα χορταίνουμε, μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους.

 

1

 

Γαρίδες με κολοκυθάκια

 

υλικα

 

16 μεγάλες γαρίδες

 

4 κολοκυθάκια

 

16 ντοματίνια

 

4 κουταλιές λάδι

 

2 κουταλιές βούτυρο

 

4-5 σκελίδες σκόρδο

 

1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

 

1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

 

αλάτι, πιπέρι

 

εκτελεση

 

Πλένουμε και ζεματάμε σε λίγο νερό τις γαρίδες. Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το ζουμί και τις καθαρίζουμε. Σε τηγάνι βάζουμε το βούτυρο μαζί με το λάδι, τον μισό μαϊντανό, το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα κολοκυθάκια κομμένα σε χοντρά κομμάτια. Σοτάρουμε για 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτουμε τις γαρίδες και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε και τα ντοματίνια, κομμένα στη μέση, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε τον ζωμό. Βράζουμε 5 λεπτά ακόμη, πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε.

 

thrapsala2

 

Θράψαλα κοκκινιστά

 

υλικα

 

1 κιλό θράψαλα

 

4-5 ντομάτες

 

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

 

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

 

2 φύλλα δάφνης

 

1 φλιτζάνι λευκό κρασί

 

1/2 φλιτζάνι λάδι

 

αλάτι, πιπέρι

 

εκτελεση

 

Καθαρίζουμε τα θράψαλα, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε τα θράψαλα και τα γυρίζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες, τον μαϊντανό, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και ένα ποτήρι ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε το φαγητό για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα θράψαλα και να δέσει η σάλτσα τους.

 

gualisteres3

 

Γυαλιστερές αχνιστές

 

υλικά

 

25-30 γυαλιστερές

 

4 κουταλιές λάδι

 

1 κρεμμύδι

 

3 σκελίδες σκόρδο

 

2 ντομάτες

 

1 φλιτζάνι λευκό κρασί

 

2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

εκτέλεση

 

Βάζουμε τις γυαλιστερές (που πρέπει να είμαστε σίγουροι για τη φρεσκάδα τους) σε έναν κουβά με κρύο νερό (ή θαλασσινό αν βρούμε), για μία ημέρα τουλάχιστον, ώστε να αδειάσουν την άμμο που περιέχουν. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε βαθύ τηγάνι με το λάδι που έχουμε ζεστάνει. Σε λίγο τα όστρακα ανοίγουν. Οσα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Υστερα από 10 λεπτά τα βγάζουμε από τη φωτιά. Στραγγίζουμε το ζουμί τους και το φυλάμε. Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Ρίχνουμε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια και σβήνουμε με το κρασί και τον ζωμό. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε να πήξει η σάλτσα. Περιχύνουμε τις γυαλιστερές, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

 

kavouropilafo4

 

Καβουροπίλαφο

 

υλικα

 

3-4 μεγάλα καβούρια

 

3 φλιτζάνια ρύζι

 

4 κουταλιές βούτυρο

 

1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

 

αλάτι, πιπέρι

 

εκτελεση

 

Πλένουμε καλά και βράζουμε σε αρκετό νερό τα καβούρια, για μισή ώρα. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί τους. Ξεχωρίζουμε τις δαγκάνες και τις σπάμε.

 

Τις βάζουμε σε σουρωτήρι και ρίχνουμε πάνω τους το νερό όπου έβρασαν. Μετράμε το ζουμί και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, τόσο νερό ώστε να έχουμε 8 φλιτζάνια.

 

Καθαρίζουμε τα καβούρια και κρατάμε την ψίχα σε ένα πιάτο. Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τον ζωμό και την ψίχα των καβουριών.

 

Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και αρχίσει το ρύζι να κάνει τρύπες. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

 

[email protected]

 

Scroll to top