samaras-venizelos

25/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ – ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Συνάντηση με φόντο τα αδιέξοδα

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τον ΕΝΦΙΑ, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και οι απολύσεις στο Δημόσιο αναμένεται να απασχολήσουν τους δύο άνδρες καθώς η συγκυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές για εκλογή Προέδρου.
      Pin It

Της Αλίκης Μάτση

 

Τα τρία ζητήματα, που έχουν προκαλέσει ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις και δεν αποκλείεται να φέρουν ξανά στο προσκήνιο ακόμη και τα σενάρια πρόωρων εκλογών, καλούνται να επιλύσουν στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευάγγ. Βενιζέλος, η οποία πιθανόν να γίνει και σήμερα. ΕΝΦΙΑ, αντιρατσιστικό, αλλά και απολύσεις στο Δημόσιο αποτελούν αγκάθια για την ομαλή πορεία της κυβέρνησης ώς την προεδρική εκλογή.

 

Και το μεν πρώτο αναζητεί λύση εντός της εβδομάδας, καθώς επίκειται η συνάντηση με τους δανειστές στις 3 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι και τίθεται κίνδυνος αμφισβήτησης εκ μέρους τους, για το ύψος των φορολογικών εσόδων. Κάτι που, εφόσον συμβεί, θα χαλάσει τα σχέδια του πρωθυπουργού για εξαγγελίες φορολογικών ελαφρύνσεων από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά και το συνολικότερο κυβερνητικό αφήγημα για αποδέσμευση από την τρόικα και τα μνημόνια.

 

Οι τελικές ρυθμίσεις για ΕΝΦΙΑ

 

Για τον ΕΝΦΙΑ φαίνεται ωστόσο ότι υπήρξε μίνιμουμ σύγκλιση σε χαμηλότερο επίπεδο, μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη την περασμένη Παρασκευή. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι θα συναινέσει τελικά στην καταβολή του φόρου σε έξι δόσεις, μετά τις διορθώσεις που επίκεινται στα τερατώδη αρχικά λάθη. Οι οριστικές ρυθμίσεις θα διατυπωθούν στο τέλος της εβδομάδας που αρχίζει σήμερα, μετά την επιστροφή Σαμαρά από το Λονδίνο, όπου θα μετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

 

Αντιρατσιστικό και απολύσεις στο Δημόσιο, όμως, φέρνουν σε αντίθεση όχι μόνο τους δύο άνδρες, αλλά και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, οι οποίες δεν φαίνεται, παρά τη θερινή ραστώνη, να διάγουν περίοδο αγαστών σχέσεων. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει, παρά το γεγονός ότι είχε ψηφίσει τις σχετικές μνημονιακές διατάξεις, ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η κυβερνητική οπτική στο θέμα των απολύσεων ακόμη 15.000 δημοσίων υπαλλήλων. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, εμφανίζεται με δηλώσεις του αποφασισμένος να προχωρήσει κατά γράμμα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους εταίρους.

 

Η συζήτηση του αντιρατσιστικού στη Βουλή, που αναβλήθηκε για άλλη μια φορά, με επίσημη αιτιολογία ανειλημμένες υποχρεώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, αλλά πραγματικό αίτιο τη μελέτη των τροπολογιών που κατέθεσαν οι Κ.Ο. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αρχικά το Μέγαρο Μαξίμου έμοιαζε να κάνει το χατίρι του Ευάγγ. Βενιζέλου.

 

Και παρά το ότι επιχειρεί –διά διαμεσολαβητών– ανοίγματα προς τα δεξιά του, δεν ανέμενε προφανώς την αντίδραση των 38 βουλευτών της Ν.Δ. και την τροπολογία για την καταδίκη όσων δεν αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Ποντίων.

 

Τροπολογία την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει χαρακτηρίσει «ψευτοηρωισμό και παραβίαση ανοιχτών θυρών».

 

Αντίδραση μητροπολιτών

 

Το Κίνημα από την άλλη έχει καταθέσει και αυτό τροπολογία για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Γεγονός που προκαλεί τη λυσσαλέα αντίδραση μητροπολιτών (Πειραιώς, Γόρτυνος), αλλά και της συντηρητικής μερίδας των βουλευτών της Ν.Δ., που ασκούν πιέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Και το μέγα θέμα για τον πρωθυπουργό είναι ότι το κόμμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησής του έχει ήδη προαναγγείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου από το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους, καθίσταται πλέον αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να φτάσει ώς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η ονοματολογία έχει αρχίσει και πάλι να εμφανίζεται στο προσκήνιο, ενώ υπάρχει πάντα και εκείνο το περίφημο «πιστεύω» του κ. Σαμαρά, ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές και η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τον σκόπελο. Μόλις δε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, μιλώντας στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και προφανώς εν γνώσει του πρωθυπουργού, πρότεινε η εκλογή Προέδρου να γίνεται απευθείας από τον λαό.

 

Πάντως, τόσο από πλευράς Ν.Δ. όσο και από πλευράς ΠΑΣΟΚ δεν διαρρέουν πιθανά ονόματα. Η φημολογία που υπήρχε είναι ότι ο κ. Σαμαράς είναι σε αναζήτηση προσώπου από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, ώστε να «παγιδεύσει» τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και να χρεώσει στην αξιωματική αντιπολίτευση ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.

 

Μόνο που μοιάζει αμφίβολο να φτάσουμε στον Φεβρουάριο του 2015 υπό την παρούσα κυβέρνηση…

 

Scroll to top