Σχεδόν 17 χρόνια μετά τη συντριβή του αεροσκάφους τύπου «Γιάκοβλεφ 42» στα Πιέρια Ορη και 14 χρόνια μετά τη βύθιση του «Εξπρές Σάμινα» στην Πάρο, συγγενείς των θυμάτων παλεύουν με το Ελληνικό Δημόσιο και τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να λάβουν τις αποζημιώσεις τους για τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων.
Το Δημόσιο, μέσω των δικηγόρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εξαντλεί κάθε νομικό μέσο, προκειμένου να καθυστερήσει να καταβάλει τις αποζημιώσεις!
Υπενθυμίζεται ότι από την αεροπορική τραγωδία έχασαν τη ζωή τους συνολικά 74 άνθρωποι, επιβάτες και πλήρωμα, ανάμεσά τους και 42 Ελληνες, πολλοί από τους οποίους κατάγονταν από την Κοζάνη, εργάζονταν σε ελληνική κατασκευαστική εταιρεία στην Ουκρανία και επέστρεφαν στην Ελλάδα για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Χαρακτηριστική περίπτωση, οι γονείς και τα δύο αδέλφια ενός από τους επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους, για τους οποίους το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης επιδίκασε για ψυχική οδύνη χρηματική ικανοποίηση συνολικά 90.873 ευρώ. Συγκεκριμένα, στον πατέρα επιδικάστηκαν 21.306 ευρώ, στη μητέρα 35.980 ευρώ, στον έναν αδελφό 15.326 ευρώ και στον μικρότερο αδελφό 18.261 ευρώ.
Παρ' όλο που το Δημόσιο γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ασκήσει αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης, καθώς το ποσόν που έχει επιδικαστεί για κάθε έναν από τους συγγενείς δεν ξεπερνά το όριο των 40.000 ευρώ, άσκησε αναίρεση, για να κερδίσει χρόνο και να μην καταβάλει τις αποζημιώσεις στους χαροκαμένους γονείς και τα αδέρφια του άτυχου επιβάτη. Φυσικά και η απόφαση όχι μόνο ήταν απορριπτική, αλλά οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν άφησαν ασχολίαστες και τις νομικές ενέργειες του Ελληνικού Δημοσίου.
Με τα «κύματα» συνεχίζουν να παλεύουν, 14 χρόνια μετά, πολλοί από τους συγγενείς των 80 πνιγμένων του ναυαγίου του «Εξπρές Σάμινα». Το Ελληνικό Δημόσιο και εκεί επιδεικνύει την ίδια συμπεριφορά…
Μαρία Δήμα