26/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Ποτάμι… εκπαιδεύεται

Κύκλο συναντήσεων με υπουργούς άνοιξε ο Σταύρος Θεοδωράκης, εν όψει της παρουσίασης των θέσεων του κόμματος στις 21 Σεπτεμβρίου - Αντίθετος στον «επαναπατρισμό» στελεχών της Δεξιάς στη Ν.Δ. δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ζήτησε «στροφή προς το κέντρο».
      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

«Οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης στη χώρα πρέπει να αθροίζονται». Είναι το σημείο που πρέπει να ξεχωρίσει κάποιος από τις δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. Πρόκειται για μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τη συζήτηση περί «επαναπατρισμού» στελεχών της Δεξιάς στη Ν.Δ. Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε έντονα την αντίθεσή του σε αυτού του είδους τη διεύρυνση: «Δεν είμαι διατεθειμένος και δεν πρόκειται να καθίσω στα ίδια έδρανα με κάποιους που τα προηγούμενα χρόνια με αποκαλούσαν “γερμανοτσολιά και φασίστα”», είπε δείχνοντας προς τους ΑΝ.ΕΛΛ., ενώ, αναφερόμενος στον Γιώργο Καρατζαφέρη, σχολίασε ότι κακώς άνοιξε ο διάλογος επιστροφής του. «Η Ν.Δ. πρέπει να στραφεί στον χώρο του κέντρου, ο οποίος σήμερα είναι “πολιτικά ορφανός”», είχε δηλώσει.

 

«Διαφωνούμε με χαμόγελο»

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανοίγει αυτήν την περίοδο έναν κύκλο συναντήσεων με υπουργούς «που διαχειρίζονται σημαντικά θέματα στην κυβέρνηση για να δούμε τι συμβαίνει», όπως είπε, ώστε «στις 21 Σεπτέμβρη να είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια σοβαρή πρόταση στην ελληνική κοινωνία». Ο κύκλος άνοιξε από τη Βασ. Σοφίας και στο πρώτο «επεισόδιο» παρακολουθήσαμε «το Ποτάμι που ακούει», σύμφωνα τον ίδιο. Ενδεχομένως ο Στ. Θεοδωράκης να «άντλησε νερό» και για ζητήματα κεντρικής πολιτικής σκηνής, πέρα από τα τρέχοντα της Δημόσιας Διοίκησης. Αλλωστε στο «Ποτάμι» έχουν βρει πολιτική στέγη στελέχη νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων.

 

Τα σημεία όπου διαφώνησαν ή συμφώνησαν οι δύο πλευρές στη χθεσινή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Θοδωρής Λιβάνιος και συνεργάτες του Στ. Θεοδωράκη, δεν αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις των δύο ανδρών. Ο υπουργός φρόντισε, ωστόσο, να θυμίσει ότι και οι δύο κατάγονται από τα Χανιά. «Οπότε είναι φυσικό ότι υπάρχει και μια οικειότητα που δεν υπάρχει σε άλλα υπουργεία. Ισως αυτό μας επιτρέπει να διαφωνούμε και με χαμόγελο. Αλλά ίσως και αυτός είναι ο λόγος που ο Σταύρος ξεκίνησε τις συναντήσεις του από αυτό το υπουργείο», συμπλήρωσε.

 

Ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον επικεφαλής του Ποταμιού μια εφ' όλης της ύλης ενημέρωση για τις προτεραιότητες του υπουργείου. Κληθείς να σχολιάσει στην «Εφ.Συν.» τον κυβερνητικό προγραμματισμό των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, ο Στ.Θεοδωράκης απάντησε: «Δεν θέλω μέσα, αυτή τη στιγμή, στο υπουργείο και μετά από μια ενημέρωση, να κάνω μια φθηνή και εύκολη αντιπολίτευση σε κάποια πράγματα που προωθεί ο υπουργός. Δεν θα το κάνουμε σε κανένα άλλο υπουργείο. Θέλουμε να έχoυμε έναν υπεύθυνο ρόλο».

 

«Γρήγορες αλλαγές»

 

Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι ο Στ.Θεοδωράκης αναρωτήθηκε ενώπιον των συνομιλητών του εάν οι φορείς του παλαιοκομματισμού, δηλαδή ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., μπορούν να φέρουν την αλλαγή που υπόσχονται στη δημόσια διοίκηση, υποστηρίζοντας ότι θα κάνουν εκπτώσεις και παραχωρήσεις προς όφελος παλαιών συστημάτων.

 

Οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν ότι τα προβλήματα στο Δημόσιο είναι δομικά και για την επίλυσή τους χρειάζονται γρήγορες αλλαγές. Ο πρώτος κύκλος των επαφών του Στ. Θεοδωράκη με στελέχη της κυβέρνησης ολοκληρώνεται με συναντήσεις με τους υπουργούς Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

 

Scroll to top