Περίπλοκο έργο, που απαιτεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς, είναι η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά. Κάτι που είναι δεδομένο για τους επιστήμονες αρχαιολόγους, που προχωρούν βήμα βήμα με κομμένη την ανάσα καθώς βρίσκονται πλέον στον προθάλαμο, μόλις λίγα μέτρα από τον ταφικό θάλαμο. Ωστόσο, απαιτείται μεγάλη προσοχή, καθώς ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι μην προκληθεί κάποια ζημιά. Χθες έγινε η αφαίρεση και των τελευταίων λίθων από τον προστατευτικό τοίχο και αποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρη η πρόσοψη του μνημείου, που χαρακτηρίζεται πρωτότυπη σύνθεση για την αρχιτεκτονική των μακεδονικών τάφων του τελευταίου τέταρτου του 4ου αιώνα π.Χ.
Η πρόσοψη, φτιαγμένη από μάρμαρο, όπως έχουμε ήδη πει, έχει «μέγιστο άνοιγμα ανάμεσα στις παραστάδες, που ανέρχεται στο 1,67 μ.», γράφει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι δεν είχε πόρτα, αλλά ήταν ένα απλό άνοιγμα, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο στους μακεδονικούς τάφους. Σε πολλούς από αυτούς ο προθάλαμος έχει ένα απλό θύρωμα χωρίς πόρτα.
Με τη συνέχιση της αφαίρεσης των χωμάτων, στο εσωτερικό του προθαλάμου εμφανίστηκε κάτω από το μαρμάρινο ιωνικό επιστύλιο μια ένθετη μαρμάρινη επένδυση από ορθοστάτες, καθ' όλο το μήκος των πλευρικών τοίχων. Παράλληλα, σε απόσταση 6 μ. από το άνοιγμα της εισόδου αποκαλύφθηκε το επάνω μέρος μαρμάρινου διαφραγματικού τοίχου, από το οποίο ωστόσο λείπει ένα μικρό τμήμα του αριστερού μέρους του (δείγμα τυμβωρυχίας, όπως αναφέρουν ορισμένοι αρχαιολόγοι, αλλά χωρίς κανείς να είναι σίγουρος), ενώ πίσω από αυτόν διακρίνονται ακόμη δύο χώροι.
Το στοιχείο αυτό, ωστόσο, δεν ήταν σύνηθες στους μακεδονικούς τάφους. Αποτελούνται κατά κανόνα από έναν θάλαμο (Πέλλα, Καρύτσα, Μαλαθριά, Ολυνθος, Λάκκωμα) ή από προθάλαμο και θάλαμο (Παλατίτσια, Βεργίνα, Λευκάδια κ.α.). Στις εξαιρέσεις υπάγονται οι μικρότεροι θάλαμοι και μερικοί προθάλαμοι μεγάλων (τάφος Kinch κοντά στη Νάουσα, τάφος κοντά στο φράγμα του Αλιάκμονα κ.ά.). Αυτό κάνει ορισμένους να υποθέτουν ότι ίσως πρόκειται για οικογενειακό τάφο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, πάντως, οι ανασκαφείς περιμένουν ότι στον διαφραγματικό τοίχο υπάρχει και δεύτερη είσοδος, που οδηγεί στο εσωτερικό του μνημείου. Επίσης, στον διαφραγματικό τοίχο αποκαλύφθηκε μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου, το οποίο «φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων».
Τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουν οι εργασίες απομάκρυνσης του όγκου των χωμάτων που βρίσκονται πίσω από τη θύρα και θα γίνουν στερεωτικά έργα και έργα συντήρησης των ευρημάτων.
Βασιλική Τζεβελέκου