Η διοίκηση της ΕΡΤ με τις ενέργειές της έχει καταδικάσει σε πλήρη απαξίωση τη δημόσια ραδιοτηλεόραση
Tου Σωτήρη Μανιάτη
Η δημόσια ραδιοτηλεόραση παραπαίει εμφανέστατα, είτε γιατί η διοίκησή της από τη στιγμή που ανέλαβε αδυνατεί να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ή διότι το σχέδιό της είναι η πλήρης απαξίωση της ΕΡΤ. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά ότι τους τελευταίους πέντε-έξι μήνες η ΕΡΤ δεν έχει ουσιαστικά καινούργιο πρόγραμμα -κάποιες νέες παραγωγές απλά έγιναν για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες καταστάσεις και πρόσωπα- και βαδίζει από λουκέτο σε λουκέτο.
Τελευταία εξέλιξη, η μη εξεύρεση εγκαίρως λύσης για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου μεταξύ των οποίων παρουσιαστές εκπομπών, ανταποκριτές και βασικοί ρεπόρτερ ειδήσεων και εκπομπών και ένα σχέδιο ΚΥΑ για το μισθολόγιο της ΕΡΤ που οδηγεί σε κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ουσιαστικά μετατρέπει και τους δημοσιογράφους σε δημοσίους υπαλλήλους. Κάτι που οδήγησε και πάλι τη δημόσια ραδιοτηλεόραση να συμπληρώνει σήμερα πάνω από μία εβδομάδα έχοντας κατεβάσει «ρολά».
Σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έχει κηρύξει και τρίωρη στάση στα ιδιωτικά ΜΜΕ και καλεί σε συγκέντρωση (12.00) μπροστά στα γραφεία της (Ακαδημίας 20) και πορεία στη Βουλή, ενώ αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω αποφάσεις για κινητοποιήσεις στα δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ αλλά και στον ιδιωτικό τομέα όπου συνεχίζονται απολύσεις και περικοπές. Το Δ.Σ. της ΕΡΤ οδηγεί την ΕΣΗΕΑ στα δικαστήρια θέλοντας να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία.
Περίεργες αποφάσεις
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές στο Ραδιομέγαρο που κάνουν λόγο για, αν μη τι άλλο, περίεργες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ. Από τη μια, δεν εξασφάλισε έστω ορισμένες θέσεις προσωπικού ειδικών θέσεων και συμβούλων ώστε να μπορεί σήμερα να διατηρήσει τουλάχιστον κάποιους παρουσιαστές και ανταποκριτές στις θέσεις τους ώστε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα το όποιο πρόγραμμα διαθέτει έως το τέλος της τηλεοπτικής περιόδου. Από την άλλη, γέμισε με ΠΕΘ, συμβούλους και κάποιες μικτές παραγωγές άνευ λόγου και αντικειμένου.
Τώρα, η διοίκηση της ΕΡΤ υπόσχεται ότι αναζητεί τρόπους για να συνεχιστούν οι συνεργασίες με ορισμένους κάνοντας αναφορά σε τροπολογία που προτείνεται για να μπορεί να υπογράφει συμβάσεις έργου με δελτία παροχής υπηρεσιών. Ομως, ο Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με πληροφορίες άναψε «κόκκινο φανάρι» ξεκαθαρίζοντας ότι για να προχωρήσει κάτι τέτοιο πρέπει να είναι απόλυτα σύννομο και συνταγματικό. Και τα σχέδια που του παρουσιάστηκαν μόνο τέτοια δεν είναι.
Θολό τοπίο
Ακόμα όμως και αν βρεθεί τρόπος να προχωρήσουν τέτοιου τύπου σχέδια, το τοπίο είναι απόλυτα «θολό» καθώς η διοίκηση της ΕΡΤ θέλει η αμοιβή κάθε συνεργάτη να είναι θέμα προσωπικής διαπραγμάτευσης και όχι να καθορίζεται με βάση το «ίση εργασία-ίση ανταμοιβή».
Οι συμβάσεις δεν θα είναι ετήσιες, αλλά δίμηνες, τρίμηνες και πάει λέγοντας. Μόνο που έτσι δεν θα δημιουργηθούν, αλήθεια, περισσότεροι εργαζόμενοι (;) πολλών ταχυτήτων; Και άραγε αυτό δεν θα δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση τα «δικά της παιδιά» να αμείβονται πλουσιοπάροχα και κάποιοι που θα προσλαμβάνονται ουσιαστικά ως «δικαιολογία», να παίρνουν όσο το δυνατόν λιγότερα;
Αποκορύφωμα της απίθανης κατάστασης που επικρατεί στην ΕΡΤ είναι οι αιτήσεις που έγιναν από τη διοίκησή της ώστε να υπάρξει εξαίρεση για τη μετάδοση της συνέντευξης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τις Βρυξέλλες (8/2) και για τον χθεσινό τελικό Κυπέλλου στο μπάσκετ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απάντησε αρνητικά για το πρώτο, καθώς υπήρχε συνεργείο για τη μετάδοση της συνέντευξης και δεν ήταν απαραίτητος δημοσιογραφικός σχολιασμός, και θετικά για τον αγώνα με εξαίρεση πέντε δημοσιογράφων, καθώς τον μετέδιδε αποκλειστικά η ΕΡΤ και χρειαζόταν περιγραφή-σχολιασμός.
Το Δ.Σ. της ΕΡΤ όμως δεν επέτρεψε να γίνει ούτε αυτό, αντιδρώντας έτσι στην άρνηση της ΕΣΗΕΑ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού. Αλήθεια, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να θεωρηθεί λοκ άουτ εκ μέρους της διοίκησης της ΕΡΤ, η οποία σήμερα οδηγεί την ΕΣΗΕΑ στα δικαστήρια για την απεργία που έχει κηρύξει; Το άλλο εξαιρετικό είναι η υπόθεση της Ελλης Στάη. Ενώ υπάρχει συμφωνία για ανανέωση της συνεργασίας, η σύμβασή της έχει λήξει και καθώς δεν έχει δημοσιευθεί σχετική υπουργική απόφαση, από σήμερα αν δεν υπήρχε απεργία δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει το δελτίο ειδήσεων και την εκπομπή της. Τόμπολα…
Και όλα αυτά την ώρα που αναμένεται να παρουσιαστεί επιτέλους το νέο οργανόγραμμα που λέγεται ότι έχει ετοιμάσει η διοίκηση της ΕΡΤ και βάσει του οποίου εκτός της ενοποίησης των γενικών διευθύνσεων Τηλεόρασης και Ενημέρωσης προβλέπονται και αλλαγές στις διευθύνσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έχει δυσαρεστήσει κυρίως τους δύο (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) από τους τρεις εταίρους της συγκυβέρνησης, ενώ και εντός της Ν.Δ. υπάρχουν αντιδράσεις για τα τεκταινόμενα. Οπως λέγεται μάλιστα, έχει ήδη συζητηθεί η πιθανότητα αντικατάστασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι πλέον μπορεί και να μην αργήσει μια τέτοια εξέλιξη.