super-market-karotsia

26/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο φοροεφιάλτης του 19%

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Αν περάσει, θα πάρουν φωτιά οι τιμές βασικών ειδών διατροφής, ρεύμα, εισιτήρια κ.λπ.
      Pin It

Του Κώστα Τσάβαλου

 

Με τα ισοδύναμα μέτρα στο χέρι θα πρέπει να προσέλθει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» και να προχωρήσει σε ορισμένες από τις φοροελαφρύνσεις που είχε υποσχεθεί στους εξαθλιωμένους πολίτες πριν από τις διπλές εκλογές του Μαΐου. Η τρόικα, εν όψει της συνάντησης των Παρισίων, έχει διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει οποιαδήποτε αλλαγή στο φορολογικό πεδίο, εάν δεν προηγηθούν κοστολογημένα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα καλύψουν το όποιο δημοσιονομικό κενό προκύψει από τις φοροελαφρύνσεις. Το μήνυμα αυτό μετέφερε με τη σειρά του και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στο προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με το οποίο συναντήθηκε χθες με αντικείμενο τα προβλήματα της αγοράς και τις προτάσεις του εμπορικού κόσμου για ενίσχυση της ρευστότητας.

 

Το πλεόνασμα δεν αρκεί

 

Μπορεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, να… απλώσει στο τραπέζι όλη τη δέσμη των φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει, όμως θα πρέπει να κρατήσει «μικρό καλάθι», παρά το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφανίζει ο προϋπολογισμός από το «στύψιμο» των φορολογουμένων. Από τα μέτρα που φέρεται ότι θα ζητήσει η κυβέρνηση (διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα, μείωση ή ακόμη και κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση του αφορολόγητου ορίου, ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών κ.ά.), η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα δύο πρώτα (ΦΠΑ και πετρέλαιο θέρμανσης). Ειδικά στον ΦΠΑ, το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο, καθώς η χώρα μας έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει μελέτη με τις γενικότερες αλλαγές στους συντελεστές και την είσπραξη του φόρου.

 

Η φοροδιαφυγή

 

Η τρόικα υπολογίζει ότι η Ελλάδα χάνει περίπου 10 δισ. ευρώ τον χρόνο από τη μη απόδοση ή την κλοπή του φόρου. Εκτιμά ότι την περίοδο 2008-2012 η Ελλάδα στον τομέα του ΦΠΑ είχε απώλειες οι οποίες αθροιστικά ανέρχονται στα 39,8 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για το 2011 οι απώλειες στα έσοδα του ΦΠΑ ανήλθαν σε 9,7 δισ. ευρώ ή 4,7% του ΑΕΠ.

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει ιδιαίτερα για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (και μάλιστα υψηλού, κοντά στο 19%) για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε νέα δεινά στο σύνολο των ήδη εξαθλιωμένων -από τα μνημόνια- νοικοκυριών της χώρας, αφού για βασικά είδη, όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα, το ρεύμα, οι μεταφορές, αλλά και τα τουριστικά καταλύματα κ.ά., θα προέκυπταν σημαντικές αυξήσεις τιμών σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η ενοποίηση των συντελεστών του φόρου στα υψηλά επίπεδα που εισηγούνται οι δανειστές θα οδηγούσε στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς η μείωση του συντελεστή 23% που επιβάλλεται σήμερα στα περισσότερα προϊόντα τα οποία διακινούνται στην αγορά, αλλά και σε όλο το φάσμα της παροχής υπηρεσιών, δεν θα αντιστάθμιζε το κόστος των αυξήσεων στα προϊόντα εστίασης, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στην ιατρική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη, όπου ο ΦΠΑ είναι 13% και σε ορισμένες περιπτώσεις 6,5% (όπως στα φάρμακα). Στην περίπτωση ενιαίου συντελεστή, μεγάλη ζημιά θα προέκυπτε και για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπου ισχύει ο χαμηλός συντελεστής και υποδέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των τουριστών.

 

Εν αναμονή της μελέτης

 

Καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις για τις αλλαγές στον ΦΠΑ θα παίξει και η επικείμενη μελέτη του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), στην οποία προφανώς θα αναφέρονται και τα ισοδύναμα μέτρα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχέδιο κάλυψης των απωλειών που θα προκύψουν από τις αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ. Εκτός και αν οι αλλαγές αυτές οδηγήσουν σε ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα, σε βάρος όμως των αδύναμων εισοδηματικά κοινωνικών ομάδων, οι οποίες ενδιαφέρονται μόνο για τη σίτιση και τη στέγαση και σχεδόν καθόλου για την απόκτηση διαρκών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, όπου οι συντελεστές του ΦΠΑ θα μειωθούν από το 23%.

 

………………………………………………………………………………..

 

Τι ζήτησαν οι έμποροι από τον Χαρδούβελη

 

Στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης και της υπερφορολόγησης, ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας, κύριοι Κορκίδης και Καρανίκας. Μεταξύ των άλλων ζήτησαν:

 

• Μείωση κατά 50% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 και κατάργηση από το 2016.

• Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών από το 26% και 33% στο 20% για τη χρήση του 2015 και στο 15% για το 2016.

• Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και εφαρμογή του στην οικοδομή και την ακτοπλοΐα.

• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιτηδευματίες με μηδενικά έσοδα και μείωση για τους υπόλοιπους.

• Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες αρχικά στα 9.550 και σταδιακά στα 11.500 ευρώ.

•Επαναπροσδιορισμό ΕΝΦΙΑ για ιδιοχρησιμοποιούμενη επαγγελματική στέγη, καθώς και για μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα.

 

Scroll to top